Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A közösség is látszik a visszapillantó tükrökben

Az SMR nagyra nőtt az utóbbi három évben – a kisrégióban tízezer embert érint közvetlenül.

– A napokban az SMR Hungary Bt. az új üzleti év kezdetén nemcsak dolgozói, de a települési elöljárók, az egyetemi kar, a városi középiskolák és civilek képviselői elé is kiállt terveivel. Miért tartották ezt az üzleti világban kevéssé szokványos eljárást ilyen fontosnak? – kérdeztük elsőként Tibori Pál-Levente vezérigazgatótól.

– Az SMR nagyra nőtt az utóbbi három évben. Ma 1850 dolgozónkkal, az ő családtagjaikkal, a régióból nekünk beszállító 60–70 cég munkatársaival együtt e kisrégióban tízezer embert érint közvetlenül az SMR sorsa, jövője. Ám az önkormányzatokkal is szoros együttműködésre kell törekedjünk. Olykor hat órán belül kell egy vásárlói igényre reagálnunk. Ehhez nagyon fontos, hogy az anyatelepülések biztosítsák mindazokat a feltételeket és infrastruktúrát, amire nekünk a termeléshez szükségünk van. A mi rugalmasságunk semmit sem érne az ő támogató hozzáállásuk nélkül. A jó helyi szakképzés – és főként az igényekhez igazodó szakképzés – is érdekünk. Ezért fontos a kapcsolatunk a helyi egyetemi karral. A dékán úrral már egyeztettünk akár új szakok indításáról is a környezetvédelem köréből. Ugyanilyen fontos, hogy már meg is állapodtunk a Hunyadi-szakmunkásképzővel arról, hogy szeptembertől fröccsöntő szakembereket is képezni fognak. No és mivel a városban mintegy 200 civil szervezet van, s mondhatjuk, hogy Mosonmagyaróvár igazán „civilizált" város, ezért őket is meg kell szólítanunk. Szívesen részt veszünk például a Föld-napi szemétszedésben vagy egyéb társadalmi együttműködésben. Ez része üzleti filozófiánknak is.

Tibori Pál-Levente vezérigazgató
Tibori Pál-Levente vezérigazgató

– Indiai tulajdonosai vannak az SMR-nek. Ők a keleti gondolkodásmód, kultúra alapelveit bevonják a termelés tervezésébe is. Mennyire vált elfogadottá ez az üzleti filozófia szűkebb régiónkban?
– 2009 óta tartozunk az indiai Samvardhana csoporthoz. Eleinte idegenkedtek is a helyiek a keleti világlátástól, a vastu szabályaitól (a feng shuihoz hasonló, indiai térrendezési, energiaáramlási alapelvek), de ez már a múlté. Azt hiszem, az volt a kulcs, hogy az SMR nem zárkózott el, sőt, megnyílt, s megmutatta magát a környezetének. Ezzel mára el tudtuk fogadtatni magunkat a helyiekkel.

Világmárkáknak készülnek a tükrök: Az SMR csarnokaiban három helyszínen összesen ezernyolcszázötvenen dolgoznak.
Világmárkáknak készülnek a tükrök: Az SMR csarnokaiban három helyszínen összesen ezernyolcszázötvenen dolgoznak.

– Az is a cégfilozófia része, hogy például legutóbb a dolgozóik által jótékonysági akciókon gyűjtött adományt a cég megduplázta, s így kapta azt meg a Szent Kristóf Alapítvány?
– Tulajdonosunk, Sehgal úr a cég alapítása, 1975 óta követi ezt a gyakorlatot. Ha a munkatársak jótékonysági céllal összegyűjtenek valamennyit, a cég ugyanannyit hozzátesz az adományhoz. Így került például a mosonszolnoki óvodába általunk sok gyerekjáték, ruha, a rászorulók családjainak élelmiszer. A mosonmagyaróvári bölcsődéknek pedig felajánlottuk, hogy épületeikben bármiféle üzemzavar forduljon elő, karbantartó munkatársaink révén gyors és hatékony segítséget nyújtunk.

– Az SMR méretei és üzleti potenciálja okán akár olyan szerepet is betölthetne itt, mint az Audi Győrben. Gondoltak már erre?
– Jelenleg is folynak tárgyalások az SMR és Mosonmagyaróvár önkormányzata között az eddiginél is szorosabb együttműködésről – Mosonszolnokkal már hosszú évek óta szoros a kapcsolatunk és az együttműködésünk. Természetesen tekintettel kell lennünk a lehetőségeinkre. Mi még nem büszkélkedhetünk akkora potenciállal, mint az Audi. Jelentősen növelnünk kell a helyi gyár jövedelmezőségét ahhoz, hogy olyan szerepet tölthessünk be a kisrégióban, mint például a német autógyár Győrben. Ám ez is szerepel távlati céljaink között. Most első lépésként azt szeretnénk elérni, hogy az SMR neve Mosonmagyaróváron igazi brand, márka, húzónév legyen és presztízzsel bírjon nálunk dolgozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandpark Mosonmagyaróváron

Kalandparkot épít egy helyi vállalkozó a mosonmagyaróvári Rudolf Ligetben. Több mint 60 pálya áll… Tovább olvasom