Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Mosonmagyaróváron - fotók

A kommunizmus áldozatainak emlékére Dr. Horváth Miklós hadtörténész, egyetemi tanár, Sortűzperek Magyarországon, Mosonmagyaróvár, 1956 címmel tartott előadást.

A kommunizmus áldozatainak emlékére Dr. Horváth Miklós hadtörténész, egyetemi tanár, Sortűzperek Magyarországon, Mosonmagyaróvár, 1956 címmel tartott előadást, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából, a Mosonmagyaróvári Városi Kollégiumban február 21-én.


A kommunizmus áldozataira emlékeztek Mosonmagyaróváron - fotók: Tudósító.

A megemlékezést megtisztelte a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, Nógrád megyei szervezet képviselői Bérczesi Mihályné elnökasszony vezetésével, a Történelmi Igazságtétel Bizottság, Győr-Moson-Sopron megyei tagozatának elnöke, Büki Lajos, a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület tagjai és elnöke, Gábor Józsefné.

Az 1956.október 26-ai sortűz áldozatainak és az 1957-es Földes-per mártírjainak: Czifrik Lajosnak, Gulyás Lajosnak, Tihanyi Árpádnak a hozzátartozói és a megtorlások elszenvedőinek családjai is.

Képviselte még iskoláját több pedagógus és diák, a helyi és megyei képviselők, valamint a Honvéd Hagyományőrző Egyesület.

Simon Zsuzsanna igazgató, Városi Kollégium

Olvasóink írták

 • 1. amivarosunk 2013. február 25. 08:27
  „Miközben mi mosonmagyaróváriak, az 1956. október 26-ai sortűz áldozatainak, mártírjainak, a megtorlások elítéltjeinek, elszenvedőinek az emlékét ápoljuk, addig az Alkotmánybíróság kedden (02.19.) április 30-ai hatállyal megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust. Az Ab határozatával eltért saját 2000-ben meghozott határozatától, amelyben még alkotmányosnak találta a paragrafust.

  Tizenhárom év után ismét szabad lesz a vörös csillag használata Magyarországon?

  Mosonmagyaróváron 1956. október 26-án épp a vörös csillag levételét követelték a határőrlaktanyánál (is), amikor eldördült a sortűz.
  Helyi és vidéki munkások, diákok,gazdászhallgatók , gyermekkorúak, anyák és apák, fiúk és lányok váltak áldozatokká.

  1990-től ez a nap Mosonmagyaróvár Gyásznapja.

  Városunkban az 56-os hősök, áldozatok, mártírok emléke örök, szent és sérthetetlen.
  Tiltakozom az Ab kegyeletsértő döntése ellen.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácskoztak a jánossomorjai civilek

A közel hét éve alakult Jánossomorjai Civil Fórum egyeztető és közvetítő szerepet tölt be a helyi… Tovább olvasom