Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

A miniszterek sem tudtak a tervről

Magyarország és Szlovákia környezetvédelmi minisztereinek keddi dunacsúnyi találkozóján tájékoztató hangzott el az egy osztrák tervezőiroda által hármashatár-projektben elképzelt Duna- megcsapolásról.
Duna-ág: Megcsapolnák és a Fertő tóba vezetnék a vizet. A tervek egy része már elkészült.
Mint kiderült: nemcsak a magyar vízügyi szakemberek, hanem a két miniszter sem tudott korábban erről a tervről. Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk (2004. január 23.), egy ausztriai tervezőiroda a Duna megcsapolásával a Lajtán keresztül a Fertő tóba vezetne vizet egy hármashatár-projekt keretében. A tervek mostanra már részben el is készültek – igaz, a Mosoni-Dunával kapcsolatos még nem –, s több fórumot is szerveztek már az ügyben. Az osztrák elképzelések ismertetése után azonban jó néhány „furcsaság" kiderült: az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot még senki sem kereste meg az ügyben.

Janák Emil, az Éduvízig vezetője akkor lapunknak azt mondta: azt sem tudják így megvizsgálni, hogy a vízkeret-irányelvek ökológiai célkitűzéseibe beleillik-e a program. Múlt csütörtökön a Kisalföld interjút készített Miklós Lászlóval, Szlovákia környezetvédelmi miniszterével, aki tőlünk hallott először az elképzelésekről. Mint mondta: „Nem ismeri a projektet, de biztosan egy sor vitát váltana ki." A miniszter úgy vélte: „Mindent össze lehet kötni csatornákkal, de hogy milyen módon, s mennyi víz menne a Fertőbe, az kérdéses."

A keddi dunacsúnyi miniszteri találkozón aztán mindkét ország környezetvédelmi vezetője szembesülhetett a tervekkel. A tájékoztatón elhangzott: Pozsony árvízvédelme szempontjából fontos lenne a dunai vízhozam elvezetése. A Fertő tóra való végleges rákötéssel biztosítanák a Mosoni-Duna és a Lajta vízellátását.

A szlovák szakemberek elmondták, a háromoldalú egyeztetés tovább tart. Nem titkolták: uniós pénzekre is pályázni szeretnének, s mint hangsúlyozták, a projekttel a vízgazdálkodási viszonyokra helyeznék a fő hangsúlyt.

A tájékoztatón hallottakra a magyar környezetvédelmi delegáció tagjai is felkapták a fejüket, s mint elmondták, ők is most hallottak először az elképzelésekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák-magyar megállapodás a natúrparkról

Persányi Miklós magyar és Miklós László szlovák környezetvédelmi miniszter keddi pozsonyi… Tovább olvasom