Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

A magyar El Camino

Lébény - Hétnapos gyalogos zarándoklat indul Budapestről Lébénybe az I. magyarországi Szent Jakab-napra július 19–25. között a Magyarországi Camino de Santiago Egyesület szervezésében a Camino de Santiago zarándokút nyomán.

Évről évre mind több magyar indul el a híres Szent Jakab-úton, a spanyol Camino de Santiagón, a világ harmadik legfőbb keresztény zarándokútján. Tavaly 1100 hazánkbeli tette meg a népszerű író, Paulo Coelho Zarándoklat című könyvében is felidézett utat Santiago de Composteláig. A hagyomány azt tartja, hogy a város székesegyházában nyugszik idősebb Szent Jakab. A Magyarországi Camino de Santiago Egyesület tagjainak kezdeményezésére július 19-én Budapestről indulna a magyar zarándoklat és végső állomása a lébényi Szent Jakab-templom lesz. ˝Lébényben található Magyarország legrégibb, több mint 800 éves Szent Jakab-temploma, ezért is választottuk ezt a Szent Jakab-nap helyszínéül, a zarándoklat végcéljául˝ – tájékoztatott Földes Péter, az egyesület elnöke.

Szent Jakab-nap július 25-én. Az evangélikus parókián nyílik meg 10 órakor a Caminóról szóló kiállítás. A zarándokokat a falu határában templomos lovagok várják, hogy onnan elkísérjék őket Szent Jakab oltáráig. A délután során fellép a Szent Jakab Templom Kórusa, a Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar és a Lébényi Énekegyüttes, lesznek kiállítások, gyermekprogramok, lovagi harcművészeti bemutató, könyvbemutató, szentmise, koncert.

Olvasóink írták

 • 5. G.D 2009. július 13. 22:53
  „Nagyon hasznos a Camino de Santiago, mindenkinek csak ajánlani tudom. Én 535 Km-t gyalogoltam le belőle, többre sajnos nem futotta a rendelkezésemre álló 21 napból. (A közepét vágtam ki.) Engem nem vallási, inkább egyéb okok vezéreltek. Nem mindenki zarándokol azért, mert vallásos. Ez egy csodálatos módja annak, hogy az ember megtapasztalja, hogy mi is fontos tulajdonképpen az életben. Mi kell ahhoz, hogy éljünk? Rájövünk, hogy nagyon kevés. Aki nem a luxust keresi mindenhol, hanem mélyebbre hatol, annak sok élménye lehet, mint nekem is volt.
  Életem egyik legszebb "szabadsága" volt, mindenféle nélkülözések (stb.) ellenére is, amiket természetesen én szabtam ki magamra. - Nem kötelező, kényelmessé is lehet tenni, de az már nem az igazi!! -”
 • 4. Primax 2009. július 12. 10:19
  „" 1. bugriskin 2009.07.11. 12:55
  Remélem kapnak egy kis szentelt vizet amikor odaérnek! "
  Nomen est omen.”
 • 3. Csipetke 2009. július 12. 07:58
  „A Camino Klubot "Petrusz" vezeti!!!!!!”
 • 2. Csipetke 2009. július 12. 07:36
  „Ki az a Földes Péter???”
 • 1. bugriskin 2009. július 11. 12:55
  „Remélem kapnak egy kis szentelt vizet amikor odaérnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gördeszkaverseny: ötödször

Mosonmagyaróvár - A 2004-es pályamegnyitó óta Mosonma-
gyaróváron minden év júliusának második… Tovább olvasom