Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A Mosoni- Dunára épít a város

A Duna Védelmi Egyezmény aláírásának évfordulóját a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság Duna Nappá nyilvánította. Ez alkalomból kedden Győrött konferenciát és lakossági is fórumot tartottak.

Duna
Ha valaki arra vetemedik, hogy kishajóval nekiindul a Duna magyarországi szakaszának, úgy elkerüli a megyeszékhelyt, mintha nem is létezne.

A folyók városát semmi nem jelzi a nagy vízi országúton. Egyébként más települést sem. Ami azt illeti, hiába is lennének táblák. Kikötők sincsenek... Győrött a magasabb vízállásoknak megfelelően kiépített partszakaszok alatt a kiszáradt meder nyújt kiábrándító látványt. A Móricz Zsigmond rakpartot kivénhedt ipari épületek, vágányok csúfítják. A széphez szokott szem változtatásokra vár.

Az ökológiai szempontok nem lehetnek ellentétesek az ember érdekeivel, hiszen az ember érdeke az ökoszisztéma egyensúlyban maradása. S ha ehhez emberi beavatkozásra van szükség, akkor be kell avatkozni hangzott el kedden Győrött, a Duna napja alkalmából tartott fórumon.
Tíz évvel ezelőtt Magyarország is csatlakozott a Duna-védelmi konvencióhoz, amelynek lényege, hogy a folyó menti országok felismerték, csak együttesen tudnak elérni eredményeket a Duna ökológiai védelme ügyében. A konvenció június 29-ét a Duna napjává nyilvánította, ez alkalomból Győrött tegnap délelőtt a városházán konferenciát tartottak, késő délután pedig a Móricz Zsigmond rakparton kiállítást és fórumot rendeztek.

Itt hangzott el a bevezetőben idézett megállapítás, melynek jelentőségét az adja, hogy a fórumon megjelent szakemberek bár félve és óvatosan – kiejtették a Dunával kapcsolatban sokáig tabuként kezelt szót: műtárgy. Az európai segítséggel jövőre elkészülő szennyvíztisztító lehetővé teszi, hogy Gönyűnél, a teherkikötő környékén torkolati műtárgy épüljön. Ez a műtárgy már nem szennyvizet duzzasztana vissza a városra. Az alacsony vízállásoknál eddig szárazon éktelenkedő partszakaszok így ismét víz alá kerülhetnének, a műtárgynál épített zsilippel pedig biztosítani lehetne a kishajóforgalmat a megyeszékhelyig.

A sokáig szentségtörésnek számító elképzelést talán azért is merték nyilvánosságra hozni, mert  mint azt a Duna napja alkalmából tegnap Baján Szlávik Lajos főiskolai tanár kijelentettea magyar árvízvédelem irányításában paradigmaváltás történt az elmúlt évtizedben. Az árvízvédelmi fejlesztések ma már ökológiai alapon történnek.

Haraszti László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium helyettes államtitkára az elhangzottakat azzal toldotta meg, hogy a vizes élőhelyek, árterek, mellékágak vízzel történő ellátása állandó igényt jelent.
Hasonló értelmű nyilatkozatot tett a győri fórumon dr. Kárpáti László, a Fertő Hanság Nemzeti Park igazgatója is.

A megyeszékhely egy társasággal már elkészíttette a döntés előkészítéséhez szükséges tanulmányokat, s az értékelésbe az érintett hatóságokat, szolgáltatókat népegészségügy, környezetvédelem, vízügy, vízmű is bevonta. A Kisalföld érdeklődésére Németh Iván városi főépítész elmondta: a Móricz Zsigmond rakparttól keletre a Mosoni-Duna partján promenádszerűen kialakított értékes városrész építésére van lehetőség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befektetőket keresnek a sportcsarnokhoz

Fele arányban vállal részt a sportminisztérium a leendő mosonmagyaróvári sportcsarnok megépítésének… Tovább olvasom