Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

A mosoni vár méretarányosan

Mosonmagyaróvár várossá válásának jubileumához kapcsolódóan a Hansági Múzeumban egy több hónapon keresztül látogatható kiállítás előkészületei tartanak a napokban. „A királyság kapuja” című tárlat az eltelt 650 évet, illetve az előzményeket mutatja be.
A Hansági Múzeum időszaki tárlatokat befogadó „T" alakú előcsarnokában a mosoni vár egy részletét építik, arányosan lekicsinyített formában, az udvarban – főként a fiatalabbakra gondolva – számos, a szó szoros értelmében felfedeznivalóval. A látogató azonban nemcsak e Salamon király várának tartott építmény történetével ismerkedhet meg, hanem megelevenedik előtte Óvár históriája is. A címerkép alapján felépül az óvári város kapuja, mely ötletes megoldással utal az új korra és a városegyesítésre is. Felvonulnak a középkori település jellemzői, archaikus népi eszközei, egy kovács- és egy fazekasműhely korabeli termékei. Megjelennek városi privilégiumokat szimbolizáló eszközök, pecsétnyomók, oklevelek, könyvek, XV–XVI. századi fegyverek.

A kiállítás érdekessége még a városról készült makett, mely ötvözi a legújabb kutatási eredményeket a korabeliekkel. Különféle geofizikai mérések és régi felvételek összevetése során Winkler Gusztávnak, a műszaki egyetem tanárának ugyanis sikerült felrajzolnia a lucsonyi erődítmény vonulatát.

A kiállítás szervezői említést tesznek még a két mosoni templomról is, továbbá előre vetítik és meg is magyarázzák azt a hipotézist, miszerint II. Ottokár mégsem rombolta volna le a mosoni várat 1271-ben.
A jövő év márciusáig látogatható, október 8-án délután négy órakor nyíló tárlat a legkisebbektől a szakmabeliekig mindenki számára tartogat meglepetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Alsó-Szigetköz vízpótlása a tét

Az alsó–szigetközi mellékágak vízpótlásának kulcsa Ásványráró kezében van. Most hajlandóak… Tovább olvasom