Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A kötelezés talán segíthet a malmon

Kötelezéssel próbálják elérni, hogy a tulajdonos felújítsa végre a magyaróvári belváros egyik meghatározó műemlékét, a Lajta-ágra települt egykori malom és sörgyár épületegyüttesét.

A közelmúltban indította a Kisalföld „A Lajta mindenkié" elnevezésű kampányát. E program része a Malom-ági Lajta rendbetétele és fejlesztése is.

A Lajta-ág és a magyaróvári belváros egyik fontos eleme az egykori malom. A Malom-ági Lajta itteni szakaszának rehabilitációjakor, két éve vízi csúszda is készült az épület alatt. Így már teljes hosszában végighajózható a folyó. A malomépület állaga azonban évtizedek óta elfogadhatatlan.

A magyaróvári belváros meghatározó épülete hosszú ideje vár új funkcióra és gondos gazdára.
A magyaróvári belváros meghatározó épülete hosszú ideje vár új funkcióra és gondos gazdára.

Homlokzatfelújításokat ugyan végeztek a malmon, ám a városképi értékű épületegyüttes állapota folyamatosan romlik, falai omladoznak.
Most – a Malom-ági Lajta rendbetételével együtt – talán történhet előrelépés. A polgármester ugyanis úgynevezett településképi kötelezést adott ki – több más ingatlannal együtt – erre is.

Az önkormányzatok törvényi jogköre az épített környezet, a településkép védelme. Ennek biztosítására a polgármester saját hatáskörben adhat ki településképi, -rendezési kötelezést. Korábban az építési hatóság adhatott ki ilyen jellegű határozatot. Ennek kellő nyomatékot biztosított a többször is kiszabható, akár félmilliós bírság. Ennek ellenére nem történt semmi. Ez a jogkör néhány éve került át a képviselő-testülethez. 2013-tól a kötelezési lehetőség polgármesteri hatáskörbe került. Szank-
cionálni viszont csak bizonyos esetekben lehet és csak minimális összeggel. Az önkormányzatnak egyébként ez az egyetlen lehetősége arra, hogy kötelezze a tulajdonost az ilyen épületek rendbetételére. A bírság legfeljebb 50 ezer forint lehet.

A városképi értékű épületegyüttes állapota folyamatosan romlik.
A városképi értékű épületegyüttes állapota folyamatosan romlik.

Most a városi főépítész azokat az épületeket gyűjtötte össze, melyek műemléki vagy helyi védelem alatt állnak, illetve műemléki jelentőségű területen vagy történeti települési területen találhatók. Ezekre adtak most ki kötelezést. Ezen a listán szerepel az egykori malom és a sörgyár is. Előbbire teljes homlokzatfelújítást, utóbbira homlokzatjavítást írtak elő. Kötelezést adtak ki továbbá például a Fő utcán lévő Holczhammer-házra, a Szent Flórián néven ismert épületre is. Szerepel a listán a vár, a várkapu és a levéltár felújítása is. Ezúttal összesen húsz kötelezést adott ki a polgármester.

A Kisalföld megkérdezte a malom és a sörgyár épületegyüttesének tulajdonosát is a felújítás lehetőségeiről, ám telefonos és írásbeli megkeresésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

A malom története


A Malom-ági Lajta fölé épült hajdani főhercegi malom az 1600-as évektől egészen az 1980-as évekig működött. A hatalmas épületegyüttes legnagyobb átalakítása az 1840-es években zajlott, amikor a régi uradalmi malmot lebontották és újat építettek helyette. Ezt a múlt század elején modernizálták, a vízikerekeket leszerelték és helyettük nagy teljesítményű víziturbinát raktak fel. E géppark jelentős része a malom bezárásáig működött. Az ipari méretű sörgyártás az 1700-as évek elején indult meg Magyaróváron, majd a malommal együtt ezt az üzemet is korszerűsítették. A sörfőző és malátagyár 1937-ig működött. A második világháborút követően a malom és a sörgyári épület is szövetkezeti, illetve állami tulajdonba került. A malmot előbb a helyi földműves- szövetkezet, majd az állami gabonaipari vállalat kapta meg. A ma már országos védettség alatt álló műemlék épületegyüttes évtizedek óta magánkézben van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lányként felszolgált Bajor Gizinek is

A Duna mellett nőtt fel Darnózseli legidősebb lakója, Stefanits Jánosné. A százéves asszony fiatal… Tovább olvasom