Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A korszerűsítés után biztos a határérték

Szerdán üzembe helyezték a hegyeshalmi szennyvíztisztító új rendszerű műtárgyának egy részét.
A tervek szerint július közepén adják át a száznyolcvanmillió forintból korszerűsített telepet.

– A nyolcvanas évek elején megépült hegyeshalmi szennyvíztelepet uniós pályázati pénzből és komoly önerőből korszerűsítjük. Partnerünk Zurndorf és Nickelsdorf, képviselőikkel rendszeres szakmai kapcsolatot tartunk – tájékoztatta a Kisalföldet Szőke László, Hegyeshalom polgármestere.
A hegyeshalmi telepen megépítése óta folyamatosan gondot jelentett a szennyvíz-kibocsátási határérték betartása, főként a téli időszakban. Korábban évente fél-, egymillió forintnyi bírságot róttak ki emiatt a szolgáltatóra, árulta el Leitner László, a telepet üzemeltető cég szennyvízágazat-vezetője. A mostani korszerűsítés befejeztével javul, és az új, szigorúbb szabályok szerinti határérték alatt marad az elfolyó víz minősége.

– A telepnek működés közben kell átállnia, a meglévő eleven iszap áthelyezésével a tisztítási hatásfok gyors javulása várható – magyarázta a helyszínen Leitner László.

– Az egy hónapos átmeneti időszakban már várható a szennyvíz minőségének javulása, bár még nem éri el a végleges hatásfokot. Jelenleg 450 köbméternyi szennyvizet, a munkálatok befejeztével több mint 700 köbmétert tudunk megtisztítani az új rendszer segítségével – hangsúlyozta továbbá a szakember, aki elmondta, hogy a továbbiakban kicserélik még a régi, elavult műtárgyakat, felújítják a meglévő iszapágyat és egy új iszapsűrítőt is üzembe helyeznek.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kossuth-díjas megújult síremléke

Barsy Sarolta a magyaróvári Mezőgazdasági Akadémia első végzős női hallgatója, akit kutatásaiért… Tovább olvasom