Kisalföld logö

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

A komp közelebb hozná Csallóközt

A parlament szakbizottsága a Magyarország és Szlovákia közötti turisztikai célú határátkelők létesítésére nemrégiben kormány-előterjesztést dolgozott ki.
Eszerint Szigetközben Rajkánál, Dunaszigetnél, Lipótnál és Ásványrárónál közlekedhetne komp vagy létesülhetne átkelő a jövőben. Korábban több szigetközi településen is felmerült egy átkelő gondolata, mely közvetlenül összekötné Szigetközt a Csallóközzel. Szó esett arról, hogy a szlovákiai Doborgaz és Dunakiliti közös uniós pályázattal teremtse meg egy átkelő feltételeit.

Ez egyelőre meghiúsult, ugyanis az északi szomszédunk lakta település képviselő-testülete nem volt egységes az ügyben. Lipót és Bős – ahol már lassan egy évtizede megfogalmazták eme elképzeléseiket – viszont már konkrét lépéseket is tett: közlekedési koncepció készült, kijelölték a lehetséges nyomvonalat, valamint Phare CBC projekten próbálkoztak egy kompjárat indítására, kevés sikerrel.

Az átkelés pénzkérdés

Ezzel az átkelési lehetőséggel egyébként felére csökkenne a Dunaszerdahely és Mosonmagyaróvár közötti távolság, s kihasználható lenne az ágrendszer idegenforgalmi szolgáltatása. Azonban a terv megvalósítása főként pénzkérdés. Lipóton és Bősön ki is kell építeni az utat a kompig. A szigetközi faluban egy hidat kellene építeni a hullámtéri csatorna felett, míg a csallóközi településen a kavicsos ártéren kellene végigvezetni az utat. Ezek nem kis összeget emésztenének fel. Csak a hatástanulmányok magyar oldalon 4–5 millió forintba kerülnek.

Eddig négy község a listán

Az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága hamarosan a kormány elé tárja elképzeléseit turisztikai határátkelők létesítésére Magyarország és Szlovákia között – tudtuk meg Stipkovits Pál országgyűlési képviselőtől. A Szigetközben a javasolt települések között Lipót, Dunasziget és Ásványráró szerepel. Rajkáról északi szomszédunk és Ausztria felé is „nyitnának", az idegenforgalmi bizottság elképzelései szerint. A listán azonban éppen az a Dunakiliti nem szerepel, ahol a duzzasztómű megépítése kapcsán talán a legegyszerűbb lenne az átkelés.

Stipkovits Pál elmondta: most azt szeretné elérni, ha ez a község is bekerülne a kormány-előterjesztésbe mint lehetséges átkelőhely a két ország között. Már csak azért is, mert Szokoli Sándor dunakiliti polgármester lapunknak nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy praktikusabb lenne itt egy átkelő, mint a Szigetköz másik részén a kompjárat. Ez a helyiek Pozsony felé vivő útját is lerövidítené, hisz a közeli Vajkáról kompjárat indul tovább a szlovák főváros irányába.

Szigetköz és Csallóköz összekötésének tervét Miklós László, Szlovákia környezetvédelmi és vízügyi minisztere is támogatja: ő leginkább egy kompjárat indításában lát lehetőségeket. Ezáltal „turisztikai kompenzációhoz" juttathatnák a Duna elterelése után némiképp elzárttá vált, magyarok lakta szlovákiai kistelepüléseket – hangzott el múlt heti lipóti tájékoztatóján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogató akciók

Mosonmagyaróváron nemcsak karácsony előtt, hanem egész évben támogatják a rászorulókat. Tovább olvasom