Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

A ˝megaálmok˝ pénzre várnak

Mosonmagyaróvár - Csodák palotája a mosoni Futurában, XX. századi múzeum az ipartelepi laktanyában, városi sportcsarnok vagy Moson belvárosának rehabilitációja.

A Kisalföld most annak járt utána, mikor lesz kézzelfogható eredménye ezeknek a nagyszabású városi elképzeléseknek.

Laktanya

Kezdjük mindjárt az ipartelepi egykori határőrlaktanyával, aminek bezárását követően éppen a Kisalföld vetette fel még négy éve, hogy az 1956-os véres sortűz helyszínén múzeumot alakítsanak ki. Az elképzeléseket társadalmi és szakmai elismerés övezte, majd az önkormányzat kérte és ingyenesen meg is kapta az államtól az egész ingatlant. Az emlékhely elkészült muzeológiai vázlattervét az 1956-os Intézet szakvéleményében nagyon jónak tartotta, amit aztán a képviselő-testület is elfogadott. Időközben megkezdődött már a szakmai munka az épület hasznosítására, a város vezetése és az előkészítésben részt vevő munkacsoport felkereste a fővárosi Terror Háza Múzeum vezetését, szakmai segítséget kérve a mosonmagyaróvári emlékhely létrehozásához. A tervek megismerését és a laktanya bejárását követően a budapesti szakemberek úgy vélték, széles lehetőséget látnak az emlékhely, sőt, akár egy ˝hidegháborús, vasfüggönyös˝ létesítmény létrehozására.

A laktanya épülete.
A laktanya épülete.

A tervek jelen állásával kapcsolatban Szabó Miklós polgármester elmondta: az összességében mintegy egymilliárdos beruházáshoz az önkormányzat folyamatosan keresi a szükséges forrásokat. A Norvég Alap pályázaton sajnos nem sikerült forrást szerezni. A város – erőteljes lobbitevékenységet kifejtve – a Terror Háza Múzeummal együttműködve olyan emlékhelyet szeretne létrehozni, ami látványos, de alacsony költségen működtethető. A város reményei szerint a nemzeti és történelmi emlékhelyekről szóló most készülő törvény mellékletébe bekerül a mosonmagyaróvári Gyász tér és laktanya is. Így a jogszabály elfogadása nyomán jó eséllyel kaphat központi támogatást a megvalósítás.

A sportcsarnok látványterve.
A sportcsarnok látványterve.

Sportcsarnok

Papíron és látványtervekben már évek óta van új sportcsarnoka Mosonmagyaróvárnak, a megvalósítása azonban egyelőre még várat magára. Mint ismeretes, számos elképzelés és látványterv született arról, hogyan épülhetne egy többfunkciós sport- és szabadidőcsarnok a városban. Ennek érdekében korábban tervpályázatot írtak ki, majd már 2001-ben kijelölték a leendő létesítmény területét a Mosoni-Duna és a Lajta összefolyásánál lévő 8 hektáros önkormányzati területen. A sportcsarnok engedélyezési, kiviteli tervei 2004-re elkészültek. A terület előközművesítése és a tereprendezés is megtörtént már. A sportcsarnok megépítésének költsége akkori áron 1,3 milliárd forint lett volna, ám a szükséges forrás hiánya miatt a mai napig nem épült meg. Az elmúlt évben felmerült egy újabb ötlet: a városközpontban egy közel 3 hektáros beépítetlen terület lehetne az új helyszín. A városközpontba szánt csarnok szintén többcélú, méretében közel azonos a korábbival. Elsősorban városi használatra, rendezvényekre tervezték, a művelődési központ mellé, s azzal közös üzemeltetésű lehetne. A csarnok építési költsége a tervek szerint egymilliárd forint. Az új helyszínről az előkészítő vizsgálati anyag a közelmúltban készült el, ennek elemzése most folyik. A város egyelőre keresi a megvalósításhoz szükséges forrásokat.

A Futura és a megvalósításra váró terv.
A Futura és a megvalósításra váró terv.

Futura

A budapesti Csodák Palotája támogatásával egy természettudományos interaktív bemutatóközpont létrehozását tervezi az önkormányzat a volt mosoni gabonaraktár, a Futura épületében. Az egyeztetéseket és a helyszíni szemlét követően építészeti és megvalósíthatósági tanulmányt készíttettek, melynek funkcionális programját a Csodák Palotája Kht., az építészeti részét pedig Lenzsér Péter építész állította össze. Az 1,3 milliárdos beruházást – minimális önrész mellett – pályázati forrásból valósítaná meg az önkormányzat. A Regionális Fejlesztési Tanács kétszer is tárgyalta már az elképzelést, mindkét esetben egyhangúlag támogatta és jónak ítélte, a régióban a kiemelt projektek között a második helyre sorolta. A támogatás odaítéléséről várhatóan ősszel döntenek.

(A tervezett városi nagyberuházások bemutatását folytatjuk – a szerk.)

Olvasóink írták

 • 3. Imcsi 2009. július 08. 08:40
  „Sportcsarnok: eredeti 8 hektár helyett 3 hektáron valósítanák meg? Ráadásul a zsúfolt társasházak között? Az eredeti hely innen bő 1 km-re van, az nem távolság.
  Példának ajánlanám a Veszprém Arénát, ami bőven kint van a városból!”
 • 2. RickCartman 2009. július 07. 16:43
  „csatlakozom: :)))”
 • 1. 01010 2009. július 07. 11:51
  „:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott kártyával akart pénzt felvenni

Mosonmagyaróvár - Az egyik mosonmagyaróvári közintézmény irodájába surrant be ismeretlen tettes a… Tovább olvasom