Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

A mosoni piacosokat eddig senki sem kérdezte az átépítésről

Nehezményezik a mosoni piacon árusító őstermelők, hogy a terület átépítése és felújítása előtt nem kérték ki a véleményüket.

Tíz évvel ezelőtt, a jelenlegi pavilonok építésekor sem kérték ki javaslataikat, szerintük ezért is van most szükség az átépítésre.

˝Ezt még tőlünk eddig senki sem kérdezte˝ – így foglalták össze válaszukat a mosoni piacon árusító őstermelők csütörtökön, amikor véleményüket kérdeztük a pavilonsor és a szomszédos Erzsébet tér felújításáról. Több mint 500 milliós támogatást nyert az önkormányzat ugyanis a mosoni belváros rendbetételére. A munkálatok már elkezdődtek, a kivitelezők felbontották a piac térköveit, egyelőre azonban még eredeti helyükön kínálhatják portékájukat az árusok, ám amint a munkálatok olyan fázisba érnek, a piacot ideiglenesen – a kivitelezés idejére – átköltöztetik az Iskola utcában lévő üres önkormányzati telekre. Várhatóan négy hónapon át működik majd ott a piac.

A piacon árusító őstermelők semmit sem tudnak a piac átalakításának részleteiről, pedig állításuk szerint véleményeikkel segítettek volna.
A piacon árusító őstermelők semmit sem tudnak a piac átalakításának részleteiről, pedig állításuk szerint véleményeikkel segítettek volna.

A Mosonban árusító őstermelők többsége ugyan örül a környezet megújításának és megszépítésének, ám nehezményezik, hogy őket senki sem kérdezte eddig. Úgy érzik, a fejük fölött döntöttek az átalakításról.

– Ősszel vagy kora tavasszal kellett volna ezt az egészet megcsinálni, hiszen most van a csúcsszezon – méltatlankodott az egyik őstermelő. Szívesen vették volna, ha előzőleg egyeztetnek az érintettekkel, akkor nem történne még egyszer olyan, mint tíz éve, amikor átalakították a piacot. Mint mondja: ha akkor kikérték volna a véleményüket, most nem kellene ismét százmilliókat költeni erre. A magyaróvári vásárcsarnok megszüntetése és az új pavilonsor kialakítása előtt sem kérték ki az érintettek javaslatait: mára szinte teljesen kihalt ott a piac.

Hasonlóan vélekedik Horváth József is, aki évtizedek óta árul a mosoni piacon. Szerinte jól látszik a mostani pavilonokon is, hogy annak idején, a tervezéskor nem kérdezték meg az árusokat. Emiatt például a szabványméretű rekeszeket nem tudják megfelelően elhelyezni az asztalokon. A tető kialakításánál nem vették figyelembe, hogy esőzések idején a vevők nyakába folyik a víz, ezért többen ponyvákat feszítenek ki a pavilonok közé. A férfi szerint félő, hogy a mostani átalakítás is csak kidobott pénz lesz. Kurucz Józsefné is tart attól, hogy az átalakítás után miként és milyen körülmények közt tudnak majd tovább árusítani, hiszen egyáltalán nem ismerik a terveket. Az asszony emellett aggodalmait fogalmazta meg az Iskola utcai ideiglenes piaccal kapcsolatban is.

Felháborodásának adott hangot érdeklődésünkre Litresics Imre is, aki őstermelőként ugyancsak hosszú ideje árusít a mosoni piacon és – mint mondja – egy hónappal ezelőtt állították kész tények elé, hogy hamarosan kezdik az átépítést. Szerinte az érintettek véleményezése nélkül nem szabadott volna elkezdeni a munkálatokat. Nem érti, miért kell felújítani és átépíteni az alig tíz éve épült piacot. A leendő új pavilonok helyén jelenleg működő parkolók megszüntetésével sem ért egyet, hiszen így is kevés a hely a gépjárműveknek. Az átalakítás konkrét terveit továbbra sem ismerik és tartanak attól, hogy a magyaróvári sorsára jut a mosoni piac is.

Olvasóink írták

 • 15. ShiKhar 2010. június 14. 11:16
  „Vissza a cikkhez: nem kérdezte a piacosokat senki? nem is tudtak róla? most hallottak először a dologról? azt se tudják hogyan fog kinézni az új piac?
  könyörgöm! olvassák már el a cikk végén a kapcsolódó cikkeket...
  http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/lesz_eleg_parkolo_a_piacbovites_utan/2094684/
  lesz elég parkoló a piacbővítés után? című cikk 2009 áprilisi keltezésű!!! és már abban is azt írja hogy már tavaly ősszel foglalkozott vele az önkormányzat.(az önkormányzat honlapján valóban meg lehet találni a terveket)
  Nem hiszem el hogy nem tudtak a dologról, mikor egy apeh ellenőr híre kb 10 másodperc alatt eljut az összes árushoz...”
 • 14. trógereket-utáló 2010. június 14. 07:39
  „KoPi.. Nem az Aranyoska-szigetecske, vagy az átellenes részen van a baj. A főút és a piac körzete a problémás. SOK esetben csak az segít a "romtalanításnál", ha a koncentrálódó magyarok miatt nem érzik jól magukat.
  NEM rosszat kívánok, de a most sűrűsödő/betelepülgető csornai-kapuvári-ózdi-miskolci/egyéb barnákból csak EGY csapat költözzön mellétek bárhová.....
  Mosonban a SZOCLAKÁSOKból kell kirakni a szerződés lejárta után MÁSHOVÁ őket, és mindenért AZONNAL felelőségre vonni a bandát... akkor, CSAK AKKOR, ha kevesebben maradnak, kevésbé lesz Hawai.. és talán a saját lakásban lakók is elhúznak más balek-várost keresni....
  ---STEFF... a magyar nem tagadja meg magát, ILYEN egyszerűen nincs”
 • 13. deadcode 2010. június 14. 02:34
  „engem se kérdezett a piacos hogy zavar e amikor reggel 4:30kor baszkodja le az utánfutóról az aszfaltra a merevítő vasait ami tartja a sátort.”
 • 12. Steff 2010. június 13. 07:02
  „Minden kedves hozzá szólás írónak.
  NE egymást fikázzuk.Tehetnénk mi is valamit annak érdekében hogy a fejesek ne azt nézzék hogy "szerintük ez kell nekünk"?Szerintem sokan ismerjük azt a régi szólás-mondást hogy "SOK LÚD,DISZNÓT GYŐZ"RAjta hát mosoniak,és érintettek.”
 • 11. KoPi 2010. június 13. 05:52
  „9. hozzászólás trógereket-utáló:
  Hát most nagyot tévedtél, ugyanis én éppen az érintett városrészben lakom, egy szerencsére "jobb" társasházban és bizony a környékre sem jönnek, mert nem érzik jól magukat. Ezért az a véleményem, hogy Mosont fel kell emelni építészetileg, mert ez az egyetlen menekülési útvonal.”
 • 10. trógereket-utáló 2010. június 13. 04:23
  „akinemfél.... Figyike.. Te a Stipi/Szeredi féle tolvaj-bagázs után áhítozol ???
  Megdöbbentő az a butaság gajdolása/szajkózása.
  Ezt csak azoktól halljuk, akik kiestek a pixisből. Mi a francot kell szidni az országos viszonylatban bőven NORMÁLISAN dolgozó P.M.Hivatalt ?? Ha az újudvariaknak így jobb, meg kell próbálni.

  FEJLESZTÉSBENI halogatást, /ennek a következményeit.. nem tapasztalod évek óta ?? Hol élsz ?
  + ki a francot érdekel 345 KÜLÖNBÖZŐ beledumálás/vélemény ?? Ahogy a "magyarokat" ismerem, az összes
  lóvéból placconként klímás bódé/ őstermelőként 2 parkolóhely a családnak... --- LENNE a végeredmény...
  NANÁ, adjuk a lóvét NEKIK !!! MAGYARoK az úristenit, -még reklamálnának, hogy miért csak Jaguárt kapnak... Nem ismered a "nemzetünkre" jellemző butaságot/MOHÓSÁGOT/POFÁTLANSÁGOT ??”
 • 9. trógereket-utáló 2010. június 13. 04:07
  „Hali KoPi....
  A piacosokkal kapcsolatban, volt egy megjegyzésem... "Tisztelet a kivételnek". Mivel az arányuk már oly csekély, sajna inkább "palimadár-vadász-terep" a piac mostanában.... Természetesen rengeteg a kivétel.

  A cigányokról sajna kunsztod sincs, NEM IS KÍVÁNOM SENKINEK. Nagyon jót fognak röhögni, és a két, összesen több mint 2 milliárdos "szépítgetést" ők fogják többnyire élvezni 16.ó. után, de 4-ig sem fogunk büszkélkedni senki előtt a korzózó MÉG nem, vagy MÁR, vagy VOLT terhes miskolci-ózdi-csornai spinékre + haverjaikra... Szóval amit írtál, az egy laikus/amatőr/naiv butaság, amire MINDEN mosoni csak nyel egy nagyot, mer ez egy "óvári"-nyugis részen lakók fantasztikusan buta meglátása... ...
  Azért kérdezz erről a téma-körről a Piaci kápolnától - kis-Shell kútig lakó a fehér-embereket..... a templomos "klub-gyűléseket" kivéve, -látsz embereket ?? Most NE azt nézd, hogy eleve kihalt ez a városka, meg látsz két kutyát sétáltató emberkét... ITT tudják miről beszélek, csak a "külsősök" beszélnek hülyeségeket...
  _ Már bocs, -de szólj, költöztetek melléd két dicsőített, -etnikumot képviselő családot, meglátjuk mit szólsz már 24 órán belül.... EZEK NEM fognak beolvadni (igaz 1-2%-al /!!!// nincs gond, dolgoznak, próbálnak élni.
  Nem vicc, hogy van olyan külsős vélemény, -mint a TIED, mert ezt ha ezt a hülyeséget még pár olyan is hallja/átveszi, aki elvileg segíthetne, hogy ebből a lassan "putrivá avanzsált" helyből normális városrész lenne....................”
 • 8. KoPi 2010. június 12. 19:30
  „7. hozzászólás akinemfél:
  Figyelj "hétszilvafás" polgármester önjelölt!
  Miért van nekem olyan érzésem, hogy mégiscsak te vagy az, aki fél? Fél, mert benne van az Újudvariakat felbujtók csapatában és fél azért, mert ha kiderül az osztozkodásnál, hogy Mosonudvar mégsem lesz tejjel mézzel folyó Kánaán, akkor az ottani lakosok a felbujtókon töltik ki a haragjukat. Ez az "akinemfél" típusú névválasztás egy igen vaskos freudi elszólás! :-)))”
 • 7. akinemfél 2010. június 12. 16:25
  „Oriási kár éri a mosonmagyarováriakat a saját vezetése miatt.
  Mennyivel értelmesebb lett volna az árusok és a vásárlok igényeit meghallgatva elkészíteni a terveket és mondjuk osszel építeni.
  Mennyivel értelmesebb lett volna az újudvariakkal jol bánni és akkor nem vesztett volna a város koltségvetése ott is százmilliokat. Persze lehet hitegetni a város lakoit,hogy majd a szilvafák száma alapján elveszik újudvar hivatalos kulteruletét. Es lehet fizetni százezreket,milliokat ismeros ugyvédeknek a reménytelen kuzdelemért.
  LEHETNE MASKEPP IS VEZETNI EZT A VAROST !!!!!
  UGY LEGYEN - OSZTOL !”
 • 6. zenelady 2010. június 12. 16:15
  „Ámen! Így legyen!:)”
 • 5. KoPi 2010. június 12. 13:15
  „trógereket-utáló:
  Nem eléggé tájékozott a kedves beíró, ugyanis bizonyos rutin után jól el lehet különíteni a mosoni piacon a valódi őstermelőket és a nagybani piacon bevásárló viszonteladókat. Én már jó ideje mindig ugyanannál az őstermelőnél veszem a krumplit, uborkát, salátát, hagymát, retket, stb. Persze, aki ilyenkor görögdinnyét árul, az helyből nem lehet őstermelő! :-)))
  Ami a cigánysággal kapcsolatos véleményét illeti, azzal sem tudok egyet érteni. Az alacsonyan szocializált emberekre a külső környezeti ingerek igenis hatnak. A fejlettebb épített környezet, a kulturált környezet, tudatformáló ereje régóta közismert a szociológusok körében. A felértékelődő környezetben csak azok fognak megmaradni, akik képesek és akarnak alkalmazkodni a társadalom elvárásaihoz. Azok, akik pedig nem, azok el fognak költözni, a számukra idegen környezetből.”
 • 4. trógereket-utáló 2010. június 12. 11:30
  „Emberek, Moson az Moson.... sajna a "szervnek" semmi lehetősége/sansza nincs a lébecoló rágcsálókkal szemben, a fehérek meg elsunnyognak akkor is, amikor LEHETNE tenni valamit. Csak azt látom, hogy 20 kismamából 2-3 a magyar. a többi indiai már tenyésztési/jövedelem szerzési -megszokásból- VEMHES.
  Ha a Szabó Mikiék továbbra is okosan lavíroznak, VALÓBAN be fog jönni, hogy ahol hemzseg a magyar, onnan lekopik az indiai. Muszáj lesz, mert az 1.5 Milliárd"malom" + fél milliárd Mosoni fejl. lóvéból Magyarország legnagyobb Luxus-Cigány-parkját fogják létrehozni....
  Piacosokról meg annyit...... kedves magyar ŐŐŐstermelők... A 90 százalékotok JÓVAL drágáb, mint az osztrák parasztok, tehát ne elégedetlenkedjetek.... Én és SOK-SOK magyar kizárólag máshol vásárolunk, szebbet-jobbat-olcsóbbat..... A "magyar árú" embléma / őstermelői kifejezés/utalás lassan már egyértelműen drágábbat, MINŐSÉGILEG/MENNYISÉGILEG ócskát jelent ( TISZTELET (!) a kivételnek, de ez meg kevés...) ÉS a családomat FOGOM támogatni, nem holmi önérzettel-baromságot szajkózó gagyi-vállalkozó-réteget, hogy a dupla-áras vackait vásárolom. EZ a VALÓSÁG, lóvé az lóvé....

  - szépszemek.... sajna hiába állnánk neki kitakarítani a "csapatot", a fehérek, mint jó magyarok azonnal eltűnnek/elsunnyognak még a környékről is, egyedül nem megy.... , a "fogjuk meg és csináljam"-ból kinőttem...”
 • 3. Tmoha 2010. június 12. 09:56
  „Tipikusan magyar történet! Felülről, kivülről eldöntik, hogy mi a jó annak, aki benne él egy piaci közegben.”
 • 2. szépszemek634 2010. június 12. 08:39
  „Akela ne bántsd a Mosoniakat.ök igazán nem tehetnek róla,hogy a nemidén barnultakat oda telepitették.Nekik a legnehezebb az életük.Szerintem minden tiszteletett megérdemelnek.Te például mernél szólni a szökőkut mellett üldögélő,szotyizó hosszúpuska és társainak a viselkedésükért?Én nem!!!!!!!!!”
 • 1. akela4 2010. június 12. 05:09
  „Hát igen itt túl sok a hozzánemértő, akik már az Óvári piacin is bizonyították, hogy igen messze álltak, mikor az észt osztotották. Azt már közreműködésükkel sikerűlt tönkretenni és az ottani állapotokról azt hiszem a környékén lakók tudnának sokat mondani, de tudok olyanról is, hogy elmenekűlt az odaköltözött volt panelos a randalírozók állandó zaklatásaitól. Sőt még a saját portájáról való kijutás is felért egy infarktusveszéjjel, nem is beszélve a hazajutásról, mert rendszeresen elállták még a kapuja előtti járdát is a szabálytalan parkolók.
  Az igaz, hogy a nemrégen átalakított piacon volna mit rendbehozni, de félűnk, hogy ennek címén csak nagyobb baklövéseket csinálnak az amagy máshol jobban felhasználható pénzből!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyár végén kezdődhet a szemétlerakók rendbetétele

Nyár végén már elkezdődhet a huszonnégy hulladéklerakó rekultiválása a Nagytérségi… Tovább olvasom