Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A kordé megelőzte a szamarat

Felidézzük azokat a sztorikat, melyek Mosonmagyaróváron és környékén a nagy vissz-hangot váltották ki.
Az év – akárcsak a BUX-index – rögtön egy zuhanással indult: a legvakmerőbb címet kaphatná az a lány, aki Mosonmagyaróváron – áttörve a korlátot – januárban autójával a Lajtába zuhant. Sértetlenül kiszállt, majd elment a helyszínről, s kikapcsolta telefonját. A kiérkező tűzoltók órákig keresték a feltételezett áldozatot az iszapos vízben...

Megrázó áramügy

S ha már víznél tartunk: a legpechesebbnek a mosonmagyaróvári úszókat nevezhetnénk. Nekik ugyanis felmelegítették medencéjüket a termálfürdőben, így most kénytelenek Jánossomorjára járni. A legrázósabb ügy a bősi áram importjának kérdése volt: Kocinger kormánybiztos előbb árvízzel fenyegette Szigetközt, majd olcsóbb energiát ígért a térség lakóinak. Végül egyikből sem lett semmi. Felújították az M1-es autópálya Lébény és Győr közötti szakaszát is: csakhogy elkészülte után kiderült, ez is rázósra sikerült. Az illetékesek előbb azt mondták, határértéken belüli a „hupa", ám később azért mégiscsak kijavították.

Hörpitúra fagyállóval

A szigetközi polgármesterek „nyerték" a legek közül a provokatív kategóriát. A dunakiliti nemzeti parkért demonstráló konferencián „beszólós" pólókban („Most követ dobjunk a Dunába vagy szakértőket") pózoltak. Az év legrövidebb fuvara a mosonmagyaróvári taxisoké volt: Horváth Elemér roma önkormányzati vezetőért ki sem mentek, mivel állításuk szerint jó néhányszor visszaéltek már a mosoni fiatalok az Elemér névvel. 2005 tévedése három jánossomorjai ivócimboráé: véletlenül fagyállót ittak koccintós bor helyett. Budapestre mentőhelikopter vitte őket, s bár máj- és vesekárosodással, de végül megúszták a balul sikerült hörpitúrát. A legnagyobb gáz a Nyugat-Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán „szivárgott ki": a tartozások miatt néhány napra elzárták a gázcsapokat az intézményben és a kollégiumban. „Mindennek a teteje" egy másik iskolában, a Bolyaiban volt, ott ugyanis a tetőszerkezet vált életveszélyessé. Felelőst egyáltalán nem találtak, a javítás finanszírozóját is csak hosszú huzavona után.

Bunyó a parkban

A hiúsága lett a veszte annak az osztrák nőnek, aki zsírleszívásra jelentkezett egy magánorvosnál. A műtétet a mosonmagyaróvári kórházban végezték el, ám a beavatkozás az életébe került. Az év ijedségét a Honvéd-csőcselék okozta a Wittmann parkban: Magyar Kupa-mérkőzésen törtek-zúztak, jókora meglepetést okozva a megszeppent hazai rendezőknek és szurkolóknak. Repkedtek a pofonok, s a polgármester – attól tartva, hogy szétverik a hazaúton a várost – mozgósította a helyi és győri rendőröket. 2005 nyara Dunaszigeten Árpa Attila nősülésétől volt hangos. Volt itt minden: sajtósokat távol tartó testőrök, limuzin, tűzijáték a kastélyban. Sőt, egy lista is, ahol minden meghívott kiválaszthatta, hogy zanzibári utazást vagy hipermodern műszaki készüléket vinne inkább nászajándékba. A lagzi abban a dunakiliti kastélyszállóban volt, melynek ura, a milliárdos Csebi Pogány Alajos is ismét nősülésre adta fejét.

Nem dőlt el a kémény

A legmeghatóbb gondolat talán a mosonmagyaróvári Venesz Jánosé volt, aki súlyos betegséggel feküdt a mosonmagyaróvári kórházban. Halála előtt azt kérte szeretteitől, hogy sírjára virág helyett pénzt „hozzanak". A befolyt összeget aztán a kórház belgyógyászati osztályának ajánlotta fel. A baklövések közül a Mofém-gyár kéményének ledöntése vitte a prímet. Hosszas tervezés után a 65 méter magas építményt elsőre nem sikerült ledönteni. Időközben majálishangulat alakult ki a közeli füves részen: félezren várták, hogy „megfektessék" végre a kéményt. Ez végül hat órával később, második robbantásra sikerült. „A legpiszkosabb ügy" címre két pályázó is van: a szlovákiai Szapnál kiégett és elsüllyedt román üdülőhajóból két hónapja ömlik a Dunába a gázolaj. A másik a dunakiliti konzervüzem szennye volt: a Zátonyi-Duna-ágba a megengedettnél nagyobb koncentrátumú szennyvizet engedtek. A strandként is üzemelő folyószakaszon több tíz kilónyi hal pusztult el.

Duma, meggyőzés

A év nyertese Bős és a szlovák állam lehet: az ottani erőművet ugyanis már egy olasz cég üzemelteti. Bár a magyar állam elvileg felerészben tulajdonosa a létesítmények, meg sem kérdezték az üzletről: igaz, az érintettek azóta sem tiltakoztak. Ráadásul a szigetközi vállalkozókat is tönkreteheti az a vízi paradicsom, melyet jövőre építenek Dunacsúny és Bős között jachtkempinggel, szállodákkal, kiszolgálókomplexumokkal. S végül a legfrissebb: „az év bejelentése". Stipkovits Pál szerint januártól mégsem lesz fizetős az M1-es autópálya Hegyeshalomtól Mosonmagyaróvár felé vezető szakasza az M15-ös becsatlakozásától. A minisztérium cáfol, a polgármester adminisztrációs hibáról beszél. Esetleg a kordé megelőzte a szamarat?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januárban kiírják a kaszinókoncessziót

A Pénzügyminisztérium január 10-én írja ki a Bezenye határába tervezett Euro Vegas működéséhez szükséges szerencsejáték-koncessziót. Ennek birtokában várhatóan 2006 második felében megkezdhetik a munkagépek a kaszinóváros építését. A befektetők kiléte továbbra sem ismert, ám a polgármester szerint az engedély elnyerését követően azonnal a nyilvánosság elé állnak. Tovább olvasom