Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

A központi bunker megmenekülhet

Elkezdték bontani a Nagydomboknál lévő egykori első világháborús katonai objektumokat. Ám úgy tűnik, egy részét sikerül megmenteni és ott világháborús emlékhelyet kialakítani.

A városszéli „bunkerek" eredetileg részei voltak annak a több mint háromszáz épületnek, objektumnak, amiket az egykori lőporgyár kiszolgálóegységeiként hoztak létre. A háború után az ipartelep hadiüzem jellegét a trianoni békeszerződés értelmében meg kellett szüntetni. Így a robusztus vasbeton építményeknek új funkciót kellett találni. Ám közülük több évtizedek óta kihasználatlanul áll, állapotuk mára siralmas. Ilyen a városban csak „Nagydombokként" emlegetett objektum is. Az építmény egykori hadi jellege miatt tavaly a Hunyadi Honvédség és Társadalom Baráti Kör elhatározta, hogy a méltatlanul elhanyagolt egységet megmenti az enyészettől.

A közhasznú társaság amellett, hogy a honvédelmet közelebb hozza az emberekhez, a hadi emlékek, honvédsírok gondozását is vállalta. A Hunyadi-iskola tanulói, a kör tagjai évek óta gondozzák a városban és a környékén található katonasírokat. Emellett terveik között szerepel újabbak felkutatása és gondozása. Így jött az ötlet még a múlt évben, hogy első és második világháborús emlékpark kialakítását kezdeményezzék a Nagydomboknál.

Az elképzelés egyik fő kezdeményezője Németh Alajos, a társaság tagja, helytörténeti gyűjtő, akit személyes szálak is fűznek az objektumhoz, hiszen nagyapja, Németh Antal volt egykor a létesítmény parancsnoka. Így nagyapja hagyatékából egyedülálló dokumentumokkal bír a Nagydombokról. Németh Alajos szerint nagyon keveset tudni az objektum múltjáról, eredeti funkciójáról. Vélhetően lőpor tárolására is alkalmas védműként készült az 1910-es években.

Az objektum főépületét és a lépcsőt nem bontják el, ott világháborús emlékhely kialakítását tervezi a baráti kör – mutatja Németh Alajos.
Az objektum főépületét és a lépcsőt nem bontják el, ott világháborús emlékhely kialakítását tervezi a baráti kör – mutatja Németh Alajos.

Az első világháború után elvesztette jelentőségét, a két világháború közti funkciójáról pedig egyáltalán nincsenek feljegyzések. Annyi bizonyos, hogy a második világháború idején légvédelmi figyelőőrsként működött. A háborút követően sokszor meg akarták semmisíteni, ám a sorozatos robbantási kísérletek sem vezettek eredményre. A kilencvenes években a dombok nagy részéből elszállították a földet, így mára szinte csak a csupasz vasbeton szerkezetek maradtak meg. Ezt szeretnék most megmenteni az utókornak és megfelelő funkciót találni a létesítménynek világháborús emlékhelyként.

Németh Alajos mint mondja: az elmúlt időszakban a
baráti kör ifjúsági hagyományőrző csoportjának néhány tagja – Újvári Tamás, Sipos László és Molnár András – aprólékos munkával feltérképezte az egész objektumot. Ezzel együtt Németh Alajos elindította az objektum védetté nyilvánítását, egyebek mellett a Honvédelmi Minisztériumot kereste meg ez ügyben.

Németh Alajos a napokban szerzett tudomást arról, hogy időközben az önkormányzat eladta a területet, az új tulajdonos pedig nekilátott az objektum elbontásának. Azonnal a városvezetéshez fordult.

Segítőkészséget tapasztalt, mint ahogy a terület tulajdonosánál is. Megállapodtak arról, hogy a katonai létesítmény főépületének számító rész a lépcsővel és a bejárattal együtt megmarad. Ott a baráti kör kialakíthat egy világháborús emlékhelyet. A létesítmény többi része már egyébként is nagyon romos és életveszélyes volt. hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Április végére újra- aszfaltozzák a Fő utcát

Napokon belül nekilátnak a szakemberek a Fő utca kilencszáz méteres szakasza teljes felújításának, ez idő alatt forgalomkorlátozásra és útszűkületre számíthatnak az autósok. Tovább olvasom