Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

A konzervgyár nem okozott halpusztulást

A Kisalföld hétfőn tette közé Tóth István dunaszigeti polgármester levelét, amelyre dunakiliti üzem vezetője most reagált.
A Kisalföld hétfőn tette közé Tóth István dunaszigeti polgármester levelét, melyben a vízügyi felügyeletet állásfoglalásra kérte a Zátonyi-Duna-ág konzervgyári szennyezése miatt. Úgy nyilatkozott: ha továbbra is engedélyt adnak az üzemi víz beeresztésére, akkor nyáron ki sem nyitja a kedvelt szabad strandot. Lengyel Ferenc, a dunakiliti üzem vezetője nyilatkozatában most az engedélyükről és az általuk kibocsátott „hűtővízről" is beszélt.

1991 óta szezonálisan

– Értetlenül olvastam Tóth István dunaszigeti polgármester ellentmondást tükröző és szakmai alapokat nélkülöző levelét arról, hogy bezáratja a strandot pénzhiány, valamint a dunakiliti konzervüzem szennyvize miatt – kezdte Lengyel Ferenc. – Szeretném elöljáróban elmondani, hogy a dunakiliti konzervüzem 1991 óta szezonálisan működik, főleg uborkakonzerválással foglalkozik.

Kétféle szennyvíz

– A gyártás során kétféle szennyvíz keletkezik, mely fizikailag is elkülönül egymástól. Egyik része a gyártócsarnokban van, melyet egy korszerű szennyvíztisztító berendezéssel előtisztítunk, majd ezt követően engedjük a közcsatornába. A másik az úgynevezett technológiai víz: az uborka, illetve nyersanyag mosásából, az üres üvegek öblítéséből, valamint a pasztőralagút hűtéséből keletkező hűtővíz.
Ezt a mosó- és hűtővizet hatósági engedély alapján már tizenöt éve engedjük a dunakiliti Zátonyi-holtágba, a környezetvédelmi és vízügyi felügyelőség rendszeres ellenőrzése, valamint saját önellenőrzési tervünk folyamatos kontrollja mellett.

Mosásból keletkezett víz

– Sajnos a 2005. év szezonjában rengeteg eső esett, s gyakran előfordult a síkművelésű uborkáknál – mely az össztermelésünk húsz százalékát teszi ki –, hogy földdel igen szennyezettek voltak. Ezt még a gyártást megelőzően megpróbáltuk mechanikai tisztítással s nagynyomású mosóval megtisztítani, s csak ezt követően kezdtük meg a gyártást. A földes uborka mosásából keletkezett mosóvíz szervesanyag-tartalma ezáltal emelkedhetett a szokásoshoz képest, de ez nem okozhatott halpusztulást.

„ Ívszitát is beépítettünk"

– Ezt állapította meg a Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vizsgálata is, és ezt támasztotta alá dr. Késmárki István horgászelnök nyilatkozata is, akit a Kisalföldben megjelent írás után Takács Antal megyei horgászvezetővel együtt üzemlátogatásra hívtam. Itt láthatták az alkalmazott technológiát, s az ennek során keletkezett szennyvizeket, azok vizsgálati eredményeit. Megmutattam azt is, hogy a Kisalföldben megjelent cikk után egy ívszitát is beépítettünk a holtágba elfolyó víz finomszűrése érdekében. A két szakember véleményem szerint az itt látottak alapján megnyugvással távozott.

15 éve oda vezetik

– Hangsúlyozom, hogy üzemünk a legmagasabb minőségbiztosítási rendszerekkel rendelkezik és elkötelezett a környezet védelme iránt. Ha nem így gondolkodnánk és cselekednénk, már rég nem tudnánk állni a versenyt a nemzetközi piacokon. A konzervüzem fennállása óta még nem volt olyan gond, ami vízszennyezéshez vezetett volna a Zátonyi-ágban. Oda mi nem szennyvizet, hanem mosó- és hűtővizet engedünk. Épp Tóth polgármester nyilatkozta, hogy náluk van az utolsó tiszta vizű szabad strand – pedig már tizenöt éve engedjük oda a hűtővizet. Sajnálom, hogy a polgármester úgy alkot véleményt, hogy arról nem győződik meg, pedig erre bármikor – ha megkeres – lehetőséget biztosítunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt a Boci csoki

Egy áruszállító teherautója motorterében próbált elrejteni néhány karton lopott csokoládét, amely… Tovább olvasom