Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

A Molnak nem kell a benzinkút

Értetlenül és felháborodva fogadta a hédervári és néhány környékbeli polgármester, hogy előzetes értesítés nélkül zárták be a szigetközi út menti egyetlen töltőállomást. A Mol azt állítja: a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt került lakat a kútra.
A Mol nem akar pénzt áldozni a kútra, s nem üzemelteti tovább. Valószínűleg hamarosan pályázatot írnak ki sorsára.
Szeptember 23-án levél érkezett a hédervári önkormányzathoz, hogy még aznap bezárják a település határában a benzinkutat. Juhász József értetlenül fogadta a döntést, s azt is, hogy korábban nem értesítették erről a környékbelieket. Még aznap felhívta a Mol illetékeseit, akiktől megtudta: a törvényi szabályozás értelmében csak dupla falú üzemanyag-tartályos kutak maradhatnak a jövőben, s a hédervári állomás ennek nem felel meg.

„ Nem kellett volna bezárni"

– A bezárás után, múlt szombaton kijöttek az illetékesek, hogy a kútfejeket is leszereljék, s kiszippantsák a tartályokban maradt üzemanyagot – kezdte Juhász József. – Ekkor azonban kiderült, hogy az öt kútfejből három dupla falú. Amikor ezt az a szakember észrevette, bezárkózott az autójába és hosszas telefonálásba kezdett. Szerintem teljesen indokolatlan volt a bezárás – hisz három kútfejjel is működhetne a kút –, s körültekintés nélkül tett rá lakatot az olajtársaság. Beszéltem azóta a Mol képviselőivel, akik azt mondták:

egyelőre nem nyitják ki a töltőállomást. Annak sorsa az október második felében tartandó igazgatósági ülés eredményétől függ.
„ Egyelőre tehát várnunk kell, ám ha hamarosan nem történik érdemi előrelépés az ügyben, akkor a környékbeli polgármesterekkel összefogva tiltakozunk majd az olajtársaságnál, s megoldást keresünk a kút sorsára."
Amint a Mol internetes honlapján olvasható, a környezetbarát töltőállomások kiépítése 1992 óta folyik. Ennek során szeptember 23-tól csak dupla falú, lyukadásjelzővel ellátott üzemanyagtartályok működhetnek, amik védik a földet és a talajvizet a szivárgástól.

„ Nem kívánjuk üzemeltetni"

A Mol Rt. kommunikációs igazgatóságán Lukács Beától megtudtuk: országosan húsz benzinkútjuknak kellett visszavonni az engedélyét szeptember 23-tól az EU-s környezetvédelmi szabályok miatt.
– A talaj- és a levegőszennyezés visszaszorítása a két lényeges pontja ezeknek az előírásoknak – kezdte Lukács Bea. – Eszerint minden állomáson gázingának kell működnie, ami a föld alatti tartályokból a szállító tankautóba vezeti vissza a töltéskor keletkező káros gőzöket. A töltőpisztolyoknak pedig gőzvisszavezetővel kell rendelkezniük. Ezek akadályozzák meg az üzemanyaggőzök szabadba jutását. A legdrágábbak azonban a dupla falú, lyukadásjelzővel ellátott üzemanyagtartályok. Ezek egy töltőállomásnál 25 millió forintjába kerülnek a cégnek. A hédervári benzinkút nem felelt meg ezeknek az előírásoknak, ezért kellett azt bezárni. A részvénytársaság nem kíván pénzt áldozni erre a kútra, s mivel nem is akarja azt tovább üzemeltetni, így valószínűleg a helyi önkormányzattal és vállalkozókkal egyeztetve hamarosan tendert ír ki rá – mondta Lukács Bea.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rák elleni tea: Nem csodaszer, de jótékony

Az osztrák becsületrenddel kitüntetett dr. Dávid Tamás professzorról, aki az őserdő mélyéről… Tovább olvasom