Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A minőségi gyümölcsöt keresik

A rajkai termelőszövetkezet gyümölcsösében a megnövekedett igények ellenére sem tudtak eladni minden almát. Ingyen adják, csak szedjék az érdeklődők.
Ingyen vihetik: A szövetkezet nyakán maradt az alma
 
Feketeerdőn a jobb minőségűre a magasabb ár ellenére is van kereslet. Az idei almatermés viszonylag jónak mondható megyénkben.
A rajkai szövetke zet almafáin mégis maradt még eladatlan termés, így a tulajdonos úgy döntött: hogy ne menjen kárba a gyümölcs, ingyen le szedheti és elviheti bárki a területről.

Táskákban már a java
– Az akciónkra sokan érkeztek, így az alma java része már a táskákba került – mondta Maász József, a rajkai téesz igazgatóságának el nöke.
– Az öreg ültetvényünkön érő, gyen gébb minőségű gyümölcsöt nehéz értékesíteni a piacon. A környékbeli óvodáknak és iskoláknak is kínáltunk fel termékünkből, hogy ne menjen kárba. Véleményem szerint az alma ízre és minőségileg nem rossz, ám a külleme elijeszti a vásárlókat.

A jonatánt és starkingot termő fáinkat nem érdemes fenntartani, így két éven belül kivágjuk ezeket, s helyét szántóföldi ültetvényként használjuk. Ezt a területet mi is csak magánszemélyektől béreltük, így nem engedhetjük meg, hogy felesleget termeljünk – mondta Maász József.

Többen jönnek, mint tavaly
A feketeerdei gyümölcsösben már tíz éve termeszt almát Makai János. Bár ők száz forintért árulják az alma kilóját, mégis náluk az idei kereslet élénkebb a tavalyinál.
– Minden a minőségen múlik – mondja a tulajdonos.
– Tavasszal nagy fagykár pusztított az ország keleti és déli részében. Itt még csak bimbóztak, ott pedig már virágoztak a fák. Szerencsére így ezen a részen a mínusz 2–3 fokot jobban bírta a gyümölcs, s szinteén nem is beszélhetek a kertemben fagykárról. A kereslet is megnőtt a hiány miatt, többen jönnek hozzám, mint tavaly. Négy hektáron 12.900 kis fá val dolgozom, hat almafajtát termesztek. Az embereim le is szedik a gyümölcsöt, s így érté kesítjük.
A hibás almát olcsóbban adom, a le hullott pedig valószínűleg léalmaként eladható. Tavaly minden gyümölcsön túladtunk, s remélhetőleg az idén sem marad a nyakunkon. Az akció november elejéig tart, addigra min den érett termést szeretnénk leszedni a fáról – mondta Makai János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtalálták a termálvizet

Jó minőségű vizet találtak a Máriafürdő-termálprogram keretében Máriakálnokon. Kiépültek a közművek… Tovább olvasom