Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

A meanderezést javasolják

A VITUKI szerdai fővárosi konferenciáján kiderült: a kutató cég a szigetközi vízpótlásra a meanderező megoldást javasolja a térség képviselőinek. A dunakiliti tározó hasznosításakor szóba kerültek az idegenforgalmi elképzelések.
Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum Szigetköz: Koncepciók már vannak a terület rehabilitációjára, és a dunakiliti tározó idegenforgalmi hasznosítása is szóba került.
A folyógazdálkodási változatok újraértékeléséről, az esetleges újabb elképzelésekről s a dunakiliti tározó területének rehabilitációjáról tartottak szakmai konzultációt a napokban a VITUKI Consult Rt.-nél. Ezen három szigetközi térségfejlesztési társulás elnöke is részt vett.

Új megoldás a vízpótlásra

Szokoli Sándor dunakiliti polgármester, a Nyugati Kapu Térségfejlesztési Társulás elnöke szerint a fórumon kiderült: a dunai vízpótlás ügyében ismét előtérbe került a meanderező megoldás.

A kutatók választása

– Bár öt különböző műszaki megoldási javaslat is az asztalon volt, részletesen csak a meanderező megoldásról esett szó – kezdte a polgármester. – A nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a WWF képviselőjének értékelésében ez kapta a legtöbb hiányos minősítést, mégis a kutató cég munkatársai úgy vélik: a többi változattal nem érdemes foglalkozni.

A tározótér hasznosításáról

Szigetköz képviselőiként megfogalmaztuk javaslatainkat a rehabilitáció és a térségfejlesztés kapcsán: ezeket már korábban Erdey György kormánymegbízott titkárának is eljuttattuk. A dunakiliti tározótér hasznosítása is érdekes kérdéseket vetett fel: a VITUKI szerint a tározótér idegenforgalmi hasznosításával eddig senki sem foglalkozott, s nem volt rá igény. Ismeretes: ez a rész nem hullámtérként, hanem kiemelt vízgazdálkodási területként funkcionál, s a helyi rendezési terv nem foglalkozhat vele. Emiatt az idegenforgalmi elképzeléseinket sem tudtuk eddig megfogalmazni – mondta Szokoli Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legidősebb résztvevő Levélen a király

Az idei levéli lovasnapok során a versenyzők gyorsasági versenyben, lovastriatlonban, lovas-íjász… Tovább olvasom