Kisalföld logö

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

A magyar gazdáknak is előnyös a csatlakozás

Az osztrák mezőgazdaság uniós csatlakozást követő változásairól is szó volt többek között a tegnap Mosonmagyaróváron kezdődött kétnapos osztrák–magyar európai uniós szemináriumon.
„ Tanulni a szomszédoktól, szomszédoknál és a szomszédokkal" címmel kezdődött tegnap kétnapos osztrák–magyar európai uniós szeminárium a mosonmagyaróvári egyetemi karon. Az összejövetelen az érintettek megismerhetik az osztrák és a magyar agrárképzés és szaktanácsadás rendszerét. A rendezvény alkalmat ad tapasztalatcserére és együttműködési lehetőségek feltárására.

Zimmerl Ernst, az osztrák nagykövetség mezőgazdasági attaséja az Ausztria uniós csatlakozása utáni tapasztalatokról beszélt. A követ elmondta: az osztrák gazdák annak idején egyrészt tartottak attól, hogy a belépést követően a felvásárlási árak drasztikus csökkenése miatt nem lesz elég jövedelmük, másrészt pedig, hogy a versenyképesebb uniós vállalatokkal szemben elveszíthetik belföldi piacaikat.

A belépés előtt a felvásárlási árak sokkal magasabbak voltak, mint az unióban, a csatlakozást követően pedig szinte azonnal erre a szintre csökkentek. Ennek ellenére az egy főre jutó jövedelem nagysága nem esett vissza, köszönhetően annak, hogy a különböző támogatások kompenzálták az árak csökkenését.

A különféle támogatási formák közül a követ kiemelte az agrár-környezetvédelmi programot, amiben az osztrák gazdák mintegy hetven százaléka vesz részt. A támogatásért a gazdáknak alaptevékenységükön kívül egyéb kötelezettségeknek is eleget kell tenniük, illetve vállalniuk kell a környezetkímélő termesztéstechnológiák alkalmazását, ellenkező esetben vissza kell fizetniük a már felvett támogatást.

Minden termelési lépést dokumentálniuk kell, a teljes dokumentációt pedig hét évig kötelesek megőrizni. A termelési módoktól függően a gazdák különböző összegeket kapnak hektáronként vagy állatonként.

Zimmerl Ernst beszélt a külkereskedelem uniós csatlakozást követő változásairól is. Míg korábban csak korlátozottan volt lehetőség osztrák mezőgazdasági termékek kivitelére az uniós tagállamokba, a belépés pillanatában minden külkereskedelmi korlátozás megszűnt. Az osztrák gazdák és az élelmiszeripar félt attól, hogy a versenyképesebb uniós cégek rövid időn belül meghódítják a piacot és a kisebb osztrák üzemek nem tudnak talpon maradni. Ez azonban nem igazolódott be, sőt Ausztria exportja az importot meghaladó mértékben nőtt.

Zimmerl Ernst szerint az ország uniós csatlakozása számos előnnyel jár a magyar mezőgazdaság számára is. Jelenleg a felvásárlási árak az uniós szintnél alacsonyabbak, így ezek a belépést követően emelkedni fognak. A hatályos uniós piacszabályozás következtében megszűnnek a nagy felvásárlási áringadozások, valamint a gazdák évről évre emelkedő támogatásokban részesülhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az átépítés óta eltűntek a vásárlók

Az üzemeltető szerint az osztrák bevásárlóturizmus visszaesése miatt csökkent a forgalom a… Tovább olvasom