Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

A körjáratok ezerötszáz forintot hoztak

Továbbra sem tudja a Kisalföld Volán vezetése, hogy miféle 1 millió kilométert nem talál Muráncsik László önkormányzati képviselő az elmúlt négy évben a helyi járatok teljesítményében.Közben pedig a hónap eleje óta működő körjáratokon alig néhány ember utazik, így félő, hogy év végére jelentős többletterhet ró majd ez az önkormányzatra.

"A hónap eleje óta működő körjáratok az eddigi tapasztalatok alapján nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt. "
Pócza Mihály
Ez egyelőre csupán a képviselő felvetése, amit nem az önkormányzat nevében tett, a városvezetés részéről ugyanis nem merült fel így ez a probléma – állítja Pócza Mihály az állítólagos hiányzó 1 millió kilométerről (Nem talál a város 1 millió kilométert – Kisalföld, 2010. május 27.). A Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: egyáltalán nem biztos, hogy ez a feltételezett különbség valós. Egyelőre nem tudnak mit kezdeni a felvetéssel, hiszen a képviselő csupán az egyes autóbuszvonalak általa mért hosszát juttatta el a hét elején a városfejlesztési és fenntartási osztály közreműködésével a társasághoz. Az általa vélelmezett eltérés mértékét nem ismertette és számításai részleteiről sem kapott a Kisalföld Volán érdemi adatokat. Így nem tudni, hogy az egyes járatok útvonalát miként számolták ki és hol lehetnek az eltérések. Hiszen például a 4-es vonalon a két irány között közel 2 kilométer eltérés van, míg a 7-es járat vonalvezetésben ugyancsak hasonló a helyzet, ám a megküldött levélben csupán a rövidebb járathossz szerepel. Csak ezen adatok teljes körű ismeretében tud a társaság érdemben reagálni a képviselő felvetéseire.

Pócza Mihály hangsúlyozta: az általuk használt kilométeradatok nem saját méréseiken alapulnak, egy hitelesített és a minisztérium által jóváhagyott országos adatbázisból állítják össze a menetrendet. Az eltérés azonban nem lehet ilyen mértékű, hiszen az 1 millió kilométer Mosonmagyaróváron a kizárólag helyi járatot végző autóbuszok közel négyévi összes teljesítményével egyenlő. A vezérigazgató hozzátette: a várossal tavaly nyár óta folyamatosan egyeztetnek a menetrendi változásokról, ahol a képviselő rendszeresen jelen volt. Ezért érthetetlen, hogy a sajtón keresztül üzenget, a nyilvános párbeszédet pedig nem vállalja. Elgondolkodtató, hogy az általa feltételezett különbség részletes okairól a hét elején küldött levélen kívül még semmilyen érdemi információval nem szolgált.

A vezérigazgató elmondta: az elmúlt két évben drasztikusan csökkent az utasok száma a helyi járatokon a városban. Emellett a buszokat igénybe vevők harmada ingyen utazik, aminek a költségeit az állam csak részben finanszírozza. A csökkenő utasszám miatt az önkormányzatra egyre nagyobb terhet rótt a helyi közlekedés fenntartása. Éppen ezért – a város kérésére – dolgozott ki a társaság az elmúlt év végén olyan menetrendtervezetet, amiben nagyobb arányban vonja be a helyközi járatokat. Az akkori javaslatot azóta többször módosította az önkormányzat, ami mára mintegy 40 ezer kilométerrel több helyi teljesítményt tartalmaz az eredeti elképzeléshez képest. Ez tízmilliós többletköltséget jelenthet az év végére a városnak.

Üresjárat – A hónap eleje óta működő körjáratokra alig szállnak fel utasok, múlt vasárnap például összesen 31-en voltak.
Üresjárat – A hónap eleje óta működő körjáratokra alig szállnak fel utasok, múlt vasárnap például összesen 31-en voltak.


A társaság több alkalommal is megfogalmazta aggályait a város által megrendelt körjáratokkal kapcsolatban. Pócza Mihály szerint egy ekkora városban, ahol naponta összesen alig ezerötszázan utaznak busszal, nem lehet gazdaságosan működtetni ilyen ütemezett járatokat. Az önkormányzat azonban ragaszkodott ezekhez az útvonalakhoz, csupán az indulási időpontokban történtek némi módosítások. A hónap eleje óta működő körjáratok az eddigi tapasztalatok alapján nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt.

Pócza Mihály szerint egy ekkora városban, ahol naponta összesen alig ezerötszázan utaznak busszal, nem lehet gazdaságosan működtetni ilyen ütemezett járatokat.

Az elmúlt hétvégi felmérés alapján egy napon az ötven helyi járatot – közel 600 kilométeres teljesítménnyel – összesen 254 utas használta, alig több mint 18 ezer forintos bevételt hozva. Vasárnap pedig a 12 körjáraton összesen 31-en utaztak és az egész napi bevétel 1505 forint volt. A Volánnak mindezek ellenére működtetnie kell ezeket a körjáratokat, hiszen az önkormányzattól erre kaptak megrendelést. A vezérigazgató szerint félő azonban, hogy az év végén a körjáratok kihasználatlanságából adódó veszteség feszültségforrás lesz a város és a Volán közötti elszámolásnál, hiszen Mosonmagyaróváron a helyi közlekedés fenntartása munkanapokon meghaladja a 200 ezer forintot.

Olvasóink írták

 • 19. invektus 2010. június 18. 22:19
  „?”
 • 18. pancser 2010. június 18. 22:18
  „Muri úrra bízni a biszközlekedést nagy tévedés. Lehet, hogy konyít valami a teherautókhoz, de a tömegközlekedéshez semmit. A hülyeségeik a körjáratokat illetően jól felszínre jöttek. Senki sem akarja kiröhögtetni magát, csak a bohóc, de Muri úgy lesz bohóc, hogy nem akarta. Hogy az lesz, az az ő magánügye, hanem a városnak benyújtott számla jogos lesz, mert melyik az az őrült vállalat amely több száz százalékos ráfizetést elvisel? Muriék döntöttek, rendeltek, remélem ha az elképzelésük bukik ha szíjat nem is hasítunk a hátukból, de a magukra vállalt felelősség alapján fizetnek! Az urak hozzáálása koncepciós, feltételeztek valamit, hogy Póczáék hülyék. Azért talán még sem, csak van valamilyen tapasztalatuk!”
 • 17. KoPi 2010. június 18. 19:28
  „"Az elmúlt hétvégi felmérés alapján egy napon az ötven helyi járatot - közel 600 kilométeres teljesítménnyel - összesen 254 utas használta, alig több mint 18 ezer forintos bevételt hozva. Vasárnap pedig a 12 körjáraton összesen 31-en utaztak és az egész napi bevétel 1505 forint volt."

  Hétvégi felmérés? 12 nappal a bevezetés után? Ez aztán reprezentatív adat. Gratula a Volánnak! Ilyen felmérésekre aztán szükség van ám!”
 • 16. Japo 2010. június 18. 17:51
  „Pancser! Az ésszel azt hiszem nem Murinak vannak problémái, vágod? Gondolod ha nincsenek megdönthetetlen bizonyítékai kiröhögtetné magát a választások előtt? és egyáltalán ,lehet nem is akar ilyen közegbe képviselni senkit ahol csak szidják, de segíteni nem akarnak még azok sem akiknek ez kutya kötelessége lenne. Ja és nyugodt légy nem kell félteni a Murit nem csak a kilométereket találta meg hanem mást is. A helyi dolgozók is énekelnek már arról nem beszélve, hogy Pócza mester saját maga szolgáltatja a bizonyítékokat csak még nem jött rá.”
 • 15. pancser 2010. június 18. 17:38
  „Sokba fog ez megint kerülni a városnak. Ezért ki lesz a felelős, könnyű ám másokat cseszegetni! Muri urnak nem sok esze van, meg annak se aki megrendelte így a szolgáltatást, magára húzta a felelősséget, ami alól remélem nem tudnak kibújni az urak.
  A Tescóval semmi baj nincsen, ettől még megvárhatnák a vonatot a járatok, legelábbis egy kis késést vállalniuk kéne. A Tesco-ba sokan mennek vásárolni, ez nem zavarja Fő utcai forgalmat. Bár ezt így eldönteni nem lehet.”
 • 14. invektus 2010. június 18. 17:18
  „Tisztelt 10 es :)

  A buszsoförök nem várhatnak mert vannak főnőkeik és vannak utasok akik nagyon sietnek és ha megvárnák a vonatot valaki bisztos felnyomná öket
  egyépként megálotol megáloig pontossan kivan számolva az érkezési idő
  EZ + - 2 ill 3 perc lehet
  :)
  Na de a busz vezetők is csak melosok igy ők nem tehetnek semmit :(”
 • 13. invektus 2010. június 18. 17:13
  „11 és 12 EZ IGAZ !!!!!!
  :)”
 • 12. santiago 2010. június 18. 09:12
  „Ezek a buszok sem a munkához, sem pedig a vonatokhoz nincsenek igazítva!Akkor mihez vannak? Sz*r ez a volán. Ráadásul mosonba is minden bokorba van megálló, arról nem is beszélve hogy az összes piros lámpát is kifogják.Gyalog hamarabb leérek vasútról a magyar utcára, mint busszal. Aztán csodálkoznak h nincs utas?”
 • 11. ladarevolution 2010. június 18. 08:50
  „akkor se lenne utas...

  Vegyünk pl egy győrben dolgozó embert, aki minden hétköznap el kell hogy jusson a vasútállomásra.

  Egy buszbérlet ára 3320ft. ennyiből 10,4 liter gázolaj vásárolható. Egy mai átlag diesel autó 150km-t meg tud tenni városban. Ezt ha elosztjuk 20 nappal az napi 7,5 km útra elég. Tehát a vasutállomástól számított 3,75km-re lévő körben jobban megéri autózni mint buszozni. És mondani sem kell hogy ez a város lakóinak kb a 85%-át lefedi.

  Szóval akkor miért is kell busz? :D”
 • 10. www0325 2010. június 18. 08:16
  „Akkor lett elb....szva az egész, mikor kikerült a végállomás a tescohoz. Egyébként a buszsofőrök ha megvárnák a vonatról leszállókat, biztos több lenne az utas is.”
 • 9. hyundai 2010. június 18. 07:57
  „Személyeskedni azt tudnak az "urak"! Ez a magyar...!

  A képviselők meg nem tesznek milliókat zsebre! Maximum napi 2000 forintot, de ezért dolgoznak is, csak tessék körül nézni, no és persze meglehet próbálni utánuk csinálni...:) Már annyiszor írtam ide, hogy először tájékozódjunk, aztán mondjunk valamint...de sajnos sosem változik itt semmi...a gáncsoskodás, irigység, mások szapulása, személyeskedés, az megy rendesen...az már nem is lehet, hogy igaz a kisalföldvolánnal kapcsolatos állítás? ebben az országban még egy cégnél sem derült ki turpisság (bkv, máv, malév)?

  Most megint jól megkapom majd...:) de ezzel sem én fogom minősíteni magam!

  Szép napot mindenkinek!”
 • 8. dohogó 2010. június 17. 19:32
  „Muri barátunk csak olyannal foglalkozik, amihez nem ért . :-)
  Kezdődött a Muri-show-val ... most a menetrend ... mi lehet a következő?
  Aki nem válik be fináncnak, jó lesz képviselőnek? :-)”
 • 7. pancser 2010. június 17. 18:59
  „Minek üti bele Muráncsik az orrát olyasmibe amihez nem ért! Most tényleg elb.szták az egész buszközlekedést. Sztem mondjuk ki, ilyen típusu városban amely szétterül mint a tehénlepény nem lehet a tömegközlekedést megoldani. Célzott járatok kellenek, meg egy a főútvonlra, ennyi! Muráncsik képviselő pénzét meg a polgármesterét el kell küköníteni és a veszteséges járatokra költeni. Gondolom egyik sem 1505 forintért dolgozik naponta.”
 • 6. Gury 2010. június 17. 18:22
  „Köszönjük a városvezetésnek az új menetrendet, ez az eddigi legrosszabb. Nagyon úgy néz ki, hogy a Volán kitúrására megy ki a játék. Valamelyik városvezetőnknek már biztos kész a buszos cége, hogy átvegye a Volán szerepét.”
 • 5. deadcode 2010. június 17. 18:16
  „emeljék mégnagyobbra a buszjegy árat akkor csak vissza jön pár forint,így is magasabb a jegy ára mint pár megyeszékhelyen, na meg a taxik, akkora a konkurencia az utasokér,egyik olcsóbb mint a másik, nekem meg se fordul a fejembe a helyi közlekedés,ha nincs kocsi inkább fizetek egy 200assal többet taxira azt megyek háztól házig,kényelmesen...”
 • 4. ladarevolution 2010. június 17. 16:09
  „kiscic: Igen, nem véletlen hogy sok az autó ott. Bár azzal a mondjuk 50 autóval utazó 50 ember nem nagyon hozna sokat hiába menne busszal.

  kicsi a város, sok a bicajos és az autós. Óriási hiányokkal kűzd a buszközlekedés, ha jól javítanának a dolgokaon akkor se jönne még 0-ba se ki.

  nem kell busz azt´ kész.

  most pl egy teljes vasárnap az a 31 ember az mi? egy vicc h ennyi ember miatt ennyi busz megy az adófizetők pénzén...
  már 2. héten be kellett volna szüntetni az összes buszt vasárnap...”
 • 3. kiscic 2010. június 17. 15:04
  „Igen - az idő, vszínűleg a vasútállomás sem véletlenül van tele parkoló autókkal...”
 • 2. invektus 2010. június 17. 14:52
  „menetrendi stratégián kellene váltosztatni
  és nem sirni hogy nincs utas!!
  MERT UTAS LENNE CSAK IDŐBE NEM ÉRI MEG NEKI”
 • 1. invektus 2010. június 17. 14:47
  „:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken egészen Oroszvárig

Európai uniós pályázat keretében a magyar és a szlovák fél támogatást nyert a Paprét–Dunacsúny… Tovább olvasom