Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A második személyi hiba

Ausztria - Újabb magyar állampolgárt büntettek meg osztrák rendőrök – ezúttal a nickelsdorfi átkelőn – azért, mert elmondása szerint útlevél helyett személyi igazolvánnyal igazolta magát. Ez már a sokadik, a magyarokkal szemben barátságosnak egyáltalán nem mondható lépésük.
Hazánk uniós, majd schengeni csatlakozása kezd hasonlítani ahhoz a házassághoz, ahol az esküvő lezajlott ugyan, ám a nászéjszaka öröme egyelőre elmarad. Az osztrák határon átlépve egyre többször tapasztalják meg honfitársaink, hogy a schengeni térségben nem vagyunk egyenrangúak. Jó példája ennek az az eset is, ami az elmúlt napokban történt egy jánossomorjai férfivel a nickelsdorfi kishatáron. Takács Jánost elmondása szerint azért büntették meg az osztrák rendőrök, mert nem vitt magával útlevelet, csupán személyi igazolványt.

Ausztria: Nyugati szomszédunk – immár két eset alapján úgy tűnik –, nem kezeli egyenrangú partnerként hazánkat az unióban. A felső büntetőcédulát most kapta Takács János. Fotók: Méhes Ákos, Kisalföld-
Ausztria: Nyugati szomszédunk – immár két eset alapján úgy tűnik –, nem kezeli egyenrangú partnerként hazánkat az unióban. A felső büntetőcédulát most kapta Takács János. Fotók: Méhes Ákos, Kisalföld-

A férfi már tizennyolc éve dolgozik Ausztriában, ám amint azt a Kisalföldnek elmondta, ilyen eset még nem fordult elő vele.

– Munkából tartottam hazafelé egyik délután, amikor a kishatáron igazoltatásra állítottak meg az osztrák rendőrök. Kérték az okmányaimat, mire én átnyújtottam a jogosítványt, forgalmi engedélyt és az új típusú személyi igazolványomat a lakcímkártyával együtt – állítja Takács János. – A rendőrök azonban folyamatosan a „passportot" kérték. Meglepett ez a kérés, hiszen hazánk uniós csatlakozása óta személyi igazolvánnyal is átmehetünk Ausztriába. Kérdeztem is a rendőröket, hogy miért van erre a szükség, ők azonban határozottan kijelentették, hogy ez osztrák terület és ide útlevél nélkül nem jöhetek. Ezt követően a kezembe nyomtak egy 20 eurós bírságról szóló nyugtát, amin azonban a büntetés okát nem tüntették fel. Hozzátették, hogy amennyiben a helyszínen nem fizetem ki a bírságot, úgy feljelentenek és ennek a többszörösére emelkedik az összeg – meséli megdöbbentő történetét Takács János.


A jánossomorjai férfit számos alkalommal igazoltatták már rendőrök útközben Ausztriában, sőt, munka közben is sok ellenőrzésen átesett már, ám eddig minden esetben elegendő volt a személyi igazolvány. A jogtalanul kirótt 20 eurós bírságot kifizette, és mint mondja, se ideje, se pénze nincs arra, hogy fellebbezzen vagy felsőbb hivatalos szervekhez forduljon igazáért, ám megdöbbentőnek és megalázónak, egyben tanulságosnak tartja a vele történteket.

A jánossomorjai férfi esete sajnos nem egyedüli. A közelmúltban a Kisalföld adott elsőként hírt arról, hogy egy soproni férfit Ausztriában útlevele hiánya miatt megbüntettek, noha a férfi – állítása szerint – érvényes személyi igazolvánnyal igazolta magát. A bírság akkor 50 euró volt. A magyar Külügyminisztérium az eset kapcsán ismételten tájékoztatta az Osztrák Köztársaság nagykövetségét a használatos érvényes magyar személyi igazolványok okmánytípusairól, részletezve azok pontos jellemzőit és lehetséges érvényességi idejüket. A Külügyminisztérium szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy a személyazonosító igazolvánnyal gyakorolható szabad mozgás joga ne ütközzön akadályba. A Külügyminisztérium a soproni férfi ügye kapcsán kérte az Osztrák Köztársaság budapesti nagykövetségének közbenjárását abban is, hogy a magyar állampolgárok okmányainak ellenőrzése során az osztrák hatóságok a legkörültekintőbb módon járjanak el.


Úgy tűnik azonban, hogy ez a kérés nem sok eredményt hozott, legalábbis a jánossomorjai férfi esete nem ezt bizonyítja.

A jószomszédinak nem mindig mondható viszonyt más is mérgezi. Bizonyára sokan emlékeznek még arra a tavaly december végi éjszakára, amikor hazánk csatlakozott a schengeni térséghez. A határ menti kistelepülések osztrák és magyar lakói együtt örültek annak, hogy mostantól nem lesz sorompó köztük és könnyedén járhatnak át egymáshoz. Másnap reggel aztán jött a hideg zuhany. A sorompó valóban eltűnt, ám az osztrákok – barátságosnak egyáltalán nem mondható módon – több kis átkelőnél is Behajtani tilos! táblát helyeztek ki. Az osztrákok fő érve az volt, hogy ezek az utak alkalmatlanok a közlekedésre és jelentősen megemelkedne a településeken az átmenő forgalom. Így hiába vált szabaddá a mozgás, mégis korlátozták az átjárhatóságot.

Sokan ugyancsak barátságtalan lépésnek tartották, amikor az elmúlt hetekben az osztrák védelmi miniszter bejelentette: az eredeti tervektől eltérően az év végével mégsem vonják ki az osztrák sorkatonákat a burgenlandi településekről. Norbert Darabos úgy nyilatkozott, azért kellett meghosszabbítani a hadsereg segédszolgálatát a magyar–osztrák határ mentén, mert a magyarok az ukrán határon nem ellenőriznek kellő komolysággal. A magyar rendőrség cáfolta ezt a kijelentést, hiszen mióta Magyarország tagja a schengeni övezetnek, egyetlen schengeni tagállamtól sem érkezett kifogás a magyar határőrizettel kapcsolatban. Az EU Frontex nevű ügynöksége pedig havonta értékeli a külső határokra vonatkozó adatokat és Magyarországot egyetlen esetben sem marasztalták el.

Olvasóink írták

107 hozzászólás
 • 107. Kéményseprő 2008. október 17. 18:57
  „Ennyire buták az osztrák rendőrök, hogy még most sem értik mit jelent az Európai Unió. A legbutább nép Európában aztán mégis jól élnek. A magyar csak a munkára jó nekik. Lusta népség.”
 • 106. six66 2008. szeptember 30. 13:03
  „Hmm... mindenkit annyiszor, -annyit, és ott, és úgy rugdosnak, ahogy hagyja..... A MI főnökeink engedik a tetveknek, mert hagyják "annyiban".. Na ITT szívassanak meg egy osztrákot... (amúgy ez csak jórészt a közvetlen szomszédokra jellemző... nagyon normális osztrákok is vannak azért.... beljebb..)”
 • 105. lolita 2008. szeptember 18. 08:36
  „Ha ugy erezzük magunkat hogy igazunk van ne hagyuk anyiba,nem fizetni ,semminek nem alairni ,igen is vigyenek a rendörsegre tisztazni a dolgot.Ha nyelvet nem beszelem akkor is megertetem velük,de nem hagyom anyiba!Nem kell megijedni.de kötekedni sem!”
 • 104. Wackydog 2008. szeptember 13. 10:45
  „Sziasztok!

  En angliaban tartozkodok mar egy jo ideje,de szulovarosom nem feleden....
  Borzasztoan felhaborit az osztrakok viselkedese.A trotenelem alatt eleg sokszor mar verunket szivtak es ugylatszik ezt soha nem adjak fel...
  De kerdem en a pohendi tulhizott burzsuj paraszt osztrakja,amikor bent teped egy kavezoban vagy etteremben es zsirosra tomi a fejet...vajon elgondolkodik azon hogy amikor kilep az ajoton lehet hogy egy jolmegtermett jerevani uriember ugy szajon csapja, csupan az ellenunk elkovettet ocsmany viselkedes miatt es utalatbol,hogy nem ter magahoz.....
  Kerdem en kik ok?
  Senkik csupan egy verszivo nep aki sajnalatos modon a szomszedunk.
  En az otthonelo honfitarsaim helyeben fellepnek eme magatartas ellen,hiszen a schengeni egyezmegy mindenkire ugyanugy vonatkozik,a mi rendoreink se buntetgetik oket mert "nincs rajtuk sapka:)" de itt lenn az ideje ez elkezdeni....”
 • 103. Dobos 2008. szeptember 07. 10:59
  „Az osztrákok mindig is tetvek voltak és azok is maradnak, ha a schengeni határ körbe ér a Földön, akkor is!”
 • 102. hjjkhkjhjkh 2008. szeptember 02. 15:18
  „engem is begbüntettek ezek a rohadékok csak én nem mentem sehova rinyálni :/ mondjuk engem lehet hogy jogosan. Egyszer azért mert 6an ültünk az 5fős kocsiban, másik meg nem volt nálam semmijen okmány. Ez össz vissz 90ezrembe került. A mocskok bezártak valami autópálya melletti fogdába amig hazaugrott asszony pénzért. Amugy autót akarták lefoglalni.”
 • 101. MANDARIN 2008. augusztus 31. 09:03
  „EGYSZERU.FORDITVA IS MUKODIK NEM??MAGYAR OLDAL MAGYAR RENDOR.PARASZT JON UTLEVEL VAN???NINCS??20 EZER .....VISZ LÁT”
 • 100. maki rézi 2008. augusztus 28. 20:51
  „bocsika este van...az m...az n..: -)))”
 • 99. maki rézi 2008. augusztus 28. 20:49
  „1 jót röhögtem(bassza el: -))..2 igazad van! 3 mö vagyok és szöke: -))) de nem hülye...csak hülyét csinálnak belölümk!”
 • 98. egy mindennapos vándorlo 2008. augusztus 28. 20:31
  „bocsika
  ne tévesszétek őssze a az asztriai rendőrőket ezekkel a falusi
  burgendlandi paraszt gyerekkel akik sehova nem feleltek meg csak határőrnek és most azokbol lett rendőr
  ha valaki anno idején nem bassza al a lépést. akkor ők lennének allatunk és nem mi ő alattuk”
 • 97. maki rézi 2008. augusztus 28. 19:12
  „hatalmas 1 kavarás egy komoly dologból,.de hogy mit is tegyünk?vagy útlevél vagy fizetünk mint a katonatiszt!!hát hja....aki nem jár kifele dolgozni vagy egyéb dologért többxör azt mit érdekli ez!!gondolja viharozzatok csak,pedig hiba, fontos dolog ez! probál az ember jól csinálni,de igy???utoirat......egy osztrák rendörrel újat húzni? hova gondolnak??kiszúrnak aztán mehetsz a zivatarosba ott meg jól beszorulsz!!no comment!!

  44”
 • 96. Topper 2008. augusztus 28. 16:15
  „A halálos balesetet okozó , helyszínt elhagyó osztrák rendőrnek volt útlevele?”
 • 95. zamira 2008. augusztus 28. 11:17
  „köszönet!! janox!!valahogy ez megnyugtató volt!!igy kell tenni,,merni kell igy tenni!!láltalában a telefonok már kamerássak és hangrögzitösek!!pillanatok alatt lehet fotozni!!hát....rajta fel!!”
 • 94. janox 2008. augusztus 28. 10:58
  „Nem igaz, nem kell semmiféle útlevél, ha schengeni ország állampolgáraként másik schengeni országba mész, akkor a személyi igazolvány elegendő.

  Nincs semmilyen "de" és mellé beszélés. Ausztriának el KELL fogadnia, KÖTELEZŐEN, ellentmondás nélkül a magyar személyazonosító okmányokat, köztük még a régi kommunista címeres bordó füzet személyi igazolványt is!

  Ha nem fogadja el az osztrák rendőr, akkor nemzetközi egyezményeket sért meg. Azonnal, helyszínről fel kell hívni a magyar nagykövetséget Bécsben, felírni az osztrák rendőrök azonosítóját ha van nekik olyan, lefotózni a rendőrautót a rendszámával együtt.

  Udvariasan kell beszélni és lehetőleg mielőbb visszakapni a személyit a kezedbe, szöveggel pl hogy hadd mutass meg rajta egy feliratot, és utána nem visszaadni. Vigyenek be, ha akarnak, ők fognak pofára esni. A lakcímkártyát sem szabad odaadni. Büntetést helyszínen csak balekok fizetnek, nem kell bedölni a fenyegetésnek hogy több lesz ha feljelentenek, mert nincs alapja a feljelentésnek. Bírságcédulát csak akkor átvenni, ha rá van írva, hogy MIÉRT büntetnek meg, de lehetőleg át se venni és mielőbb a helyszinről lelépni.

  Nagyon fontos a dokumentálás, akinek van útitársa és videót rögziteni képes mobilja, fényképezője, azonnal kezdje meg a felvételt.”
 • 93. mianmar72 2008. augusztus 28. 10:54
  „Ami biztos!
  Nem kell útlevél, elegendő az érvényes személyi igazolvány is (bár ettől is el lehet térni)!. Minden schengeni tagállamnak joga van előírni a területére való belépés során az iratok és okmányok birtoklására vagy magánál tartására vonatkozó kötelezettségeket. Ezt Ausztria is megtette (52008XX0124(03)).

  Más: érdemes átnézni a 2004/38/EK irányelvet is, ami a az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról rendelkezik.

  Azt tudtátok, hogy egy máig érvényben lévő megállapodás szerint az osztrák állampolgár öt éven belül lejárt útlevéllel is tartózkodhat Magyarországon? Ezt egy 1986-ban kötött bécsi megállapodás szabályozza és kötelezi a magyar hatóságokat ennek alkalmazására (ez egyébként az IRM és a KÜM véleménye is.) MIndettől függetlenül a mi lejárt útlevelünket (személyigazolványunkat) nem fogadják el, sőt, mint azt az eset is mutatja az érvényeset sem.

  Megint más utoljára: valóban nem büntetjük az osztrákokat (más eu-s állampolgárt sem) közlekedési szabálysértésért, ugyanis a rendőr ettől fél, a bírság behajthatatlan. Zéró tolerancia csak a magyarral szemben van. Valakinek fel kellene ébresztenie Rendőrségünket a csipkerózsika álmából. Ne csak a magyart b****ssa.

  Tényleg utóirat: Svájcba csak a kártyaformátumú személyi igazolvány jó!!!”
 • 92. zamira 2008. augusztus 28. 06:34
  „igaz-e? hogy aki hivatalosan dolgozik kint annak bizony kell útlevél,de aki túristaként megy auba annak viszont nem kell útlevél!!sokadjára kérjük már a hivatalos szerveket irják meg mi az igazság ,vagy hozzanak már törvényt HOGY KINEK KELL ÚTLEVÉL IGAZOLTATÁSKOR,ÉS KINEK NEM!!emberböl vagyunk ,tisztába kell hogy legyünk ezzel a fontos dologgal!!”
 • 91. bp 2008. augusztus 28. 00:16
  „Végre rájövünk talán már,hogy nevetséges és megalázó számunkra ez a sógorimádat.Vegyük észre,mindig csak kihasználtak minket.Egy rohadt mocskos nép az osztrák.”
 • 90. SAmu 2008. augusztus 27. 23:20
  „Az Ügy ismét az ócska külügyet, az ápolatlan elmeorvosnő vezetővel egyetemben minősíti. Ők ezt tűrik, miért ne használnák ki ezt az osztrák "barátaink"?”
 • 89. 01010 2008. augusztus 27. 22:27
  „Hát a szomszédok szerint NINCS IS MAGYAR Nyelv, mert H-s ismertető nincs náluk:-) !!!!! LEHET H. MÉG MINDIG A MONARCHIÁBAN ÉLÜNK /SZERINTÜK BIZTOS! / DE a "D" az fenntvan??? nem egy nyelvet beszélnek...???
  http://www.asfinag.at/index.php?idtopic=72
  Bitte wählen Sie Ihre Sprache:
  (D) Mautpflicht in Österreich 2008
  (GB) Obligatory toll in Austria 2008
  (I) Obbligo di pedaggio in Austria 2008
  (F) Péage obligatoire en Autriche 2008
  (CZ)_Povinné mýtné v Rakousku 2008
  (HR)_Obligatory toll in Austria 2008
  (NL) Tolplicht in Oostenrijk 2008
  (P)_Obrigatoriedade de portagem na Áustria 2008
  (E)_Peaje obligatorio en Austria 2008
  (PL)_Obligatory toll in Austria 2008
  (RO)_Obligatory toll in Austria 2008
  (RUS)_Obligatory toll in Austria 2008
  (TR)_Obligatory toll in Austria 2008
  (GR)_Obligatory toll in Austria 2008
  (S)_Vägavgiftsplikt i Österrike 2008

  http://www.autopalya.hu/Engine.aspx oldalon 15 nyelven van fennt minden.”
 • 88. Abrafax 2008. augusztus 27. 22:17
  „Jó pár éve járok át én is rendszeresen, ha büntettek is, idáig jogosan - és a legkisebb összegre.
  Sajnos bunkók mindenhol vannak (egyenruhás állásokban egyébként is túlreprezentáltak). Lehet persze jókat vigyorogni azon a csendőrön, aki a saját feleségét és a kollégáit is megbüntette már, hirtelen szolgálatba helyezve magát...

  De kár általánosítani egy-két eset kapcsán. Mondanám ezt akkor is, ha velem történik meg ugyanez, és nekem van igazam.

  A föld- és táblaügy ennél komolyabb dolog, és az a dilidoktornő minisztériumának a feladata lenne. De én idáig az osztrák szervekkel hivatalos ügyben könnyebben boldogultam, mint a magyarokkal. Amíg ez meg nem változik, csak az nem rúg belénk, aki nem akar.”
107 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város harmada fesztiválozott

Mosonmagyaróvár - Hat nap, 30 színpadi műsor, 12 ezer ember, több mint 100 hordó sör, 50 köbméter… Tovább olvasom