Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A környezet megszerettetéséért

Mosonszentmiklós - Strucc, emu, vaddisznó, lovak és libák, pávák békés egymás mellett élésben. Nemhogy egymást nem zavarják, de jól tűrik a „csodálókat" is, akikből akad bőven mostanság.

Alig több mint egy hónapja még csak néhány jel árulkodott arról, hogy a mosonszentmiklósi horgásztónál nyárra színes programok készülődnek: mára gyerekzsivaj tölti be a hétköznapokat. A Hanság Kapuja Alapítvány az óvodások, kis- és nagydiákok környezettudatos nevelését vállalja.

– Már jó néhány éve megfogalmazódott a gondolat, hogy a horgásztavat és környékét hasznos célra lehetne fordítani. Ezt az ügyet Csaplár Zoltán egykori polgármester is felkarolta. A gyerekek megismerkedhetnek itt nemcsak háztáji, de vadon élő állatokkal is – avat be az ötlet és a terület gazdája, Szentesi Endre.

A Hanság Kapuja Alapítvány célja, hogy a gyerekek játékos formában szerezzenek hasznos tudást a természetről és az állatokról.

Az alapítvány munkatársai bemutatják az állatokat, de fontos számukra a felelős állattartásra való nevelés, a környezeti és természeti értékeink ismertetése, megóvása, valamint az ökológiai gondolkodásmód kialakítása, a tolerancia és empátia fejlesztése minden élőlénnyel szemben, a biológiai és kulturális sokféleség tiszteletének kialakítása.
Az állat- és természetvédelmi oktatáson túl terveik között szerepel tanösvények kialakítása, iskolanapok, szakkörök, táborok, kézműves-foglalkozások, bemutatók szervezése is.

A hónap elejétől a diákoknak napközis táborokat szerveznek, ahol a természet- és állatismereti játékok és a kézműveskedés kapnak főszerepet. A gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg különféle állatokkal és játékos formában mérhetik le tudásukat.

Kutyás foglalkozások, vetítések és beszélgetések az állatvédelem fontosságáról, erdei barangolások, úszószigeti sziesztázások szerepelnek a programban, akárcsak a „vadmalac-szelídítés", és felmásznak a vadlesre is. A közös főzések után délutánonként átadják magukat az alkotás örömének: szalmacsillagot, aratókoszorút formáznak, zsugorfóliából érméket és fülbevalókat és szalvétatechnikával állatfigurás tárgyakat készítenek.

– A további fejlesztésekre pályázni szeretnénk. Tervezünk egy éttermet konyhával, konferenciateremmel, egy tizenöt szobás, akadálymentesített épületet, illetve öt faházat családok számára. A terület akár a terápiás oktatásnak is otthont adhatna.

Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenötből egy szélkerék már működik

Mecsér - A megújuló energiaforrásoknak a jelenlegi öt százalékról 2020-ig 20 százalékra kell bővülniük, ami jelentős kihívást jelent az országnak. Ahhoz, hogy ne legyünk a globális környezetszennyezés áldozatai, csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, és az olyan megújuló energiaforrások felhasználását kell növelni, mint a biomassza, bioüzemanyag vagy a nap- és szélenergia. Tovább olvasom