Kisalföld logö

2016. 12. 10. szombat - Judit -1°C | 8°C

A Malom-dűlőből befolyt adókat ide is fordítják vissza

Szigetköz-múzeummal, pihenőparkkal gazdagodik Máriakálnok, ahol a nyár folyamán felújítják az orvosi rendelőt és az iskolai tornatermet is. A rozáriumot az augusztus 4-i falunapon adják majd át hivatalosan.
– A községi alapítvány a sportpályán egy pihenőpark létesítésére nyert egy teljes támogatottságú pályázatot. 2,9 millió forintból a Mosoni-Duna-parton tűzrakó helyeket alakítunk ki, asztalokat, padokat helyezünk el. Tavaly ezt a korábbi gazos területet kitisztítottuk. A Mosoni-Duna több milliárd forintos rehabilitációja érinti a községünket is. Ennek keretében kijelölnek egy fürdőzésre alkalmas területet. A későbbiekben vizsgáljuk egy szabad strand létrehozásának lehetőségét – kezdi a fejlesztések sorát dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester.

Több száz tő rózsa illatozik a kápolna közelében lévő rozáriumban, ezt augusztus 4-én adják át.
Több száz tő rózsa illatozik a kápolna közelében lévő rozáriumban, ezt augusztus 4-én adják át.


A már említett alapítvány 4,9 millió pályázatos forintot nyert a falu központjának megújítására. Cserélik az elöregedett, beteg, tájidegen fákat. A polgármester elmondása szerint készült egy kertépítészeti terv, s egységes növényzetet ültetnek a falu fő pontjain: a hivatal előtt, a templomnál, a tűzoltószertárnál. Ez utóbbi épületet is felújítják és a régi tűzoltóemlékekből itt egy kiállítást rendeznek be.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester
Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester

Amint arról korábban írtunk (Kisalföld, 2012. február 25.), Máriakálnokra költözik a korábban a mosonmagyaróvári várpincében helyet kapott, a Szigetköz élővilágát, az aranymosást és a halászatot bemutató anyag. A község megvásárolta a falumúzeum eddig magántulajdonban lévő épületszárnyát. Tóásóné szerint az ingatlan felújítása mintegy 6,5 millió forintba kerülne a tetőcserével, szigeteléssel. Erre a célra pályázni szeretnének. A falu német gyökereit bemutató tárlat mellett a szigetközi emberek életét szemléltető anyag együtt nyújtana teljes képet a múltról. Egy küldöttségük egyébként csütörtökön utazik

a németországi Hüffenhardtba (1946-ban ide telepítették a falubeli németek többségét). A családi barátságok után 2005-ben kötött testvértelepülési szerződést a két község, amelyek lakói azóta minden évben találkoznak.

Máriakálnokon augusztus 4-én szerveznek falunapot. Ekkor adják át hivatalosan a már illatozó rozáriumot is. A nyár folyamán az orvosi rendelő és az iskola tornatermének felújítását vették még tervbe. A német önkormányzattal közösen a temetőben járda készül és világítótesteket is elhelyeznek.

– Köszönetet szeretnék mondani a malom-dűlői lakóknak, akik egymillió forinttal járultak hozzá a mintegy 18 millió forintos útkarbantartáshoz. Itt közlekedési táblákat, fekvőrendőröket is kihelyeztünk és heteken belül a helységnévtáblákat is kirakjuk. Fontosnak tartom, hogy a településrészből befolyó kommunális és gépjárműadót a Malom-dűlőre fordítsuk – tette hozzá érdeklődésünkre a a polgármester.

Olvasóink írták

  • 2. csipikeeee001 2012. július 09. 12:15
    „A kedves Polgármester asszony legalább a kupakot levehette volna arról a zöld íróeszközről mielőtt a beérkező postát írogatná.... :-)))”
  • 1. Tomen 2012. július 01. 09:44
    „Köszönjük. Az út tényleg jó lett, és már szükséges is volt. Egyre többen költöznek ki ide. Sajnos egy-két elmeroggyant nem tudja mit jelent az utca elejénre kirakott "lakó pihenő övezet" tábla, és hajtanak mint a barom. Talán erre a problémára megoldás lesz a fekvőrendőr, ami még nem készült el.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régi-új igazgatót neveztek ki a Kékcinke Óvodában

További öt évre is Tisza Tündének szavazott bizalmat Mosonmagyaróvár képviselő-testülete a Kékcinke… Tovább olvasom