Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A mecséri felsősök Héderváron folytathatják

Módosította költségvetését a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. Pedagógiai szakszolgálatra, gyógytestnevelőre hatalmas az igény.

1,75 milliárdot nyertek

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás tegnapi ülésén a tagok először a Regionális Fejlesztési Ügynökség képviselőjétől, Németh Ágnestől hallottak beszámolót a Nemzeti Fejlesztési Terv tanácsadói hálózatáról, s kaptak egy listát a nyertes helyi pályázókról. Ezeken 1,75 milliárd forintot nyertek el a kistérségiek. A társulás idei költségvetésében az előzeteshez képest tizenhatmillióval kevesebb normatív támogatás nem befolyásolja az egyes feladatokat, így ezt elfogadta a társulás. A közoktatási támogatásokról is döntöttek: mutatószám alapján osztják meg a költségeket.

Elindul a házi jelzőrendszer

Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület vezetője elmondta: a kistérségi civil szervezetekkel kibővülve szeretnének létrehozni egy civil adatbázist, ehhez kérte a polgármesterek segítségét.
Botos Gábor titkár az elvégzett feladatokról beszélt. Április közepéig kell leadni a településeknek, milyen közbeszerzési feladataik vannak: ezután igénybe vehetik a kistérség közbeszerzési szakértőjének munkáját. A fogorvosi ügyelet júliustól még mindig megoldatlan Mosonmagyaróváron: az ÁNTSZ konzultációra kérte a társulást. Elkészült a közoktatási társulási szakértő anyaga a mecséri iskoláról. Jelenleg úgy tűnik, az alsó tagozat tagiskolaként a településen marad, a felsősök szeptembertől Héderváron folytatják tanulmányaikat.

A dunaszigeti diáktáborra újabb pályázati lehetőségeket keresnek a már elkülönített hárommillió forint mellé.
Botos Gábor szerint a pedagógiai szakszolgálatra hatalmas volt az igény: be kell osztani a lehetőségeket. Februártól gyógytestnevelő is járja a falvakat: azonban mindössze egy szakember jut 250–300 ember számára. Gyermekjóléti és családsegítő szolgálat már 22 településen segít a rászorulókon: ide öt új munkatársat vettek fel. A házi jelzőrendszeres segítségnyújtás is elindult Mosonmagyaróváron: április közepéig befejeződik a telepítés, s hamarosan a többi településen is beindulhat a program. Elkészült a terv a folyékony hulladék és az állati tetemek elszállítására, s a kistérségi programozás második üteme is elindult.

A társulás elfogadta az értelmi fogyatékosok nappali intézményének és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás szakmai programját.
A Grenzkommunalforum szeretné a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulással kötött megállapodást az egész kistérségre kiterjeszteni: erről Deutsch Jahrndorfban tartanak majd megbeszélést.
Tóth István alelnök azt kérte: az árvíz miatt bajba jutott településeknek a többiek is nyújtsanak segítséget, majd Gerháth Zoltán mecséri polgármester számolt be a védekezés nehézségeiről.

Rekultívos zsák, lomtalanítás

Csaplár Zoltán alelnök a Rekultívval való tárgyalás eredményéről beszélt (erről lapunkban már 2006. március 9-én olvashattak). Most már minden településen vásárolható rekultívos zsák 170 forintért. Széles Sándor a máriakálnoki lomtalanítás pozitív tapasztalatait vázolta, majd a krosszmotorosok védett helyen történő száguldozása kapcsán azt javasolta: a kistérség tartson ki amellett, hogy jogszabály-módosításra van szükség e kérdésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken megnyílik a kishatár

A közel kétéves vajúdás és sokak, így a Kisalföld erőfeszítései is, úgy tűnik, végre eredményt hoznak: péntek hajnaltól személyautóval is átjárható a hegyeshalmi régi átkelő. Az erről szóló jegyzéket kedden délután írták alá a két ország belügyminisztériumainak illetékesei. az átkelőt a kishatárforgalom számára nyitják meg, így a harminc kilométeres körzetben élők használhatják majd. Tovább olvasom