Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

A községek is tudósítanak az eseményekről

 A regionális stúdiók és a városi televíziók térnyerése után egyre nagyobb figyelem fordul a falutévék felé. Az önkormányzat, egyesületek vagy magánszemélyek által finanszírozott helyi csatorna mellett időközönként az adott község híreiről beszámoló újság is megjelenik.

Falutévé elindítására főleg a nagyközségek képesek. A felszerelések sokba kerülnek, de a viszonylag rövid műsoridő nem emészt fel komolyabb összegeket.

Rajka: naponta két óra
A rajkai falutévé csak rövid ideje sugároz műsorokat, mivel a község kábelhálózatát nemrég építették ki. Jelenleg a határszéli falu családjainak hatvan százalékában fogható a helyi televízió.
– Naponta jelentkezik stúdiónk friss adással, melyek községünkben és a Lajta partján történtekről tudósítanak – mondta Varga Kálmán polgármester.
– A két óra műsoridőt – amely például falugyűlések esetén hosszabb is lehet – a kora esti órákban sugározzuk. Emellett egész nap működik képújságunk is. Az anyagokat a falu házban vesszük fel, de tervezzük, hogy a testületi üléseket később egyenes adásban közvetítjük. A működtetés lényegében még nem kerül semmibe, mivel a Hegyeshalommal közös adónkat az egyik mosonmagya róvári televízió segíti.

A későb biekben szeretnénk önálló stúdiót, ennek technikai felszereltsége több mint ötmillió forintba kerül. Terveink szerint a helyi fiatalokra támaszkodunk a majdani stáb összeállításakor – ismertette elképzeléseit Varga Kálmán. A közös rajkai és hegyeshalmi Héra tévé üzemeltetetését jelenleg két magánszemély végzi, s egyelőre ők is finanszírozzák. Egyikük, Szakál Zoltán lapunknak elmondta, a szeptembertől működő televízió üzemeltetéséhez szükséges felszerelés a sajátjuk, s szolgáltatásukat a későbbiekben szeretnék bővíteni. Rajkán a faluújságot két hónapja indították el, s információink szerint egy magánszemély szerkeszti és finanszírozza. A nyolcszázötven példányban megjelenő lapnak a község hírei, az olvasói levelek és a sportrovat adja a magját.

Hegyeshalom: hetente kétszer
Hegyeshalomban a Hegyesi Szó csak nagyon ritkán, 2–3 évente je lenik meg. Televízió viszont kettő is működik: a már említett raj kai–hegyeshalmi Héra és a helyi falutévé. Ez utóbbi vezetőjétől, Andrássy Dénestől megtudtuk, kö zel tíz éve szolgáltatnak műsort a község lakóinak. Jelenleg hetente kétszer egy-másfél órában tudósítanak a helyi eseményekről. Ezen kívül a képújság folyamatosan olvasható.
A faluban kialakított stú dió és a műsorok éves költségveté se 1,2 millió forint.

Jánossomorja: heti egy adás
Jánossomorján is egy évtizede működik már a falutévé, a polgármester elmondása szerint nagy sikerrel.
– Az évek során bebizonyoso dott, hogy van igény erre a szol gáltatásra – mondta Kurunczi Károly polgármester.
– Igaz, he tente csak egyszer, egy órában adunk friss hírműsort, amit aztán a hétvégén kétszer megis métlünk. Az objektív tájékoztatást helyi stúdióból biztosítjuk. A technikai felszerelést az évek során alakítottuk ki, s ma már modern, digitális felszerelésekkel rendelkezünk. A tévét kizárólag az önkormányzat támogatja. Ebben az évben eddig hatszázezer forintot költöttünk az üzemeltetésre. Nyomtatásban megjelenő hírmondónk nincs, a faluújság szerepét a televízión látható képújság tölti be, melyen folyamatosan a község híreit olvashatják a helybeliek – tudtuk meg Kurunczi Károlytól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dinamikusan fejlődnek

Dr. Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egész napos mosonmagyaróvári… Tovább olvasom