Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 14°C | 24°C Még több cikk.

A mindig újjászülető iskola

A mosonmagyaróvári tizenkét évfolyamos piarista iskola és rendház épületegyüttesében nagyszabású felújítás folyik. Külső-belső tatarozás,  díszkövezés, vizesblokk-korszerűsítés. Persze csak az épület felújítása kevés egy iskola tartalmas létezéséhez.
A piarista gimnázium 264 éves története bővelkedik az újrakezdésekben, hiszen a több mint két és fél évszázad alatt volt részük felfüggesztésben, betiltásban, bezárásban. A rendszerváltozáskor a piaristák megint újrakezdték a Lajta partján. Azóta egyvégtében építkeznek és szellemben, arculatban is „izmosodnak". Most éppen a szülők téglajegyeiből és egyéb forrásokból korszerűsítenek.

Sárközi Sándor piarista házfőnök elmondta: a gimnázium és rendház rendbetételébe fogtak. Ennek keretében zajlik, illetve részben már be is fejeződött a Fő utcai homlokzatfelújítás, a konyha és vizesblokkok rekonstrukciója, a kápolna járólapozása, a gimnáziumépület külső és belső tatarozása, a szaktantermek parkettázása. Elengedhetetlenné vált az iskolaudvar szétfagyott és így balesetveszélyes burkolatának és alatta a közműveknek a cseréje is. A díszkövezés most folyik, s a tanévnyitóra el is készül. Mivel az épület műemlék jellegű, ezért az Országos Műemléki Felügyelőséggel minden munkát egyeztetniük kell. A térkőburkolat mintegy hatmillió forintot emészt fel, a felújítások eddigi összköltsége tizenkétmillió forintra rúg.

A pénz előteremtéséhez a fenntartó piarista tartományfőnökség jelentős anyagi áldozatán túl a szülők vásárolta másfél millió forint értékű téglajegyek, az iskola bérleti díjai, a kápolna perselypénze, sőt, a rendtagok fizetése is forrásul szolgált. Persze a korszerűsítés ezzel nem fejeződik be, s továbbra is számítanak bőkezű támogatóik segítségére. Ezen túl él egy hatvanmilliós Phare-pályázatuk és az Oktatási Minisztériumtól is remélnek pályázati pénzt számítástechnikai rendszerük továbbfejlesztésére és további épületfelújításokra.

Sárközi Sándor ugyanakkor hangsúlyozta, az iskola az oktatásban és nevelésben is a folytonos jobbításra törekszik. Pillanatnyilag a három szerzetes-tanár és világi kollégáik 330 gyereket oktatnak tizenkét évfolyamon a keresztény erkölcsiség, s a szabadság és a tisztesség normái szerint. Ugyan van még szabad helyük, de eljutottak oda, hogy tanulmányi és emberi kvalitásaik alapján válogathatnak a hozzájuk jelentkezők között. Az általános iskolai osztályokban csökkentették az óraszámokat, hogy így nagyobb hangsúlyt fektessenek az alapkészségek teljes elsajátíttatására.

A tavalyi tanévük nagy sikerei között említette a házfőnök a Moson Megyei Kultúrkör előadás-sorozatát, az iskolai naptár és Fekete István levelezésének kiadását, valamint a pünkösdi és karácsonyi báljukat. Mindezek szervezésébe a szülők is aktívan bekapcsolódtak.
A jövőről megtudtuk: a nyáron elkészült új pedagógiai programjuk. Ennek keretében az érettségi után újabb két év alatt diákjaik európai üzleti asszisztensi, logisztikai és külkereskedelmi ügyintézői és szoftverüzemeltetői szakvizsgát is szerezhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Száraz-erdő vízre vár

A dunakiliti száraz-erdei holtág rehabilitációs terve elkészült. Nem tudni azonban, feltöltődik-e… Tovább olvasom