Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A lovaggá avatott festőművész

A napokban „lovaggá” avatták Pintér Éva mosonmagyaróvári festőművészt a magyar kultúra napja alkalmából rendezendő gálán. Nyolc szervezet ajánlotta a művésznőt erre az elismerésre.
Pintér Éva, a magyar kultúra lovagja festményei között.
A Honvédelmi Minisztérium Kulturális és Szabadidő Központjában harmincöt művészt avattak lovaggá néhány napja. A megyéből egyedüliként a mosonmagyaróvári Pintér Éva szerepelt a kitüntetettek közt.
A festőművész a hetvenes évek óta dolgozik a helyi kulturális életben, rengeteg kiállítás fűződik már a nevéhez. Mint elmondta: a mostani elismerés lendületet ad a további munkájában.

– A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától kapott levélben az áll, hogy a lovagi kultúra erényének megtestesítéséért, a hagyományok ápolásáért, áldozatos és eredményes munkámért kaptam ezt a díjat – kezdte Pintér Éva. – A fővárosi rendezvényen a kitüntetettek az első sorban foglaltak helyet, engem tizenkilencedikként szólítottak. Egy pajzs elé kellett állnom, majd a lovagi szabályok szerint a kardlapot a vállamra téve a magyar kultúra lovagjává avattak. A Szent Korona másolata előtt fejet kellett hajtanunk, majd érmet, oklevelet és könyvet kaptunk. Az egyik legismertebb magyar lovag Korda György lett.

– Azt azért sajnálom, hogy mindez anyagi elismeréssel nem járt. Mindenesetre jólesett a mostani országos elismerés, hisz ezt egy kicsit Mosonmagyaróvárnak is szereztem – mondta a festőművész.
A kitüntetettek között külföldiek is szerepeltek, valamint posztumusz díjakat is adtak át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magántanintézet és mintauradalom

A gyakorlat és tudomány együttesen hozta létre az 1800-as években a nagy hírű magyaróvári egykori… Tovább olvasom