Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

A miniszter kevesebb adminisztrációt ígér

Mosonmagyaróvár - Csökkentené az orvosok adminisztrációs terheit s átlag feletti egészségügyi dolgozói bérnövekedést ígér jövőre a tárcavezető.
Székely Tamás az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói posztját cserélte fel május elején az egészségügyi miniszteri pozícióra Horváth Ágnes távozása után. Az új tárcavezető először rossz ötletnek tartotta a sokat vitatott pénztártörvény visszavonását, ám végül javaslatára a jogszabályt hatályon kívül helyezték.

– Június végéig kapott határidőt, hogy az új egészségügyi törvénytervezetet kidolgozza. Tervei között a háziorvosok adminisztrációs terheinek csökkentése is szerepel. Hogyan?

– Gondot jelent, hogy jelenleg a háziorvosok hat helyre jelentenek. Ezeket a jelentéseket egységesíteni kell, a jövőben havonta s csak egy helyre fognak jelenteni. Emellett az adatok tartalmát is vizsgáljuk, mert amit most leadnak, az nem biztos, hogy minden esetben szükséges információ lehet a későbbiekben.

Székely Tamás
Székely Tamás


– Sajtótájékoztatóján említette, hogy az egészségügyi szakdolgozók presztízsének és anyagi megbecsülésének növelése a cél. Mekkora mértékben nőhetnek például az ápolói bérek?

– Elvi elképzelés van, százalékokat nem tudok mondani, hiszen ez majd a jövő évi költségvetés tárgyalásának folyamatában derülhet ki.

Egyértelműen azt kell elérni, hogy az átlagos bérnövekedéshez képest az egészségügyi szakdolgozók fizetése magasabb legyen.

– A szakdolgozók presztízsét hogyan lehetne visszaállítani?

– Többféleképpen. Végiggondoljuk egyrészt a különféle tevékenységek kompetenciakörét: például kevesebb adminisztrációs terhei legyenek az orvosoknak. Ezenkívül a szakdolgozók kompetenciakörét szeretnénk kibővíteni: például a háziorvosoknak gyógyszerfelíráshoz ne kelljen folyamatosan elküldeniük a pácienseket szakorvoshoz.

Olvasóink írták

  • 3. nane 2008. június 10. 09:41
    „Elviekben fizethetek a boltban? Nesze semmi!”
  • 2. lackomacko 2008. június 06. 15:31
    „Köszönjük a modern, jól felszerelt kórházat.Az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsülését növelni kell ezfontos dolog.A presztis kérdésénél pedig jó lenne általánosítanánk.Igenis sok tiszteletre méltó orvo s és ápoló dolgozik a kórházban.”
  • 1. Valaki 2008. június 06. 08:32
    „Simán hazudnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól fogyott a tej a világnapon

Dunakiliti - A Dunakiliti Agrár Zrt. tehenészeti telepén kedden a tej világnapját ünnepelték. A… Tovább olvasom