Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

A Kossuth-díjas megújult síremléke

Barsy Sarolta a magyaróvári Mezőgazdasági Akadémia első végzős női hallgatója, akit kutatásaiért Kossuth-díjjal tüntettek ki 1962-ben. Tímár Lajos kezdeményezésére a magyaróvári temetőben felújították sírboltját.
Az 1980-ban elhunyt Barsy Sarolta és családja nyughelyének renoválását a helyi önkormányzat, a tűzoltóság, Szabó Attila tűzoltó-sírköves, az Anubisz Kft. karolta fel, a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft. a szükséges földet és a kavicsot biztosította. Mivel a családnak már nem él leszármazottja, a sír fenntartását a Majoroki Polgári Kör vállalta.

Barsy Sarolta a magyaróvári Mezőgazdasági Akadémia első végzős női hallgatója, 1962-ben kapott Kossuth-díjat. 1903-ban született Aradon, Trianon után telepedett át családjával Magyarországra. Kipróbálta magát újságíróként, majd 1930-ban beiratkozott a magyaróvári akadémiára, itt talált rá a növénynemesítésre. Volt munkatársai, tisztelői 1989-ben egy burgonyafajta-jelöltet róla neveztek el. A Lajta-parti városból indul el tudományos munkája, itt kapja meg professzoraitól az eredmények eléréséhez szükséges kitartó munka szeretetét. Nyugdíjba vonulása után Majorokban telepedett le. 1980-ban – halálát súlyos baleset okozta – kísérték örök nyughelyére a magyaróvári temetőbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szülészet-rekonstrukció első két napján tíz gyerek születe

Nagy munkában voltak hétvégén a Karolina Kórház szülészetén dolgozó orvosok, az asszisztencia, valamint a szomszéd terem szakemberei: pénteken és szombaton összesen tíz baba született, pedig az osztály az éppen elkezdődött rekonstrukciós munkálatok miatt felére zsugorodott. Dr. Barcza István főorvos elmondta: a napokban jóval az átlag feletti számban jöttek világra a kisbabák. Tovább olvasom