Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

A kultúra érték, példamutatás

Jánossomorja - A kultúra érték, remény, hit és példamutatás – emelte ki Gyopáros Alpár, Csorna alpolgármestere ünnepi beszédében a magyar kultúra napja alkalmából a 800 éves Jánossomorján szervezett megyei rendezvényen, ahol a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj kulturális tagozatának idei díjai mellett átadták a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat is.
Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt, nemzeti imádságunkat. Immár huszadik éve, hogy ezt a napot a magyar kultúra napjaként ünnepeljük. A megyei rendezvénynek évről évre a megye egy-egy települése ad otthont: most a 800 éves évfordulóját ünneplő Jánossomorjára esett a választás.

II. András 1209-ben kelt oklevelében a Győr nemzetségbeli Chepan nádornak adta Boloct, azaz Szent-Jánost. A falu nyolc évszázadára emlékeznek idén a gazdag rendezvénysorozat keretében előadásokkal, emlékfa-ültetéssel, koncertekkel, kiállításokkal.

Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere, Gyopáros Alpár, Csorna alpolgármestere a helyi művelődési házban tartott köszöntőjükben a megye legfiatalabb kisvárosának múltját idézték.

A kitüntetettek, Simon László, Siska Sándor és Szabó László.
A kitüntetettek, Simon László, Siska Sándor és Szabó László.

A Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj kulturális tagozatának idei díjait Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke adta át a díjazottaknak: Simon László ravazdi fafaragónak, Siska Sándornak, a Pannonhalmi Pándzsa Klub Lokálpatrióta, Hagyományőrző, Kulturális és Rendezvényszervező Egyesület elnökének és Szabó Lászlónak, a Kapuvár Városi Fúvószenekar vezetőjének. Giczi János festőművész Firtl Mátyás alelnöktől vehette át az elismerést a soproni ünnepségen, további díjazott Wenczlerné Csiki Ilona, a mosonmagyaróvári Lajtha László Vegyeskar és a Lipóti Vegyeskar karvezetője, aki a külföldi tartózkodása miatt nem vehetett részt a rendezvényen. Lackner Zoltánné, a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriumának elnöke a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat Pollák Ferenc nyugalmazott zeneiskola-igazgatónak nyújtotta át.

Az egybegyűltek ízelítőt kaphattak a kisváros színes kulturális életéből, illetve bemutatták az Örökül hagyva című fotóalbumot, mely életképek, képeslapok által örökíti meg a mai és az egykori várost.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi aszfaltozások, hídépítés

Darnózseli - Türelemmel úrrá lehetnek a várható tavaszi közlekedési mizérián a szigetközi autósok.… Tovább olvasom