Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A lakók negyven százaléka tartozik

Mosonmagyaróvár - Tiszta lépcsőházban, otthonosan berendezett lakásban él a Fő út egyik műemlék épületében Hári Józsefné. Jelenleg alig több mint hatszáz bérlakás van Mosonmagyaróváron, átlagosan 15–20 ezer forint havidíjért. A hátralék mintegy 20 millió forint.
Hári Józsefné ötven éve bérli a Fő út egy műemlék házának egyik lakását, mely ma már egy tágas konyhából és két szobából áll. A kilencvenes évek elején gondolkodtak azon, hogy megvásárolják otthonukat, de mivel az műemlék, kudarcba fulladt a vétel. Így azóta is bérli az ingatlant, melynek tisztán tartása mellett a lépcsőházról, a kapubejáróról is gondoskodik. Sok bérlő azonban – fittyet hányva a szabályoknak – szemetel, zajong, rongál, és nemhogy a közös területeket, hanem a saját lakóhelyét sem képes megóvni.

Alig több mint hatszáz szociális és költségelvű bérlakás áll ma Mosonma-
gyaróváron a rászorultak rendelkezésére. Csak 2001 óta negyedével csökkent számuk:

a vegyes tulajdonú épületekben több lakást is megvásároltak. Néhánynak pedig az állapota annyira leromlott, hogy inkább a lebontásukat látták hasznosabbnak a szakemberek.

A nyilvántartások szerint hazánkban több mint húszezer család igényel szociális bérlakást, de kétszerese lehet azoknak a száma, akiknek szükségük lenne a megfizethető lehetőségre. Mosonmagyaróváron ugyan néhány éve még úgy tűnt, egyre kevesebben tartanak igényt szociális bérlakásra, mára ismét nagyobb szükség mutatkozik erre az olcsóbb lakhatási formára. A polgármesteri hivatal igazgatási osztályának tájékoztatása szerint most huszonnégyen szerepelnek a névjegyzéken, köztük egyedülállók, gyermeküket egyedül nevelő anyák, családok. Ők átlagosan másfél-két év várakozási időre számíthatnak a korábbi 5–8 évvel szemben. Legközelebb 2010-ben készül újabb névjegyzék, aki tehát az előtt veszíti el otthonát vagy szeretne más fedelet tudni a feje fölött, csak akkor adhatja le igénylését.

A mosoni szociális bérlakások felújításával javítaná az önkormányzat a városrész képét.
A mosoni szociális bérlakások felújításával javítaná az önkormányzat a városrész képét.

– Fontos megemlíteni, hogy Mosonmagyaróvár az átlagnál több szociális bérlakást tart fenn. Évente kétszázmillió forintot fordítunk erre a célra – hangsúlyozta Nagy István alpolgármester, aki elmondta: a jövő évi tervek közt szerepel 50–60 szociális bérlakás felújítása, melyeket költségelvű bérlakásokként hasznosítanának. Elsősorban a mosoni lakásokat érintené a korszerűsítés, ezzel a városrész képét javítanák.

Amint már arról korábban írtunk, a Barátság utca 12. szám alatti bérlakások megszüntetéséről és lebontásáról is határozott a képviselő-testület. A városvezető kifejtette: amint lejár a még ott élők bérleti jogviszonya, elbontják az épületeket és ipari célra hasznosítanák a felszabaduló területet.

– A lakók átlagosan 15–20 ezer forintért jutnak lakáshoz, de komfortfokozattól, a lakás elhelyezkedésétől és négyzetmétertől függően akár már tízezer forint alatt, de jóval negyvenezer forint fölött is fizetnek néhányan – tájékoztatott Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezetője.

A bérleti díjból származó összeg az üzemeltetési, hibajavítási és karbantartási kiadásokat csak részben fedezi, a felújítási munkálatokat azonban már teljesen az önkormányzatnak kell finanszíroznia. Az igazgató szerint évente korszerűsítésre 50–60 millió forintot fordítanak.

A bérlők fizetési hajlandóságáról a vezető elmondta: a lakók 40 százalékának van valamilyen mértékű tartozása, összesen mintegy 20 millió forintos hátralékkal.

– Akkor keressék a kezelőt, amikor a probléma megjelenik, ne várjanak a bírósági eljárásig, kilakoltatásig. Ha kisebb a tartozás, könnyebb megoldást találni, sok adósságrendező lehetőség létezik, akár alapítványi segítséget is igénybe lehet venni, de részletfizetést is lehet kérni – emelte ki Bella Sándor.

Évente a harminc-negyven bírósági ügyből tíz kilakoltatással végződik. 

Olvasóink írták

 • 4. sacika 2008. november 04. 23:31
  „Jó üzlet egyeseknek ma magyrországon a szegénység.Sokan hasznot húunak a szegények sorásból!!!!!!!!!Győrben főleg!!!!”
 • 3. cl43.5 2008. október 26. 06:25
  „2-es. Cigányoknál cigány világ és cigánykodás. Sajnos ez van.”
 • 2. Mofémtelepi 2008. október 22. 11:29
  „Tisztelt Bella úr!!
  Arra adjon választ mosonba tudok konkrétan olyan lakót akinek van saját ingatlanja 2 is és tanácsiba lakik.a saját ingatlanját kiadja albérletbe a tanácsit meghasználja.hol itt az igasság??? ezt hogy lehet csinálni_??????? más meg aki rá lenne szórulva az meg nem kap.szóval??????”
 • 1. asdasdasd 2008. október 22. 01:10
  „Magyarország... itt nincs jövője az embernek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják az illegális lerakókat

Mosonmagyaróvár - Mintegy 1300 köbméter illegálisan lerakott hulladék felszámolására nyert… Tovább olvasom