Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A mosonmagyaróváriak élenjárók a véradásban

Mosonmagyaróvár - Több százan nyújtották karjukat a Flesch Károly Kulturális Központban a Magyar Vöröskereszt és a győri vérellátó központ szervezésében kedden. A Lajta-parti város országos szinten is dobogós helyen áll véradásban.

Mosonmagyaróváron évente háromszor szerveznek véradást: a decemberin nyújtják legtöbben karjukat, sokan mennek el az egyetemen tartott véradásra is, míg nyaranta átlagosan háromszáz ember fordul meg. Az utóbbira van a legnagyobb szükség, ugyanis ebben az időszakban a legtöbb a baleset, így nyár idején fogy a legtöbb vér.

– Amellett, hogy segítünk a rászorulókon – akár egy kisbabán vagy egy vérző kismamán –, magának a véradónak is előnyére válhat a véradás. Egyrészt mert egyfajta szűrővizsgálat, másrészt tudományos kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres véradók körében alacsonyabb a szívinfarktus lehetősége – magyarázza a Magyar Vöröskereszt mosonmagyaróvári területi szervezetének vezetője, Horváthné Piller Edit, aki szerint a véradás olyan az emberi szervezetnek, akár egy jó szellőztetés a lakásnak. Évente átlagosan hazánkban 450–500 ezer egység vér fogy el. Míg országosan öt százalék a kívánatos, addig a mosonmagyaróváriaknak több mint 8 százaléka véradó. Ez a régióban rekordnak számít, sőt, országosan is dobogós helyet foglalnak el a Lajta-parti város adakozó lakói. A mosonmagyaróvári véradások során levett vér egyébként elsősorban a Karolina Kórház vérigényét elégíti ki, de azok a helyi betegek, akiket más kórházakban kezelnek, szintén ebből kapnak.
Lukács István többszörös véradóként tartotta karját. Fotó: Mészely Réka
Lukács István többszörös véradóként tartotta karját. Fotó: Mészely Réka

– Örülünk, hogy sok a fiatal véradónk, nők, férfiak egyaránt jönnek, és hálásak vagyunk az önkénteseknek is. A véradók a legcsodálatosabb emberek, akik ismeretleneken segítenek, erre pedig egyre kevesebb példát találunk – hangsúlyozta Horváthné. Egyébként azoknak, akik először ˝veszik rá˝ magukat a véradásra, nem kell aggódniuk: a vérellátó központ és a Vöröskereszt munkatársai külön figyelmet fordítanak az ˝újoncokra˝ és minden tájékoztatást megadnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionosok kapták el az új influenzát

Mosonmagyaróvár - Rosszul érezte magát egy Angliából hazafelé tartó magyar kamionos és felesége,… Tovább olvasom