Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A mecséri otthonuk is elúszhat

Az év eleje óta nem kapott családi pótlékot három gyermeke után Máté Orsolya, miután ezt a támogatási formát az Ausztriában dolgozó volt férje külföldön igényelte. A havi mínuszok miatt veszélybe kerülhet a család mecséri otthona.
Még 2008 végén írtunk arról a háromgyermekes édesanyáról, Máté Orsolyáról, akinek karácsonykor kiégett egy zárlatos égősor miatt a családi háza. Azóta felújították az igényes ingatlant, mely most újból veszélybe került. Panaszával kereste meg szerkesztőségünket az anyuka.

– Még 2007-ben közös megállapodással váltam el férjemtől, a három közös gyermekünk a felügyeletem alatt maradt. A válásunkig Ausztriából kaptuk a családi pótlékot, ám ezt követően lemondtuk és Magyarországon igényeltem ezt a támogatást. Tavaly a volt férjem azzal keresett meg, hogy ismét Ausztriából kérné a családi pótlékot. Ezt egyébként 2011 júniusától engedélyezi az osztrák jog. Én akkor a Magyar Államkincstárnál nyilatkoztam, hogy ehhez nem járulok hozzá – vezeti be a történetet az édesanya, aki szerint tavaly december óta egy fillér családi pótlékot sem kapott három gyermeke után. A havi 51 ezer forintos mínusz nagy kiesést jelent a családnak. Az anyuka szerint magyar családi pótlék híján elesnek a lakásfenntartási támogatástól. Sőt, az új tanévtől veszélybe kerülhet a gyermekei iskoláztatási támogatása is.

Máté Orsolya a Magyar Államkincstártól az Osztrák–Magyar Ügyek Osztályáig, az IGR-irodától az Európai Bizottságig sok helyre elküldte panaszát, de a gyermekjóléti szolgálat is vizsgálja az ügyet. Ugyanakkor levelét postázta az ombudsmannak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is. Vagy nem kapott választ, vagy csak azt tudta meg, hogy a családtól külön élő édesapának joga van Ausztriában igényelni a családi pótlékot. – A családi pótlék hiánya ellehetetlenítette mindennapi életünket. Eddig a három gyermek mellett főállású anyaként otthon maradhattam, erre egy 23 ezer forintos összeget kaptam. Édesanyám és párom segítségével tudtuk eddig magunkat fenntartani. A legkisebb gyermekem tartósan beteg, a közgyógyellátás hiánya is súlyos teher. Ám mostanra családi házunk is veszélyben van – fakadt ki Máté Orsolya, aki azon olvasóink vagy ügyvédek tanácsára számít, akik már hasonló üggyel találkoztak. A jogi szakemberek szerint amennyiben elveszik tőle a családi pótlékot, kérheti a tartásdíjemelést.

Olvasóink írták

 • 4. Contar 2012. május 03. 09:06
  „41!
  A családi pótléknak nem a fele illeti a gyerekeket nevelő szülőt, hanem az egész! Na meg még a tartásdíj is!”
 • 3. 41 2012. május 03. 08:18
  „Én sem értem ezt a dolgot.Mi is Ausztriából kapjuk a családi pótlékot,de le kell igazolnia az önkormányzatnak,hogy egy háztartásban élünk a gyerekekkel.Egyébként nagy szemét az ürge ha nem adja oda a feleségnek a pénzt,hiszen a gyerekeknek jár.Ha meg odaadja legalább a felét,már jobban jár anyuka anyagilag,mint ha itthon kapná.”
 • 2. Lomex 2012. május 03. 08:09
  „Zavaros a történet és a benne szereplők is.”
 • 1. Madarász 2012. május 02. 08:42
  „Már elnézést, de a külön élő pasinak milyen joga van bármilyen családi pótlék igénylésére, mikor lelépett és nem az övé a gyerekfelügyeleti jog?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly kevesebben buszoztak

Kevesebb menetjegyet és bérletet váltottak az utasok a mosonmagyaróvári helyi buszokra tavaly, mint… Tovább olvasom