Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

A legnagyobb vesztes lehet a Karolina

Mosonmagyaróvár - A megváltozott finanszírozás mellett legalább tízszázalékos bevételcsökkenéssel számolnak.


Az önkormányzat költségcsökkentő tervezete révén az év végére elérhető a 90 milliós megtakarítás a Karolina Kórházban. A megváltozott finanszírozás mellett viszont legalább tízszázalékos bevételcsökkenéssel számolnak.

A legnagyobb vesztesek egyike lesz a Karolina Kórház – jelenlegi struktúrájában –, amennyiben bevezetik a tervezett úgynevezett bázisfinanszírozást – állítja dr. Vermes Tamás főigazgató. Éppen ezért – ahogy a hazai kórházak többségében – Mosonmagyaróváron is zöld zászlót helyeztek ki az intézményre, hogy első lépésként ezzel hívják fel a figyelmet a pénzhiányra. A kórházakat tömörítő országos szervezetek felhívására az intézmények előbb zöld zászlókkal, szalagokkal demonstrálnak és tájékoztató transzparenseket állítanak fel, később pedig nem írnák alá az új finanszírozási szerződést. Ha ez sem vezet eredményre, éhségsztrájkba kezdenek az intézményvezetők, majd legvégső esetben korlátoznák a betegellátást. A finanszírozással kapcsolatosan összehívott egyeztetéseken ugyanis a szakminiszter 4,5 milliárd forintot ajánlott a kórházvezetőknek, ám ők ezt elégtelennek tartják: továbbra is 25,5 milliárd forintot kértek az idei évre. Mivel a többletforrások mértékéről két tárgyalási forduló után sem sikerült megállapodni, a kormány mégsem vezeti be október 1-jével a bázisfinanszírozást.

A kórházakat tömörítő országos szervezetek felhívására a Karolina dolgozói is viselik a zöld szalagot. Fotó: M. Á.
A kórházakat tömörítő országos szervezetek felhívására a Karolina dolgozói is viselik a zöld szalagot. Fotó: M. Á.

– Az év elején kidolgozott, a város képviselő-testülete által elfogadott intézkedési terv elsősorban a költségek csökkentésével próbálta megteremteni a pénzügyi egyensúlyt. A tervezetet ez idáig időarányosan az elvártnál jobban sikerült teljesítenünk, így jó eséllyel az év végére elérjük a 90 milliós megtakarítást. Áprilistól azonban jelentősen megváltoztak a finanszírozási körülmények, a korábbi teljesítmények 70 százalékáig fizetnek egy minimálisan megnövelt összeget, míg a többi teljesítményt lebegő rendszerben fizetik ki. A lebegő díj az országosan rendelkezésre álló fennmaradó pénz és az összes szolgáltató teljesítményének hányadosa. Az eddig eltelt időszakban nagyon alacsony volt a lebegő részben kifizetett teljesítmény. A jelenlegi finanszírozás mellett legalább tízszázalékos bevételcsökkenéssel számolhatunk a tervezetthez képest. A tervezett úgynevezett bázisfinanszírozás bevezetésével pedig még jósolni sem lehet, hogy mennyivel lesz kevesebb a bevétel. Annyi azonban bizonyos, hogy ezzel a finanszírozási formával a Karolina a legnagyobb veszteséget elszenvedő kórházak közé tartozik majd. Nálunk ugyanis viszonylag magas a krónikus ágyak aránya. Számításaink szerint még a legkedvezőbb változat esetén is 22 százalékkal kevesebb bevétellel számolhat a kórház. Emellett a minimumfeltételek tervezett szigorítása rendkívül költséges eszközbeszerzésekre kényszeríti a kórházakat, amit várhatóan az intézmények többsége nem – így a Karolina sem – tud teljesíteni – érvelt a főigazgató.

– A testület által is megszavazott 60 milliós önkormányzati támogatással az idei év még átvészelhető anélkül, hogy jelentősen nőnének a szállítói adósságaink és talán a hatvan napot meghaladó adósságaink sem lesznek számottevőek. Egyelőre azonban a várható finanszírozási forma ismerete nélkül nincs realitása annak, hogy tervet készítsünk a jövő évre.

A várható finanszírozás ismeretében tudunk csak tervet készíteni a jövő évre, akkor láthatjuk majd, hogy mekkora lesz a veszteség a jelenlegi struktúra mellett és szükség lesz-e egy újabb intézkedési terv kidolgozására. Bízom abban, hogy valamilyen módon végül egyezségre jut a kormányzat a kórházszövetségekkel és lesz elegendő forrás a megfelelő finanszírozáshoz. Úgy vélem, hogy 20 milliárd forintért nem szabad kockáztatni az egyébként működő egészségügyi rendszer ellehetetlenülését. Az igényelt forráshoz képest sokkal nagyobb kárt okozna, ha a kórházak fizetésképtelenné válnának. Bízom abban, hogy végül nem kerül sor az ellátás korlátozására – fogalmazott dr. Vermes Tamás.

Olvasóink írták

 • 3. Diákcsemege 2009. október 02. 19:40
  „A kórház fejét (gazdasági vonal) kellene levágni és egy teljesen új csapatot kellene az élére állítani, ugyanis kicsontosodott és merev un. szoci módszerekkel egy ilyen ntézmény vezetése a XXI. században nemhogy elképzelhetetlen, de mint azt a mellékelt ábra mutatja zsákutcába torkolló mutatvány.
  Avagy tán egy gennyes és gazdasági köntösba öltöztetett privatizációs előkészület tanúi vagyunk?”
 • 2. pancser 2009. szeptember 30. 10:12
  „1-hez! Képzeld el ha nem tennék! Hosszabb sorok még nagyobb elégedetlenség lenne, úgyhogy óvatosan kell szidni a gyakorlatot. Kétségtelen, hogy változásra szükség van, méghozzá átfogó változásra, ebbe a kórházak meglétenek a felülvizsgálata is beletartozik. A világ megváltozott, megkövült szemléleletek uralkodnak a betegek körében is ezt aláírom. A változtatás akkor vonzó, ha jobbnak látják az újat az emberek. A vizitdíj egy nagy baki volt ilyen szempontból mert nem kaptak érte semmi pluszt!”
 • 1. invektus 2009. szeptember 29. 19:47
  „HA A DOKTORURAK ILL HÖLGYEK NEM AZ ADÓ ILL TB FIZETÖK PÉNZÉN VÁSÁROLT ORVOSI MÜSZEREKEN MASZEKOLGATNÁNAK NEM LENNE SEMMI GOND
  !!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt láng okozhatta a tüzet?

Mosonmagyaróvár - A tűzoltóság és rendőrség is vizsgálja a szombat éjszakai tűzesetet, melynek során… Tovább olvasom