Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

A magyar önbecsülés szimbóluma

A Himnusz nemzeti énekünk: összetartozásunkat kifejező jelképünk zászlónkkal és címerünkkel együtt.

A Himnusz nemzeti énekünk: összetartozásunkat kifejező jelképünk zászlónkkal és címerünkkel együtt.
Megidézi, megérinteti velünk a szatmár-beregi Csekét, egy gondozott, könyvekkel zsúfolt, de megviselt udvarház szobáját. 1823. január 22. havas éjszakáján a 33 éves Kölcsey Ferenc itt írta ódáját. Eredeti változatát több művével együtt a Bihar vármegyei Álmosdon őriztette a családi iratok mellett.

˝A béke, és a dörgő pusztulás olyan ellenállhatatlan arányossággal változik benne, akár egy szimfóniában…˝ (Illyés Gyula). Törvényszerűen természetes, hogy Kölcsey életművének magyar kulturális jelentősége (irodalmi, nyelvtörténeti, közéleti) – Kazinczy szellemi közelségében – a reformkori fellendülés kezdetétől az érdeklődés fókuszában egyre nagyobb hatású. Nemcsak mondta, írta – de cselekedte is: ˝Előbb fog e kebel szenvedni, mintsem a nemzeti nyelvre nézve tett kívánságtól elálljak…˝

A nagyobb család a nemzet érdekeinek közéleti szolgálatában e himnuszi ihletettséggel lép fel Szatmár megyében, Pozsonyban, Pesten. A nagy cél, remény: a ˝víg esztendő˝ elérhetősége. Életének utolsó nagy alkalma tudásának, bátorságának bizonyításában: Kossuth és Wesselényi védelmének előkészítése – nehéz, veszélyes jogi-politikai szerepvállalás a magyarság érdekeiért.

Erkel Ferenc zenéjével, kóruselőadásban indult hódító útjára Himnuszunk 1844-ben, innentől vált egyre ismertebbé, a magyar önbecsülés szimbólumává. Kísérőnk, védelmezőnk, érzelmeink kifejezője itthon, Európa és a nagyvilág felé.

Nemzeti himnuszunk minden magyaré – Beregszásztól Mosonmagyaróvárig, Dévától a Rábaközig, Deákitól Adáig, a bihari Diószegtől a mátyusföldi Diószegig, Héderfájától a Szigetközig – a világ legkisebb szögletéig. Kassai születésű világhírű írónk, Márai Sándor is a Himnuszból merítette a biztatást: ˝Amiben segíthetünk a magyarságon, – Az csak kulturális magatartás.˝Nádasi István, a Kölcsey Társaság tagja

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Hazavárják˝ a téli fesztivált

Mosonmagyaróvár - Idén újból a Magyar utcában szerveznénk meg a téli fesztivált – erősítette… Tovább olvasom