Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

A mezőgazdaságban a legtöbb az illegálisan foglalkoztatott

Mosonmagyaróvár - A Régióközi Szakszervezeti Tanács tapasztalatai szerint a mezőgazdaságban a legnagyobb a konkurencia, a visszaélések és az illegális foglalkoztatás Ausztriában.– Ausztriában évi átlagban körülbelül 18 ezer, Burgenlandban pedig mintegy 12 ezer magyar dolgozik, főként a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban, az építőiparban és a szállítmányozásban – állítja Tóth Eszter, az IGR projektvezetője. A mezőgazdasági szezon általában márciustól szeptemberig tart, bár sokan dolgoznak tél idején is. A szakember szerint itt foglalkoztatják illegálisan a legtöbb magyar munkaerőt, ezért számukat megbecsülni sem lehet. Ezzel párhuzamosan itt a legtöbb a visszaélés.

– A földeken dolgozók mindössze egy nettó órabért kapnak 2 és 3,50 euró között, ami nem felel meg a kollektív szerződésben e területre megszabott minimálbérnek. Sőt, ők általában 13. és 14. havi bért sem kapnak, és nincsenek is szabályosan bejelentve – hangsúlyozza Tóth Eszter, aki ezt azzal magyarázza, hogy a mezőgazdasági dolgozók körében nagy a konkurencia. Ez a munkakör nem igényel külön szaktudást és nincs szükség komolyabb németnyelv-tudásra sem.
Az IGR éppen ezért is szervez fórumot, mert sokan nincsenek tisztában a jogaikkal és azzal sem, hogyan lehet érvényesíteni azokat. Ha valaki éppen azt tervezi, hogy most kezd vagy kezd újra Ausztriában dolgozni, akkor a hétfői rendezvényen minden szükséges információt megtudhat. Például elmondják, hogy milyen munkavállalási engedélyek léteznek és hogyan lehet azokhoz hozzájutni. A hétfői információs fórumon hasznos és praktikus tanácsokat is kapnak a résztvevők: mire figyeljenek, illetve mi és milyen feltételekkel jár nekik. Megtudhatják, hogyan működik a bejelentés a társadalombiztosítóhoz vagy hogy hogyan ellenőrizhetik bejelentésüket. Az előadások után személyes tanácsadás keretében mindenki négyszemközt is felteheti kérdéseit az előadóknak.

Információs fórum
A mezőgazdaságban dolgozók részére szervez információs fórumot a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) március 30-án, hétfőn délután 5 órakor a Pártok Házában (Erkel Ferenc út 10.).

Olvasóink írták

  • 3. pampus 2009. március 30. 08:05
    „Csak a magyarral lehet rabszolgaként bánni akár bel akár külföldön! Ugyanis nincs a dolgozóknak normális képviselete sehol! Szervezetbe pedig nem képes tömörülni, mert egy két forintért összelehet ugrasztani a nyomorúltakat!”
  • 2. invektus 2009. március 28. 20:05
    „nane IGAZAD VAN !!!!!!!!”
  • 1. nane 2009. március 27. 21:45
    „Meg az építőiparban, vendéglátásban...Csak azt nem értem ha valaki ezt megszámolta, azilletékesekig miért nem jut el? Az ellenőrzés szót ismeri ott valaki? Nem lenne bonyolult, én megoldanám.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízparton mosta a buszt a sofőr

Ásványráró - Buszát mosta tisztítószerekkel a – négy éve Ásványrárón átadott –… Tovább olvasom