Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A magyar méhészek és a silány import

Az állításuk szerint silány minőségű, ám olcsó trópusi mézekkel nem tudják felvenni a versenyt a magyar méhészek. Többen úgy látják, el kell menniük egészen Brüsszelig, hogy demonstrációjukkal követeljenek ki tisztességes feltételeket.
A Mosonmagyaróvári Méhészegyesület elnöke szerint tizenötezer magyar család megélhetése függ teljesen vagy jelentős mértékben attól, hogy a magyar méhészet érdekeit Brüsszelben meg tudják-e védeni politikusaink az Európai Unió importban érdekelt, óriási tőkével rendelkező importőr és csomagoló lobbistáival szemben. Nagy István úgy véli: a számos hazai méhész pesszimista és úgy látják, el kell menniük Brüsszelbe és akár tüntetéssel kikövetelni a tisztességes feltételeket.

– A minőségvizsgálatok tanúsága szerint a magyar méz kilencvenkilenc százaléka tökéletes minőségű. Élettanilag értékes tulajdonságai tekintetében a legjobbak között van. Ugyanakkor a különlegesen szigorú, a magyar méhészetekre vonatkozó állat-egészségügyi szabályok miatt szinte a világon egyedülálló módon teljesen mentes a gyógyszermaradványoktól – mondja Nagy István.

– Az elmúlt két hónapban – amióta újra engedélyezték a silány minőségű, de nagyon olcsó kínai importot az unióba – a méz felvásárlási ára negyedével esett vissza. A legtöbb termelő mégsem tudja eladni áruját. A költségek ezzel szemben megnőttek, hiszen hazánk uniós csatlakozásával a méhek teleltetéséhez szükséges cukor erősen drágult. Amíg például egy argentin vagy egy kínai méhésznek hetven forintjába kerül egy kiló cukor, százba pedig egy liter benzin, addig magyar kollégáiknak ugyanezért kétszáz, illetve kétszázötven forintot kell fizetniük. A méz értékesítésében még súlyosabb hátrányokat kénytelenek elszenvedni a hazai termelők.

Az uniós importlobbi elérte, hogy az úgynevezett trópusi mézekre – az importáruk kilencven százaléka ilyen – sokkal enyhébb minőségi előírások vonatkozzanak, mint a hazai termelésűekre. Ezzel szemben az EU számos mezőgazdasági termék esetében védi a hazai termelőt.

Kompenzáció és minőségszabályozás

– Azt szeretnénk elérni, hogy az adókkal és más szabályzókkal mesterségesen magasan tartott üzemanyag-, illetve cukorár miatt kapjunk kompenzációt. Szigorítsák meg a méz importjának és forgalmazásának szabályait úgy, hogy ne lehessen behozni olyan mézet, ami bármiféle antibiotikum-maradványt tartalmaz. A legfontosabb pedig, hogy a fogyasztó számára kötelezően meg kellene jelölni az üvegeken, hogy kiváló minőségű, vagy csak egy különböző ipari manipulációkkal eladhatóvá tett – egyben élettani értékeiben tönkretett – mézet tartalmaz-e – fejtette ki lapunknak Nagy István méhészegyesületi elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megoldást jelent-e a natúrpark?

Háromnapos Európai Zöldöv Konferenciát rendeztek a napokban Sarródon, melynek sopronpusztai… Tovább olvasom