Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A magyar gazda nem elég tőkeerős

Az agrártámogatások jelentős hányadát mezőgazdasági gép vásárlására fordítják az igénylők. Olyannyira, hogy a minisztérium felfüggesztette az ez évi kérelmeket, mert a keret már túlterhelt. Pályázni lehet viszont a SAPARD-programra.
Fűszőnyeg: Húszmillióba kerülő, speciális gép szedi fel.
A mezőgazdasági gépek és technológiai berendezések teljes körére vonatkozóan felfüggesztette a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a támogatási kérelmek befogadását. Németh Imre szakminiszter októberi mosonmagyaróvári látogatásakor kijelentette: a tavalyi százmilliárdos termelői gépvásárlási kedv idén még nagyobb mértékű. A betervezett 18,6 milliárdos támogatás helyett már 26 milliárdot kellene kifizetni, s ezért volt szükség a további támogatások leállítására. A hitelfelvételi lehetőségeknél is hasonló a helyzet. Az előző kormány 100-ról 112 milliárdra emelte a keretet, ám július végéig 130 milliárd forintra érkezett igény. Ezért az addig beérkezettek közül 76 milliárdnyi tétel kapott pozitív elbírálást, amelyből ötvenet már kifizettek a termelőknek.

„ Még belefértem"
A Dunakilitin élő Makai Tamás is mezőgazdasági vállalkozóként igényelt gépvásárlásához állami támogatást.
– Március végén kértem a segítséget a gépvásárláshoz, s szerencsére még belefértem a keretbe – mondta a vállalkozó. – Két pótkocsit vettem egyenként kétmillió 680 ezer forintért, körbálázót több mint négy és fél millióért, sárgarépavető gépet hárommillió 120 ezerért, s egy tárcsát közel egymillióért nettóban. Ez összesen több mint tizenhárommillióba került, melyből családi vállalkozóként 35 százalék támogatást kaptam. A mostani keret kimerülése után később szeretném a SAPARD-program kínálta lehetőségeket kihasználni, s izgalommal várom, milyen feltételei lesznek. A véleményem az, hogy a magyar gazda nem elég tőkeerős, s a bankok hitellehetőségein sok múlhat. Nekem most elsősorban a zöldségtárolóm légtechnikájának fejlesztésére kell gondolnom, de szükségem lenne osztályozó, földtelenítő gépsorra is. Ezek egyenként 15–20 millióba kerülnek, így az állami támogatásra a későbbiek során is szükségem lenne – mondta Makai Tamás.

Jövőre nagyobb értékű vásárlás várható

A rajkai termelőszövetkezet elnöke, Maász József cégével szeptemberben pályázott s nyert támogatást.
– Szövetkezetünk egy rögtörő hengert és egy burgonyaválogató gépsort vásárolt 2–2,5 millió forint értékben – mondta az elnök. – Ennek negyedrészére kaptunk állami támogatást. A SAPARD-program kínálta 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás kedvezőnek tűnik, bár tudomásom szerint a megadott határidőig kevés pályázat érkezett erre idén. A 2004-es uniós csatlakozás előtt, jövőre még nagyobb mértékű gépvásárlás várható, mert ezután már ilyen célra közvetlenül nem kapunk segítséget, ez áttevődik a földalapi támogatásba. Azt még pontosan nem tudom megmondani, hogy szövetkezetünk a SAPARD-rendszert mennyire tudja kihasználni – tudtuk meg Maász Józseftől.

A gyephez is gépek kellenek

Egy osztrák vállalkozó magyarországi cége gyeptermesztéssel foglalkozik Mosonmagyaróvár mellett. Ehhez is speciális gépekre, s persze állami támogatásra van szükség.
– Vállalatunk tavaly igényelt állami segítséget műtrágyaszóró és permetező vásárlására – mondta dr. Sermann Tibor ügyvezető igazgató. – A közel egymilliós ár 25 százalékát mi is megkaptuk. A közeljövőben szükségünk lenne még talajművelő gépekre, ezekre biztosan pályázni fogunk. A SAPARD-program jó lehetőségnek tűnik, szeretnénk kihasználni annak előnyeit. Sajnos gépeinken a kopás miatt 4–5 évenként felújítást kell végeznünk. Szerencsére ma már árban is egyre inkább közelítünk ama nyugati rendszer felé, mely szerint érdemesebb új gépet vásárolni, mint a használtat folyamatosan újítani. Speciális gyepfelszedő gépünk húszmillió forintba kerül, mely a pályázati lehetőségek nélkül nagy megterhelést jelentene számunkra – mondta dr. Sermann Tibor.
A betervezett 18,6 milliárdos támogatás helyett már 26 milliárdot kellene kifizetni, s ezért volt szükség a további támogatások leállítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már csak az emberség hiányzik

Évente több százezer állatot exportálnak Kelet-Európából az unió vágóhídjaira, többségét Rajkán… Tovább olvasom