Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

A közöny ölte meg a vasutast Hegyeshalomban? - nyomoz a rendőrség

Stroke-ot kapott – 16 órán keresztül magára hagyták a kollégái, mert részegnek hitték.


Szerda

Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján október 17-én a hegyeshalmi vasútállomáson, a műszaki személyzet pihenőjében eszméletlenül fekvő munkatársukhoz kollégái nem hívtak segítséget. A 45 éves férfi 2013. október 26-án a győri kórházban életét vesztette.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya halált okozó segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatja a nyomozást - értesítette portálunkat a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Előzmények:

Tizenhat órán keresztül átnéztek a magatehetetlenül fekvő Lakatos Lászlón, akiről két kollégája állítólag azt gondolta, hogy esetleg részeg. Nem az volt, agytrombózist kapott. A hétvégén halt meg a kórházban. A MÁV elbocsátotta azt a két vasutast, akik nem segítettek.

Kevés ennél megdöbbentőbb esettel találkozhatunk – tegyük hozzá, szerencsére. Ez azonban már nem vigasz Lakatos László családjának. A negyvenöt éves apát élettársa, 23 éves fia, 6 éves kisfia és testvérei gyászolják.

Lakatos Péter, az idősebb fiú a Kisalföldnek megerősítette: édesapja a közelmúltban került Győrből a hegyeshalmi vasútállomásra, kocsivizsgálóként dolgozott. Szeptember 17-én a reggeli műszakban kezdett, hatig tartott a munkaideje. Délután négy órakor lehetett rosszul, a család legalábbis úgy tudja, hogy akkor még kint a síneken tartózkodott. Valahogy sikerült bejutnia abba a pihenőhelyi-
ségbe, ahol a kocsivizsgálók, vasutasok melegedni, enni tudnak... 
 
Egy kicsi helyiséget képzeljünk el: Lakatos László lerogyott az asztal mellett, még próbált telefonon segítséget hívni, de az ujjai nem engedelmeskedtek. A készülék ki is kapcsolt.

Az őt váltó két vasutas délután fél hatkor érkezett meg, látták, hogy  kollégájuk az asztalra dőlve fekszik, a szemei nyitva voltak, beszélni nem tudott. Utólag már tudható: az agytrombózis (stroke) egyik tünete volt ez.

Gyász a hegyeshalmi állomáson: Fekete zászlóval emlékeznek Lakatos Lászlóra, az eset a többi vasutast is megrázta. Fotó: Méhes Ákos
Gyász a hegyeshalmi állomáson: Fekete zászlóval emlékeznek Lakatos Lászlóra, az eset a többi vasutast is megrázta. Fotó: Méhes Ákos

Egy harmadik vasutas segített a férfin

Úgy tudjuk, a két kolléga közül az egyik ugyan Hegyeshalomban kezdte a műszakot, de utána rögtön Rajkára ment, a szolgálata oda hívta. Másnap reggel pedig onnan egyenesen hazautazott. Ez a tény valamelyest menti a szerepében, de az vitathatatlan, hogy látta Lakatos Lászlót, s neki sem jutott eszébe segítséget hívni.

Ami azonban felfoghatatlan, hogy a másik kolléga a tizenkét órás műszakját úgy csinálta végig, hogy közben ott látta a magatehetetlen Lászlót; s bár minden bizonnyal többször megfordult a kis helyiségben, semmi nem késztette arra, hogy szóljon valakinek. Vagy segítséget hívjon.

Ez hogy lehet?

Hallomásból értesültünk arról, hogy arra hivatkozott: azt gondolta, kollégája esetleg ittas. Ez volt az oka annak is, hogy másnap reggel – a műszak végén – bezárta a kis helyiség ajtaját, ahol még mindig ugyanúgy ott feküdt László.
  
Hogy egyáltalán kórházba kerülhetett a válságos állapotban lévő férfi, ahhoz az kellett, hogy a másnap(!) reggeli műszakba érkező vasutas kolléga bemásszon az ablakon, s végül segítséget hívjon. De akkor már délelőtt tíz óra volt, s a trombózis vélhetően az előző nap délutánján következhetett be, több mint 16 óra telt tehát el. És tudjuk, hogy az ilyen eseteknél a minél gyorsabb szakszerű ellátás növeli a túlélési esélyt. Ez Lakatos Lászlónak nem adatott meg.

A kórházi papírokban minden bent van
  
A győri kórházban küzdöttek a férfi életéért, de a hétvégén ezt a küzdelmet fel kellett adni. Mint dr. Tamás László János főigazgatótól megtudtuk, feljelentést nem nekik kell tenni az ilyen esetekben.
A család elmondta, a kórházi papírokban egyértelműen szerepel, hogy mi és miért alakult ki László szervezetében. Ezért nem kell külön hatósági boncolás. Ők egyébként nem kívánnak büntetőjogi feljelentést tenni, de ha túl vannak a temetésen, akkor vélhetően ügyvédet keresnek a polgári peres igényeik képviseletére. Ez érintheti a MÁV-ot és a két vasutast is – kaptuk válaszul.

Az utasok biztonságban voltak
A MÁV megtette, amit ilyenkor meg kell tenni: azonnali hatállyal elbocsátották azt a kocsivizsgálót, aki egy egész éjszakát töltött a magatehetetlen kollégája mellett. És távoznia kellett annak a vasutasnak is, aki ugyan látta a földön fekvő férfit, de szintén segítségnyújtás nélkül továbbutazott Rajkára.

Kérdésünkre válaszolva írták azt is a közleményükben, hogy „a MÁV-Start Zrt. átfogó szakmai vizsgálatot rendelt el, amelynek elsődleges célja, hogy megállapítsa: az előírt szakmai utasításokban foglalt kocsivizsgálatot biztosították-e a munkavállalók. Fontos hangsúlyoznunk, hogy személyszállító vonatok kocsivizsgálata nem maradt el, a vasúti közlekedés biztonsága nem volt veszélyben. A munkáltató munkafegyelmi mulasztás miatt tett intézkedéseket; az érintettek munkaviszonya megszűnt."

A MÁV-tól is megkérdeztük, hogy tesznek-e feljelentést az ügyben: „Megítélésünk szerint a büntetőfeljelentés megtétele elsődlegesen a család döntési joga" – írták. A vasúttársaság hangsúlyozta, hogy hasonló esetük nem volt még, „a családdal felvettük a kapcsolatot és támogatásunkról biztosítottuk".

Ahhoz, hogy a rendőrség vizsgálatot indítson az ügyben, hogy történt-e mulasztás, a kórház bejelentése vagy a hozzátartozó feljelentése szükséges – szögezte le Kocsis Tünde alezredes, rendőrségi szóvivő.

A hatéves kisfiú kérdése
– Nem akarunk tetemrehívást. Apu mindenkinek segített, sokan szerették – mondja végül Lakatos Péter. – A rendes reggeli műszak után az új családja azt hitte, hogy helyettesítés miatt kellett bent maradnia – volt már ilyen –, a telefonja pedig csak lemerült. Nem aggódtak, jön majd reggel biztosan haza... Mindene voltam én is és a kisöcsém is, aki folyton azt kérdezi tőlünk: Miért nem jön apa haza? Hát mit mondjunk neki...?

 Nagyon ritka. Szerencsére ekkora közönnyel csak nagyon ritkán találkoznak a mentők is. Mint megtudtuk, az utcán (vagy bárhol) eszméletlenül talált emberekhez hívnak/hívunk segítséget, más kérdés, hogy segíteni továbbra sem tudunk. Vagyis rendre a mentők az elsők, akik hozzányúlnak az ájult emberhez.


Ma van a stroke világnapja

A sors sokszor elképesztő helyzeteket produkál. Most, amikor egy stroke-ban elhunyt férfi megrázó történetét olvashatják, jó, ha tudják: ma van a stroke világnapja. A betegségnek világszerte 15 millió ember esik áldozatul évente, s minden hatodik percben meghal egy ember. A „stroke-világnapon" pontosan azt akarják elérni (Magyarországon is), hogy a betegségről minél többet megtudjanak az emberek, mert a tünetek felismerésével az emberélet nagyon sok esetben megmenthető.

Hogy egyáltalán kórházba kerülhetett a válságos állapotban lévő férfi, ahhoz az kellett, hogy a másnap(!) reggeli műszakba érkező vasutas kolléga bemásszon az ablakon, s végül segítséget hívjon.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. Mankapunka 2013. november 01. 00:00
  „Ezek akkor is itt magyaráztak, mikor a homokot kellett volna pakolni. Jól látod, de a többség azt hiszi, ez az elfogadott, a azt bőgi, amit hallani akar a másik.”
 • 64. Legs 2013. október 31. 20:24
  „A közöny ölte meg a vasutast Hegyeshalomban? - Az!Meg az újságírók akik nem tudnak pártatlanok lenni.”
 • 63. Pzoli 2013. október 31. 14:31
  „Mindenki segit mindenkinek és mégis van ilyen .Közületek hányan zsákoltak a gátakon hányan mennek el másnak segiteni?Nevetséges amikor a két gyerek belefulladt a Stettnibe látták hogy belemennek a vizbe ,és kit érdekelt?Aki ott volt azt nem!Minden évben agyonvernek gyereket nőt anyát , aki észt oszt oda megy segiteni?”
 • 62. Mankapunka 2013. október 31. 11:34
  „Zokni

  De látod, annyi a különbség, hogy én nem játszom meg magam, és nem a másik orcámat rakom ide, mint ami állítólag itt az elfogadott.
  Jobb lenne, ha mindig játszanám, a részvétem dumát, mikor azt sem tudom, mi fán termett az illető, vagy jaj szegényke, olyan butuska volt, gyűtsünk neki.

  Igen, egy öngyilkost hagyni kell a francba, gondolom te sem szereted, ha szex közben zavarnak.”
 • 61. Sanyi32 2013. október 31. 11:05
  „Legs=Mankapunka

  Ugyanaz a személy. Döbbenet, hogy évek óta itt éled ki magad. Szánalmas...”
 • 60. ekkenekepen 2013. október 31. 10:24
  „vasutasok között ilyen helyzetben már megszokták hogy a mattrészegség a legvalószínűbb diagnózis. mert ilyen alkeszokkal van tele a komplett máv, ennyit értek.”
 • 59. pamutzokni 2013. október 31. 08:17
  „Legs az nem Mankapunka valójában, aki saját magát védi más reggel?

  Amúgy Mankapunka nem tudom mit játszod itt az eszed, hogy mindenki átlép minden földönfekvőt.
  Tudtommal Te írtad egy öngyilkosra, hogy dögöljön meg, minek vágták le a kötélről.
  Te vagy az aki (hozzászólásaidból következtetve) átlépsz mindenkin.”
 • 58. Jannus 2013. október 31. 07:56
  „Hát ez számomra rettentően idegen hozzáállás. Én akárhányszor ha láttam fűben padon fekvő ember odamentem aztán megkérdeztem hogy jól van -e ha nem válaszolt akkor 104. Igen volt nekem is hogy lecseszett a mentős hogy miért hivtam ki. Én meg mondtam hogy azért mert én ott nem tudtam eldönteni hogy mi a baja. Volt egy esetem a családdal azóta is tartom a kapcsolatot: 2006 ban járunk a Fehérvári úton vártam a buszt egy késő délutáni órákban a házgyári buszmegállóban, egy idős hölgy és férje szintén várták, más égen földön sem volt arra. Egyszer csak arra lettem figyelmes hogy a hölgy sikitozva kiabál hogy jajj papa mi van veled fiatalember segitsen rosszul lett a férjem. Én egyből odamentem és láttam hogy az Idős bácsi már majdnem oldalra borult a másik székre. Egyből elövettem a mobilom és hivtam a 104et. Gyorsan odaértek a mentők elvitték a bácsit. Akkor azt hittem hogy ez is kipipálva. De erre egy jó 1,5 re rá csengett a telefonom egy 5ös kezdetű 96 os számról, a mentősök voltak és azzal kerestek meg hogy korábban hivtam segitséget egy idős úrhoz és hogy a bácsi jól van és a családnak kéne a szám mert meg szeretné köszönni odaadhajták e. Mondom persze. Még aznap felhivott az idő s úr fia aki nagyon köszöngette meg meg is hivott magukhoz. Azóta én minden karácsonyra kapok képeslapot a családtól. Lehet ezt igy is és még az embernek nehezére sem esik sőt nekem kimondottan jó érzés hogy tudtam segiteni és a család a papával együtt lett nekik. Ezt bármikor megtenném és ami tőlem kitelik magam erejéből is megteszem. De az hogy hivjak egy mentőt az nálam sosem lenne kérdés.”
 • 57. Mankapunka 2013. október 31. 00:52
  „Látod Tündenéne, még mindig életben vagyok, ugye, a jók mindig elpatkolna eme szép világból.

  Legs Engem nem tud itt senki sem leszerelni, amint látod, ahhoz előbb kell nekik felkelniük. Láthatod, én nem szoktam soha senkit itt jelzőkkel illetni, ők viszont naponta ezt teszik a másikkal, és utána itt előadják, hogy milyen segítőkészek a napi életben. Láthatod, nem véletlen süllyedt le a szint, meg a morál, amit képviselnek az utcán, mert állításuk szerint, az a normális ember, aki ezen ódákat zengi, amit ezek leírnak.
  Csak valamiért a valóság mást mutat az utcán.

  Hogy mitől lett ez a "kivagyiság" ilyen népszerű itt, még nem tudom, de próbálom idővel megfejteni. Azért látható, hogy pár ember fejében sikerült a ködöt eloszlatnom, akárhogy is jön az ősz.”
 • 56. Legs 2013. október 30. 22:15
  „Jó éjszakát kedves 3. Zakariás király..”
 • 55. Legs 2013. október 30. 22:13
  „<moderálva>”
 • 54. Legs 2013. október 30. 21:48
  „50. zakarias3 2013.10.30. 21:32
  Nekem semmi bajom nincs veled.Nem értünk egyet .Ennyi.De én nem mondom neked hogy légy ostoba!!Vagy azt gondolod ha nem értek egyet veled akkor ostoba vagyok?Aztán miért?”
 • 53. Legs 2013. október 30. 21:42
  „50. zakarias3 2013.10.30. 21:32

  48.Legs!Legyél te ugyan olyan ostoba,mint a barátnőd!

  Már megbocsáss miről beszélsz?”
 • 52. zakarias3 2013. október 30. 21:42
  „48.Legs!Bambapumpa csak maga elé tartson tükröt minél előbb annál jobb!Amúgy pedig miért ne mernék válaszolni?Az esti vitát lezártam,Gondolkodjatok,nehéz,de ha nagyon akarjátok és ha van mivel akkr előbbre juttok!”
 • 51. Legs 2013. október 30. 21:38
  „"Hallomásból értesültünk arról, hogy arra hivatkozott: ...Hallomásból?Akkor inkább veszek egy vicc újságot!”
 • 50. zakarias3 2013. október 30. 21:32
  „48.Legs!Legyél te ugyan olyan ostoba,mint a barátnőd!”
 • 49. Legs 2013. október 30. 21:30
  „45. zakarias3 2013.10.30. 21:04

  Látod 46. Csetneky 2013.10.30. 21:22 kérdezett valamit.Nem hiszem..hogy mersz válaszolni.”
 • 48. Legs 2013. október 30. 21:24
  „44. zakarias3 2013.10.30. 20:47
  Ne háborogj.Mankapunka csak tükröt tart eléd.Nem tetszik amit látsz?Akkor változz meg.Min háborodtál fel? Magad sem tudod.”
 • 47. almaviva 2013. október 30. 21:24
  „Teljesen ledöbbentem...Szerencsétlen család,részvétem nekik!”
 • 46. Csetneky 2013. október 30. 21:22
  „45. zakariás3

  "Bizonyos csoportokban dívik,hogy falkában letiporják a normális életet élő embereket!Nem tartom nagy dicsőségnek!"

  Bizony zakariás, mennyire igazad van! Amikor bizonyos csoportok tagjai falkában megtámadnak 70-80-90 évet munkában, becsületben megélő magyar öregeket és szörnyű dolgokat elkövetve ellenük, végül meggyilkolják őket. Látod zakariás, teljes mértékben egyetértünk, ezekkel szemben keményen fel kell lépni! Örülök zakariás, hogy egyetértünk!
  Neked milyen ötleted van az ilyen csoportokkal szemben?”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a gazdák fosztogatóit Bezenyén

Tovább olvasom