Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A máriakálnokiak féltik a falujukat

A halászi híd állapota egyre romlik: szerdától tábla jelzi, hogy csak a húsz tonna összsúly alatti járművek hajthatnak fel rá.
Bár az irányjelzők Kimle és Hédervár felé terelnék a kamionforgalmat, a legtöbb nehézgépjármű mégis Máriakálnok felé tart. Az ottaniak tartanak a helyzettől, s a minisztériumhoz fordulnak segítségért. A közútkezelő szakértői már korábban kijelentették, hogy a korábban ideiglenesnek épített, s egyre rosszabb műszaki állapotú halászi hidat két éven belül le kell zárni.

Úgy tűnik, ennek első állomásához most érkeztünk el: a húsz tonnánál nehezebb gépjárművek már nem hajthatnak fel a műtárgyra.
A közútkezelő munkatársai az augusztusi közmeghallgatáson már bejelentették ezt a lépést a helyieknek, ám szerdától már tábla is jelzi a tilalmat. A Mosonmagyar-

óváron is kihelyezett útbaigazító eszközök Kimle és Hédervár felé terelnék a forgalmat, ám a legtöbben a Mosoni-Duna-hídon keresztül Máriakálnoknak tartanak. A helyiek viszont féltik útjaikat és biztonságukat. A helyi képviselő-testület már csütörtökön foglalkozott is az üggyel, s a minisztérium segítségét kérik.

Már megtapasztalták

– Ezzel a lépéssel a kamionokat, a nyerges vontatókat és a csuklós buszokat tiltották ki a halászi hídról – kezdte Széles Sándor máriakálnoki polgármester. – A legtöbb Szigetközbe fuvarozó emiatt településünk felé vette az irányt. A csütörtöki testületi ülésen a képviselők már tőlem kérdezték, miért nőtt érezhetően meg a forgalom Máriakálnokon. Kiderült: súlykorlátozás van a halászi hídon.

A testület ezután foglalkozott a kialakult helyzettel. Nem szeretnénk, hogy a több mint egy évtizeddel ezelőtti gondokat követően – a híd leszakadása után – ismét elviselhetetlen legyen a forgalom községünkben.

Azonnali intézkedést kérünk a szakhatóságtól és a minisztériumtól. Azt szeretnénk, ha az eredeti rend állna helyre, s nem tudjuk, mi volt a pontos oka a tilalomnak. Ha műszaki gondokról van szó, akkor ezeket mihamarabb meg kell szüntetni, s még a lezárás előtt új híd felállítása szükséges Halásziban. Az ideiglenes forgalmirend-változáskor előtérbe kerülhetne a térség Fekeeterdő vagy Kimle felőli megközelítése. Most azok a kamionok, nyerges vontatók, melyek Mosonmagyaróvár felől a Szigetközbe akarnak eljutni, kilencvenkilenc százalékban Máiakálnok felé veszik az irányt.

Kerékpárút is szükséges

– Még felkészületlenek vagyunk a megnövekedett forgalomra, ráadásul a szűk utcáinkon féltjük az iskolás gyerekeket a balesetveszélyes helyzetektől. Ha lehetséges, központi forrásból kellene megoldani a hibákat. Belterületi útjaink most még elfogadható állapotban vannak, ám rongálódásoktól tartunk.

A Mosonmagyaróvárral összekötő szakaszunk viszont katasztrofális, a kerékpárosok számára életveszélyes. Szeretnénk ezt még a fagyok beállta előtt felújítani, s egy 1,8 kilométer hosszú kerékpárút kiépítését is szorgalmaznánk. Ehhez a tanulmánytervet már elkészítettük, s önrészként vállalnánk az érintett területek kisajátításának fedezetét. Ehhez is központi ígéretet és segítséget kérnénk – mondta a polgármester.

Másfél évig hídtalanul

A közútkezelő kht. főosztályvezetője, Wimmer József lapunknak elmondta, hamarosan egy másik tábla is kerül a súlykorlátozás alá: eszerint az autóbusz-közlekedést nem érinti a tilalom.

– A korlátozást a híd romló állapota indokolta. A környező kavicsbányákból érkező teherautók növelték a forgalmat. A nagy terhelés miatt a híd pillérjei elmozdultak.

Ezt mi folyamatosan vizsgáljuk. A leszakadást megelőzendő tettük ki most e táblákat. A közmeghallgatáson is elmondtuk: ha az aláírásgyűjtés eredményre vezet, s a régi híd helyén épülne egy új, akkor a tervezés és a felépítés miatt másfél évig nem lesz összekötő kapocs Mosonmagyaróvár és Halászi között.

Majthényi Tamás, Halászi polgármestere egyelőre a híd ügyében mindössze annyit mondott: a közútkezelő folyamatosan vizsgálja a műtárgyat, s már az augusztusi közmeghallgatáson tájékoztatta a helyieket a várható súlykorlátozásról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselők trágár vitája a nagyteremben

„Te szemét g..i!” – ez a mondat – több kemény kijelentéssel együtt – a… Tovább olvasom