Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 0°C Még több cikk.

A lapátok forognak, a pályázati pénz késik

A már négy hónapja működő két mosonmagyaróvári szélerőmű beruházói még mindig várnak arra a fejenként 35 millió forintra, amivel a gazdasági tárca a megújuló energiaforrásokat a NEP keretében – elvileg – támogatja.
A megújuló energia használatát radikálisan növelni kell az Európai Unióban. Az 1997-es irányelv szerint az akkori 5,8 százalékos arányt 2010-re 12 százalékra kell emelni. Magyarországnak a csatlakozási tárgyalásokon kialkudott feltételek szerint az uniós átlagnál lényegesen kevesebbet, az áramtermelésben 3,6 százalékot kell teljesítenie. Ám ez az arány is elérhetetlennek tűnik a jelenlegi fél százalékhoz képest.
A megújuló energiaforrások kiépítésének legfőbb gátja a jelentős beruházási költségek mellett a rendkívül hosszú megtérülési idő.

Állami támogatás nélkül kevesen fektetik be pénzüket ebbe az ágazatba. A megújuló energiaforrások felhasználását az elmúlt évben a Széchenyi-terv keretében 300 millió, idén pedig az összességében 3 milliárd forintos Nemzeti Energiatakarékossági Program (NEP) keretében 180 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette a Gazdasági Minisztérium.
Az utóbbi programon pályáztak és nyertek el támogatást az idén tavasszal Mosonmagyaróvár határában egyenként 200 millió forintért megépített két szélerőmű tulajdonosai.

Harmincötmillió, de csak utólag és garanciával

Ám a befektetők ez idáig hiába várták a gazdasági tárca beígért 35–35 milliós segítségét. Bánfalvi Károly, az egyik szélturbina-beruházó cég vezetője szerint a hazai támogatási rendszer az ilyen, ökológiailag kívánatos, de megtérülési alapon nem vonzó beruházások ösztönzésére nem szerencsés, miután a pályázók csak utólag kaphatják meg az elnyert összeget.

A cégvezető a Kisalföldnek elmondta: a NEP-re pályázóknak még a támogatásként utólagosan felvehető összeg 120 százalékát is előre le kell kötniük biztosítékként öt évre.
Ez lehet bankgarancia, ingatlanjelzálog vagy készpénzfedezet.

Ilyen feltételekkel többet nem

Idén március 1-jétől lehetett pályázni a programra, amit a cég azonnal meg is tett. Április közepén már megkezdődtek a két szélerőmű kivitelezési munkálatai, július végére pedig teljesen elkészült a beruházás. A csak ezután kézhez kapott támogatási döntés alapján a társaság még ugyanabban a hónapban benyújtotta a szerződés megkötéséhez szükséges összes dokumentumot és aláírta a papírokat.

Válasz nem érkezett azóta sem

A miniszteri jóváhagyás után, a már befejezett beruházás elszámolásaként sietve benyújtott pénzügyi beszámolójuk óta azonban semmi nem történt. Bár a társaság tervezett további szélerőműveket a térségben, amit részben támogatásból kívánt megvalósítani, a cégvezető nem tartja valószínűnek, hogy a jövőben ilyen feltételekkel állami pénzre pályázna.

Nyugati helyett keleti szél fúj

Bánfalvi Károly elmondta továbbá, hogy a szélkerekek kitűnően működnek, s a korábbi szélcsendes időszakok ellenére is közel nyolcvan százalékban meghozzák a várt eredményt.
A beruházó az elmúlt két évben folyamatosan végzett szélméréseket a területen.
A vizsgált időszakban döntően nyugati volt az uralkodó szélirány a régióban.
Ezzel szemben a turbinák üzembe helyezése óta mintha megváltoztak volna a szélviszonyok: egy ideje a térségre kevésbé jellemző, jóval gyengébb dél- és északkeleti szélirány is meghatározó.

Az állam csak egyet fizet

A támogatási rendszer sajátossága, hogy egy tulajdonos legfeljebb a maximált 35 millió forintos állami támogatást igényelheti, bármennyi szélkereket is telepít.
Az egy évvel korábban Mosonszolnok térségében megépült, a mosonmagyaróvárival teljesen megegyező két szélerőmű után csupán feleannyi állami pénz járt, miután mindkét turbina tulajdonosa az ÉDÁSZ Rt. Sőt, egy több erőművet befogadó farm sem kapna több támogatást, mint egyetlen szélkerék.

Kapcsolódó cikkek >>

Nem bír el a hálózat sok szélkereket (2003-07-01) >>
A hét végén már forognak (2002-12-10) >>
Szélerőmű a határban (2002-04-04) >>
Szélerőmű: néhány év múlva (2002-06-30) >>
Üdülőfalu és szélerőművek (2003-09-26) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeszgyár az istállóban

Illegális nagyüzemi „szeszgyárat” lepleztek le a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság és a… Tovább olvasom