Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

A kutyákat lelövik, ugye?

Évente mintegy nyolcszáz kitett kóbor kutyát és közel ugyanennyi macskát kénytelenek kilőni a vadászok Mosonmagyaróvár határában. Júliustól a vadászoknak be kell fogniuk a kóbor állatokat és azonosítaniuk annak gazdáját, a jelenlegi rendszerben azonban ez kivitelezhetetlen.

Évente közel ezer megunt kutyát tesznek ki gazdáik a Mosonmagyaróvár környéki erdőkben. A szerencsétlen ebek aztán az éhségtől vezérelve esetenként falkákban vadásznak, óriási károkat okozva ezzel a vadásztársaságoknak.

Gnám Károly, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete helyi szervezetének vezetőségi tagja szerint a legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan kellő körültekintés nélkül vásárolnak kutyát.

Osztrák kutyaimport

– A fajta kiválasztásánál sokan nem kérnek tanácsot, így később olyan problémákkal találkoznak, melyek miatt kénytelenek lemondani az állatról. A legtöbben ilyenkor azt a megoldást választják, hogy a határban egyszerűen kirakják az autóból a megunt kedvencet. Az így kóborrá lett szerencsétlen ebek aztán nagy veszélyt jelentenek az adott terület vadállományára. A vadászoknak érthető módon védeniük kell a vadakat, így kénytelenek elpusztítani a kóbor állatokat.

– A júliustól életbe lépő új törvényi szabályozás azonban már megtiltja a kutyák kilövését, a vadászoknak be kell majd fogniuk a kóbor jószágokat. Erre azonban nincsenek felkészülve a vadásztársaságok. A vadászok elmondása szerint az erdőszélen kóborló kutyák közel fele nem „ért" magyarul. Ezeket gazdájuk vélhetően csak azért hozta át a határon, hogy Magyarországon szabaduljon meg tőle.
Gnám Károly szerint megoldást az erdőkben kitett évi több száz kutya befogás utáni azonosítása jelentené, így ugyanis az eb gazdáját is felelősségre vonhatnák. A szankcionálással talán elejét lehetne venni a hasonló eseteknek. Jelenleg azonban tetoválási szám vagy csip csupán a nagyobb értékű kutyákon van.

Veszettség elleni oltás idején több

Giczi Ferenc, a Lajta–Hanság rt. vadászati üzemágának vezetője a Kisalföldnek elmondta: főként a földön fészkelő madarak és a nyúlfiókák állományában okoznak óriási károkat a kóbor állatok.
– Évente mintegy nyolcszáz gazdátlan ebet és közel ugyanennyi macskát vagyunk kénytelenek elejteni a területünkön. Ezeknek az állatoknak a 99 százaléka nem tetovált. Főként az évenkénti kötelező veszettség elleni védőoltások idején növekszik meg az erdőbe kitett kutyák száma, mert gazdájuk nem akarja kifizetni a vakcina árát.

Jelenleg kivitelezhetetlennek tűnik

– Eddig kötelességünk volt elejteni ezeket az állatokat, ám júliustól az Alkotmánybíróság megtiltotta ezt. Az új állatvédelmi törvény szerint a vadászoknak be kell fogniuk és azonosítaniuk a kóbor állatokat. A törvényi elgondolás nagyon jó, a tulajdonost kell megbüntetni azért, ha kiteszi a kutyáját, ám ez a jelenlegi helyzetben technikailag kivitelezhetetlen, a vadásztársaságok erre egyáltalán nincsenek felkészülve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvár körbehajózható

A Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület a Lajta teljes hosszának rendbetételével szeretné hajózhatóvá… Tovább olvasom