Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

A megértés és a hit összetartó ereje

Kimondani is sok, nemhogy megélni: a mosonmagyaróvári Wolf házaspár 65. házassági évfordulóját ünnepli e napokban. A nem mindennapi alkalomból dr. Pápai Lajos megyés püspök levélben köszöntötte a jubilálókat.

A mosoni templomban köszöntötték a jubiláló házaspárokat, köztük idős Wolf Jánost és Früwirt Margitot, akik 65 éve, 1944 decemberében kötöttek házasságot. 

Az idős házaspárt – akik ráadásul mindketten március 31-én ünneplik születésnapjukat –  arra kértük,  meséljenek a titokról, ami összehozta és összetartotta őket hat és fél évtizeden át.

János bácsi március 31-én tölti 90. évét, ugyanaznap Margit néni 87. születésnapját ünnepli.
János bácsi március 31-én tölti 90. évét, ugyanaznap Margit néni 87. születésnapját ünnepli.

– Ugyan már korábban is ismertük egymást, ám a Fehér Ló tánciskolában barátkoztunk össze. A háború azonban elválasztott – kezdi a történetet Margit néni. A most kilencvenesztendős Wolf János 21 éves korában ugyanis bevonult, s a szerelmespár sokáig nem hallott egymásról, mígnem 1944-ben a férfi sebesülten haza nem tért a frontról. A gyógyulásra szánt rövid időt használták fel a házasságkötésre, így még az év decemberében a mosoni templomban kimondták a máig tartó, valóban boldogító igent.

– Erdélyben, Csíkszereda környékén harcoltunk az oroszok ellen, nehéz időszak volt. 1945 májusában jöttem végleg haza a háború után – magyarázza már János bácsi. Közben feleségének könny szökik a szemébe, majd hozzáfűzi: „Borzalmas érzés volt, hogy nem tudtam, mi történik vele, de a hitem reményt adott, hogy hamarosan újból együtt lehetünk."

 A háború után az újrakezdés sem bizonyult sokkal könnyebbnek, hamarosan azonban megszületett János, a nagyobbik fiú, 1950-ben pedig Károly jött világra. Kereskedőként dolgoztak mindketten, a hetvenes években vásárolták mostani otthonukat. Beszélgetésünk közben előkerülnek fotóalbumok a gyermekekről, unokákról, dédunokákról készült felvételekkel.

– Jó tudni, hogy a családunk együtt van jóban, rosszban. Jó kapcsolatot ápolunk a gyerekeinkkel, mindketten a városban élnek. Nálunk mindig a család szerepelt az első helyen – mondják egymást kiegészítve. Nem mulasztjuk el a kérdést: mi az az erő, ami két embert ennyi ideig összetart?

– A közös gondolkodás, a megértés és a hit a legfontosabb. El kell fogadni, hogy az élet sok lemondással is jár – összegzik gondolataikat.
Margit néni szerint a mai házasságok sokszor a felek nagyigényűsége miatt futnak zátonyra.

A Wolf család örömmel számolt be a mosoni házaspárok minapi ünnepi köszöntéséről a Nepomuki Szent János-templomban, mely áthatotta lelküket és boldogan mutatták dr. Pápai Lajos  megyés püspök gratuláló levelét is. 

Olvasóink írták

 • 6. akinemfél 2010. január 02. 23:09
  „Gratulálok, adjon az Isten nekik még sok boldog évet!”
 • 5. rezi 2010. január 02. 11:09
  „Sok cipőt eladott nekem is gyerekkoromban.Mindíg ápolt és udvarias eladók közé tartozott,sokan példának tekinthetnék.Amit irigyeltem tőle,hogy közel volt az othona a munkahelyétől.
  Jó egészséget kívánok minkettőjüknek !”
 • 4. pancser 2009. december 30. 10:48
  „Gratulálok, adjon az Isten nekik még sok boldog évet!”
 • 3. Jánosi 2009. december 30. 00:28
  „Gratulálok a "cipőboltos" Jani bácsinak és feleségének!

  További jó egészséget és hosszú életet kívánok”
 • 2. jánosi 2009. december 29. 22:50
  „bár a cikkből kimaradt a nem kevés jánosi eltöltött év, azért gratulálok a jánosiak nevében is !”
 • 1. Mankapunka 2009. december 29. 15:25
  „moderálva sértő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízi sportokkal ismerkednek az autisták

Mosonmagyaróvár - Az autista gyerekek egészséges társaikkal együtt sportolnak, sőt, már versenyekre… Tovább olvasom