Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

A megelőzés a legolcsóbb gyógyítás

Több mint 124 milliós uniós forrásból alakítottak ki egészségfejlesztési irodát a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban.

A megelőzés a legolcsóbb és leghatékonyabb gyógyítás – jelentette ki dr. Bertalan István főigazgató a Karolina Kórházban most létesített egészségfejlesztési iroda kapcsán. Mint mondta, ez a kezdeményezés új módja annak, hogy megszólítsák a kistérségben élőket az egészséges életmódra nevelő programokkal. Az eddigi módszerek ugyanis nem voltak kellően hatékonyak, kevesen vettek részt a különböző szűréseken. Az iroda működésétől most azt várják, hogy hatékonyabban adják át az információkat a környéken élőknek.

Az egészségfejlesztési iroda munkatársai – Király Csabáné, Vámosi-Zics Éva, dr. Bertalanné Gáncs Zsófia – már megkezdték a munkát a rendelőintézetben.
Az egészségfejlesztési iroda munkatársai – Király Csabáné, Vámosi-Zics Éva, dr. Bertalanné Gáncs Zsófia – már megkezdték a munkát a rendelőintézetben.

Király Csabáné, az iroda vezetője beszélt a program részleteiről. Ennek során egyrészt a rendelőintézetben kialakított egészségfejlesztési irodában szakmai tanácsadó szolgálatot építenek ki. Másrészt pedig a kistérség lakosságának egészségmegőrzése, a szemléletváltozás elősegítése érdekében életmódprogramokat szerveznek. Hosszú távú cél a kistérség lakossága körében a legjelentősebb idült és nem fertőző betegségek okozta halálozás csökkentése, illetve a lakosság széles körének életmódváltásra ösztönzése – a fizikai aktivitás növelésével, a dohányzás, az alkohol túlzott fogyasztásának visszaszorításával.

A rendelőintézet földszintjén meglévő helyiségek átalakításával, felújításával hozták létre az irodát, rendelőt, kliensvárót és szociális helyiséget. Itt végzik majd az állapotfelméréseket, tanácsadást. A projekt költségvetésének közel felét sport-, szabadidős és egészségvédelmi programokra költik minden korosztály számára a kistérségben. Ennek egyik fontos eleme az úgynevezett partnerségi munkacsoport megalakítása, aminek tagjai a kistérségi háziorvosok, az együttműködő betegklubok, a civil szervezetek képviselői, a Kistérségi Népegészségügyi Intézet munkatársa, a kórházi szakorvos, a kistérségi és városi egészségügyi és szociális bizottságok elnökei lesznek. Az iroda munkatársai már megkezdték ehhez az egyeztetést a háziorvosokkal és a települések polgármestereivel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új intézményvezetők a Bolyai- és a Haller-iskolában

Szeptember közepétől a mosonmagyaróvári Haller-iskolát öt évre Némethné Fucsik Edit, a Bolyai-iskolát Kocsis Zoltán irányítja. Tovább olvasom