Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

A lakóutcákon keresztül viszik a vezetékeket

Egy épülő új lakópark áramvezetékeit a már meglévő utcán keresztül akarják elvezetni. Emiatt felbontják a házak előtt parkosított, térkövezett területeket. A lakók felháborodtak azon, hogy az önkormányzat kiadta a bontási engedélyt.
Hiába tették rendbe, parkosították – esetenként több százezer forintos ráfordítással – a házuk előtti területet a Duna-lakópark néhány utcájában, most attól félnek, tönkreteszik eddigi munkájukat. Félelmük nem alaptalan, ugyanis a lakópark harmadik ütemében a villamosenergia-ellátáshoz szükséges kábeleket a házak előtt vezetik el.

A munkálatok megkezdéséről a minap egy értesítőt is találtak a lakók a postaládájukban. Ebben az áll, hogy a kivitelezők lehetőség szerint igyekeznek a legcsekélyebb kellemetlenségekkel dolgozni. A tájékoztatóban az is szerepel, hogy a városháza a közterület-bontási engedéllyel hozzájárult a munkavégzéshez.

A lakók ezt nem értik, hiszen úgy tudták, az eredeti tervek még arról szóltak, hogy a villamos vezetéket az utcákat megkerülve, más nyomvonalon vezetik el. Ez azonban, úgy tudják, többe kerülne a beruházónak, ezért kérelmezte az új nyomvonalat, ehhez a bontási engedélyt meg is kapta.

„Annak idején azért vettünk itt telket, mert ez már összközműves, így nem lesznek felbontások, újabb közműépítések. Itt mindenki sokat költött a háza előtti parkosításra, térkövezésre. Egyébként az önkormányzat is kötelezi a lakókat az ingatlanjuk előtti közterület rendben tartására. Most pedig arra adtak engedélyt, hogy ezt szétrombolják" – mondja Kobl Lajos, aki szomszédjaival együtt felháborítónak tartja, hogy a hivatal kiadta ide a bontási engedélyt. Ráadásul a Városüzemeltető kft. két éve ültetett fákat azon a nyomvonalon, ahol most a felbontást tervezik.

A kiépítendő vezetékek nyomvonalába esik a Kobl Lajos háza előtti terület is.
A kiépítendő vezetékek nyomvonalába esik a Kobl Lajos háza előtti terület is.

A Mária Krisztina utca lakóinak nem ez az egyetlen problémájuk a lakópark készülő újabb ütemével. A két éve lebetonozott utcájuk burkolata sok helyen már tönkrement, mivel az új terület kialakításához erre jártak a teherautók és a betonkeverők. Szerintük egy új feltáró utat kellett volna építtetni a beruházóval a munkálatok megkezdése előtt. Az utcában lakik az egyik önkormányzati képviselő is, akit szintén felháborított a parkosított terület felbontása. Próbált közbenjárni, hogy megakadályozza a munkálatokat és az eredeti nyomvonal szerint végezzék el a kábelfektetést, ám eredménytelenül.

„A vállalkozói kapzsiság felülírja a városi érdekeket" – fejtette ki véleményét Szabó Miklós, a körzet önkormányzati képviselője. Mint mondja: a polgármesteri hivatalban utánajárt, miért is adták ki a bontási engedélyt a módosított nyomvonalra. Azzal indokolták, hogy nem volt olyan ok, ami miatt a hivatal megtagadhatta volna a módosított nyomvonalra az engedélyt. A képviselő szerint az önkormányzat meg tudná akadályozni, hogy egy újabb terület fejlesztését a már meglévő és kiépített utcákon keresztül végezze a beruházó.

Szabó Miklós hozzátette: javasolta az érintett lakóknak, fotózzanak le minden négyzetmétert a házuk előtti területen, majd ez alapján kérjék a kivitelezőtől az eredeti állapot helyreállítását. Bár szerinte a bontás után az eredeti állapotot már nem lehet visszaállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumfelújítás és saját Dacia

Több sorában is módosította a város idei költségvetését a képviselő-testület legutóbbi rendkívüli… Tovább olvasom