Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A kollégium a magyarságtudat szellemében is nevel

Az '56-os mosonmagyaróvári sortűz emlékének ápolása, a magyarságtudat erősítése mellett többek közt a környezeti, művészeti nevelést is fontosnak tartja az intézmény szakmai munkája során Simon Zsuzsanna, a városi kollégium vezetője.
2012. július 31-én több mosonmagyaróvári oktatási intézmény vezetőjének kinevezése is lejár. Az Éltes-, a Haller-, Ujhelyi-iskola, a Kossuth-gimnázium, a Kékcinke és a Lurkóvár Óvodák mellett a Városi Kollégium vezetőjének álláshelyét hirdeti meg decemberben az önkormányzat. Elsőként Simon Zsuzsannát – aki 2007-es alapítása óta vezeti a Városi Kollégiumot – kérdeztük az intézmény tevékenységéről.

– A mosonmagyaróvári kollégiumokat 2007-ben egy intézményben vonták össze, a Gorkij utca 3. szám alatti épületben. Jelenleg 68 férőhellyel működünk, többségében a Haller-iskola diákjainak adunk szállást a négyágyas szobákban – kezdte beszélgetésünket a kollégiumvezető, akinek munkáját három nevelőtanár segíti.

A Városi Kollégiumban folyó szakmai tevékenység eredménye számos kitüntetés – mondja Simon Zsuzsanna.
A Városi Kollégiumban folyó szakmai tevékenység eredménye számos kitüntetés – mondja Simon Zsuzsanna.


– Legerősebb területünk a magyarságra nevelés, ezen belül kiemelten a Trianon témakör és az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz. Diákjaink tagjai a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesületnek, előadásokat, kiállításokat szervezünk a téma kapcsán. Németh Alajos nevelőtanár segédletével a fiatalok a Gyász téren a tereprendezésben, a kopjafák tisztításában vállalnak szerepet – sorolja Simon Zsuzsanna, aki idén a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje kitüntetést vehette át a területen kifejtett munkájáért. Az intézmény a környezeti nevelés terén is jelentős eredményeket ért el. Ezt a Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott elismerő oklevél is bizonyítja. 2008-ban váltak ökoiskolává, a rá következő évben a közintézmények kategóriában ők tudhatták magukénak az év „legzöldebb" irodáját, tavaly pedig kiemelten „Kerékpárosbarát munkahely" címet kaptak. Továbbá testnevelés, sport, de a versmondás területén is jeleskedtek a megyében.

A napokban alakult meg a diákok képzőművészeti szárnybontogatását segítő Ars Collegium kör, melynek tagjai már az idei '56-os kiállítás keretében is bemutatkoztak. A kollégium négy honlapot működtet, az elmúlt közel öt év alatt mintegy félszáz országos, megyei és helyi pályázaton indultak sikerrel.

Arra a kérdésre, hogy kíván-e indulni a decemberben meghirdetendő álláspályázaton, a mosonmagyaróvári intézményvezető kifejtette: „A pályázati kiírás megismerése után hozok döntést erről. Az eddigi szakmai sikerek, elismerések lehetnek a biztosítékai a folytatásnak." Simon Zsuzsannát a Kollégium Szövetség idén áprilisban a megyei elnökévé választotta.

Olvasóink írták

 • 9. pancser 2011. december 03. 23:45
  „8. KoPi! "országrablók" mondod, hát ez az amitől félteni kell az ifjúságot. Aki ezt mondja az ifjaknak, így titulálja a szomszéd népeket, az nem nevelhet embereket egy állami intézményben vagy városiban. Azt nem mondom, hogy egy szélsőjobbos gyűlésen nem hangoskodhat. A trianonozásnak csak egyféle következménye lehet, újabb tragédiák, Isten óvja a ettől a jövendő nemzedéket. Egyébként meg semmiféle politikai nevelést nem végezhetne az igazgatónő, de ahogy ismerem......”
 • 8. KoPi 2011. december 03. 06:17
  „Pancsernak nincs igaza. Most sincs igaza. Tipikus negatív személyiség, mindent csak, szidni, kritizálni tud és lám most ő beszél a negatív szemlélet ellen. Hát ez érdekes! Trianon elhallgatása helyett - ami az igazi frusztrációt okozza - bizony igenis tudatni kell a felnövekvő nemzedékekkel azt, hogy mit tettek velünk. És senkinek ne legyenek afelől kétségei, hogy az országrablók, ha módjukban állna, a maradék területet is felosztanák egymás között. Ezért erős nemzettudatra és önvédelmi képességre kell nevelni a gyermekeinket és ezt Simon Zsuzsa nagyszerűen teszi. Szó sincs itt a búsongásra nevelésről, aki ezt állítja, az nem látta a Trianon kiállítást és ha nem látta, akkor nem is érezhette át annak szellemiségét. De hát megszokhattuk már, hogy pont azok kritizálnak a leghangosabban, akiknek valójában az adott témáról fogalmuk sincs. És persze azt is megszokhattuk már, hogy vannak itt mindenhez felsőfokon értő szuper megmondó emberek, akik az élet bármelyik területén, legyen az politika, természettudomány, kultúra, történelem, oktatás, útépítés, kertészet, közlekedés, futball, ..... megfellebbezhetetlen ítélőképességgel és tudással rendelkeznek.”
 • 7. ökosuli 2011. december 02. 16:56
  „A négy honlap címe:

  www.varosikollegium-movar.egalnet.hu

  www.emlekhely1956-movar.egalnet.hu

  www.diakonkormanyzat.egalnet.hu

  www.megyeiszervezet.egalnet.hu”
 • 6. nagyjancsi 2011. december 01. 09:18
  „Pancsernek igaza van.”
 • 5. Japo 2011. december 01. 06:41
  „Pancser! Te hány ilyen órán vettél részt? Honnan veszed amit írtál? A magyarság valódi történelmét oktatni nem azonos azzal,hogy sopánkodunk vagy erre buzdítsuk gyerekeinket. Az viszont biztos,hogy aki nincs tisztába a múlttal,annak nincs jövője. És van még valami, A Fekete iskolában próbálják tanítani 1956 valós történetét, akkor most ott is sopánkodó kisgyerekekkel találkozunk?”
 • 4. pancser 2011. november 30. 19:29
  „A magyarságtudatot Trianonnal összekapcsolni ez nekem nem tetszett. Depresszióssá neveljük a gyekeket, a "tőlünk igazságtalanul mindent elvettek" tudattal. Arra nevelődnek, hogy tolvajoknak nézzék a szomszéd nemzeteket, sőt gonoszoknak véljük a tőlünk távolabb eső országokat(nagyhatalmak). Nem a jövő magyarja lesz az, aki már tinédzser kora óta Trianon miatt búsong. Ezzel szemben a jövő magyarja az aki megbékél a világgal, mint ahogy tették a oroszok. törökök, németek finnek stb. és elszámol saját magával.”
 • 3. HT 2011. november 30. 18:23
  „Mosolygok!
  Jó marketing!Semmi jól előadva.”
 • 2. Japo 2011. november 30. 16:31
  „Ne legyél már idétlen, Zsuzsát pont az általad említett politika miatt majdnem parkolópályára tettek. Kemény mint a vídia, és ennyi idő alatt bizonyította a rátermettségét. Hozta az eredményeket,pályázatokat persze nyerteseket. Abban osztom a véleményedet,hogy sokan pedagógusok a végigdolgozott élete után sem kap elismerést,de azt hiszem nincs is rá szükségük. Az igazi pedagógusnak a legnagyobb elismerés a jól nevelt és az életben helyüket megálló diákjai. Egyébként nem csak a pedagógusnak,hanem más szakmákban hosszú időt eltöltött szakembereknek is járna szerinted,nem embertelen? Miért is? Mert elvégzed a munkádat amit vállaltál? Ez a kötelességed,ezt vállaltad. Zsuzsa pedig olyan feladatokban végzett kimagasló munkát ami nem teljesen az ő feladata lenne. Betartaná a tantervet amit előírnak neki,megvárja míg letelik a munkaideje,oszt jónapot. Csak Ő nem ilyen, és ha ismernéd meg sem fordulna a fejedbe amit leírtál. Végezetül hol van az előírva,hogy csak vén szattyánok kaphatnak mindenféle díjakat,éppen itt az ideje,hogy fiatalok,fiatalabbak is örülhessenek az ilyen elismerésnek és igen, tegye oda a következő pályázatához,önéletrajzához,hogy ezzel is rendelkezik.”
 • 1. embertelen 2011. november 29. 13:14
  „Engem azért elgondolkodtat, hogy egy kicsi, jelentéktelen intézmény, öt éve kinevezett igazgatója, ilyen fiatalon megkapta a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztje kitüntetést, míg sok, az életét becsületesen végigdolgozó pedagógusnak pedig még azt sem mondják, hogy köszönjük. Hát igen, mint mindenben, a kitüntetésekben is, fontos a politikai háttér!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marokkóiak egy pesti taxis autójában Mosonmagyaróvárnál

A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság határrendészei állítottak meg egy Ausztria irányába haladó, magyar rendszámú taxit, amit egy 45 éves budapesti férfi vezetett. Tovább olvasom