Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

A magyarokat kevésbé riasztja a hellén válság

A görög euróövezeti tagság megszűnésétől a katonai puccsig több forgatókönyv is született az ott kialakult politikai és gazdasági helyzet kapcsán. Megkérdeztük: vonzó célpont-e még idén nyáron is Görögország?
Erre a hónapra mélyült el igazán az évek óta húzódó görög válság – vélik a szakemberek. Ha a június 17-re újból kiírt választások a radikális baloldali Sziriza párt győzelmét hozzák, ez akár katonai puccsot is eredményezhet. További hírek foglalkoznak az ország EU-ból való kilépésével, ennek hatásaival is.

Varga Ferenc a kirándulási lehetőségekről érdeklődik Németh Rudolftól az egyik mosonmagyaróvári utazási irodában.
Varga Ferenc a kirándulási lehetőségekről érdeklődik Németh Rudolftól az egyik mosonmagyaróvári utazási irodában.

– Két éve jártunk Görögországban, akkor nagyon elégedettek voltunk az ellátással, szállodával, az apró kavicsos parttal. A nyaralásba városlátogatást is beiktattunk – magyarázza a dunakiliti Varga Ferenc, aki éppen a család idei közös külföldi kirándulását készíti elő. A férfi szerint három opció merült fel: Mallorca és Törökország mellett az édesapa favoritja Kréta.

– Szerintem a görög válság nem fogja befolyásolni a kirándulásunkat, ha a görög szigetet választanánk – jegyezte meg a családfő.
Ezzel egyetértenek a megkérdezett mosonmagyaróvári utazási irodák szakemberei is. Németh Rudolf és Krázi Miklós is megerősítette: Görögország fő bevételi forrása az idegenforgalom, éppen ezért a helyieknek sem érdekük, hogy a főszezonban – júniustól szeptemberig – ellehetetlenítsék a turisták utazását.

– Az idei szezonban még biztosan az euró lesz a fizetőeszköz Görögországban. Ha az ország kilépne az EU-övezetből, akkor is sok időnek kell ahhoz eltelnie, hogy ismét a drachmával lehessen fizetni. Az esetleges zavargások is a görög fővárosban várhatók, és nem érintik a turisták által kedvelt görög nyaralószigeteket – mint Rodosz, Korfu, Kréta vagy Kefalónia – fogalmazott Németh Rudolf. Tanácsként elmondta: aki autós utazást tervez az országba – az esetleges benzinhiányra való tekintettel –, vigyen magával a lehető legtöbb üzemanyagot. Erre egyébként a busz- és repülőtársaságok is felkészülnek.

– Az emberek java része Görögországban a turizmusból él, elemi érdekük, hogy a turisták által kedvelt helyeken ne legyenek zavargások – kezdi beszélgetésünket Krázi Miklós, aki szerint ma egy görög útban nincs különösebb rizikó, ennél jóval veszélyesebb területekre utaznak turisták.

A szakember egyfajta válságtervet is felvázolt a leendő utazóknak.
– Célszerű útlemondási biztosítást kötni, ami az utazás 1–2 százaléka. Érdemes alaposan átböngészni az általános szerződési feltételeket. Elolvasni, hogy milyen szabályok vonatkoznak arra, hogy mekkora összeget adnak vissza, milyen feltételekkel, amennyiben az utazás elmarad. Az utasbiztosítások megkötését is javasolnám, ezek terhére veszély esetén haza lehet utazni – sorolja Krázi Miklós. Szerinte a legrosszabb, amit a görög utazást választók esetében el tud képzelni, hogy egy esetleges zavargás bekövetkeztekor idő előtt haza kell jönni, vagy a szolgáltatás minősége csökkenhet, illetve egy fakultatív program elmarad.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pozsonyi csatának akarnak emléket állítani Rajkán

A 907-ben lezajlott pozsonyi csatának akar emléket állítani egy magánalapítvány az ütközet egykori… Tovább olvasom