Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 7°C Még több cikk.

A kocsmapolitizálástól a kormányátalakításig

„ Gyurcsány Ferenc, az új sportminiszter több éve pártszervezetünk tagja. Csak annyit várunk tőle, amit elődje is megígért: támogatni fogja sportcsarnokunk felépítését.” Ezt Stipkovits Pál mondta a kormányátalakítás kapcsán.
Stipkovits Pál: „A politikusság is mesterség, szakmai fogásait meg kell tanulni.
Stipkovits Pál képviselő-polgármestert ezúttal parlamenti újoncként országgyűlésbeli tapasztalatairól kérdeztük. Húszéves politikai gyakorlattal a háta mögött egy éve került az MSZP-listáról az Országgyűlésbe. Mint mondja, hamar kiismerte magát a frakciók, a bizottságok és a plenáris ülések olykor a külső szemlélőnek átláthatatlannak, sőt, visszásnak tetsző útvesztőiben.

– Egy éve, noha képviselő lett, meglehetősen keserűen fogadta a választások eredményét. Azóta elmúlt-e a csalódottság?
– Nem kellett hozzá egy év, hogy a rossz érzéseim elmúljanak. Akkor néhány helyi csoport és az egyházak, ha az értékrendjük mentén foglaltak volna állást, akkor engem támogattak volna.

Ám beláttam, hogy közéleti ember nem sértődhet meg, legfeljebb az okokat keresi. Viszont presztízskérdést csináltam belőle – és ezek első sikereim is –, hogy személyesen eljártam a lipóti templom és a mosoni plébánia felújításáért. Egy év után feltöltődtem, mert a helyi célokért eredményesen tudok dolgozni. Már most sikernek tekintem a városi infrastrukturális források megteremtését, az autópálya-szakasz díjmentesítését és kezd összeállni a Szigetköz-rehabilitáció megoldásának terve is. Jó érzés, hogy frakciómban respektálnak, figyelembe veszik véleményemet.

Százezres büntetés a kiszavazásokért

– Hogyan működik az érdekérvényesítő mechanizmus az Országgyűlésben?
– A legfontosabb, hogy a frakcióüléseken elmondhatjuk véleményünket, alakítani tudjuk a döntési mechanizmust. Ez történt, amikor a Mosoni-Duna-rehabilitáció megindításához ellenzéki javaslatra is megszereztem az MSZP-frakció támogatását a javaslattévő jelenléte nélkül is. A frakcióülés a legjobb érdekérvényesítési terep, hiszen közvetlenül tudok lobbizni minisztereknél, államtitkároknál. Az interpelláció viszont ellenzéki műfaj, ezt az MSZP meghagyja az ellenzéknek. A frakciódöntést viszont a végszavazáskor be kell tartani, a kiszavazást szigorúan szankcionálják. A heti ülésezés pedig rendkívüli fegyelmet és önfegyelmet igényel, mivel a koalíciós frakcióban 198-an vagyunk és az ülésről csak négyen hiányozhatnak.

- Mi van, ha a térségi ügyekben ellentétes véleményen van a pártja frakciójával?
– Ha ez személyes konfliktust jelentett, akkor – reális célokért – néhányszor vállaltam a kiszavazást, bár ennek sok értelme nincs, hiszen egy ellenzéki javaslat sikeréhez még legalább 20–25 kormánypárti képviselőtársam igenjére is szükség lenne.
– Eddig ezt összesen 100 ezer forintom bánta.

Szakmai viták és obstrukció

– Az igazán fontos ügyek a közvélemény szerint a bizottságokban dőlnek el.
– Új képviselő vagyok a külügyi bizottság tagjaként, ahol karizmatikus politikusokkal kerültem össze. A munka nagyon összetett. A plenáris üléseken a szakkérdések tárgyalásakor csak a pártok szakértői vannak jelen. Persze a többi honatya sem lóg, hanem a bizottsági üléseken vagy szakmai munkacsoportokban egyeztet. A legutóbbi külügyi bizottsági ülés legfontosabb témája az iraki békefenntartó misszió előkészítése volt. Sajnos, nem született megegyezés, mert az ellenzék újabb és újabb feltételeket támasztott. Pedig sokáig nem húzhatjuk már ezt az ügyet.

– Mennyire volt szokatlan a parlamenti politizálás stílusa?
– Arra hamar rájöttem, hogy a napirend előtti felszólalások és interpellációk a közvélemény befolyásolásának eszközei. Meglepett az ülésterem olykor kocsmai politizálásra emlékeztető stílusa. Emiatt egy kicsit csalódott is vagyok. Ezt nem tudom elfogadni, és a városi testületi üléseken ennek nem is engedek teret. Tudom, hogy ez a demokrácia velejárója, de olykor olyan fokú a tiszteletlenség, hogy az a hang és viselkedés méltatlan a Ház szelleméhez.

– Kikre gondol?
– Sajnos van a hangadók között egy számomra egyébként szimpatikus győri ellenzéki képviselő is. Ez a stílus és magatartás azért kárhoztatható, mert a parlamenten kívül is ez kezd eluralkodni. Ordináré módon, tolerancia híján, egymást nem meghallgatva vitázunk különböző ügyekben.

– Mi a véleménye a parlamenti demokráciákban évszázada szokásos obstrukcióról?
– Én a direkt politikai vitákban nem veszek részt, szakkérdésekre vagy térségi feladatokra koncentrálok. Egy kicsit zavar, hogy az ellenzék kérdéseire még a pozitív kormányzati válaszokat sem fogadja el. Az pedig egyenesen komikus, hogy egy honatya hatszor kérdezi meg ugyanazt és mind a hatszor elutasítja a rá adott választ is.

– A politikusság is mesterség, hogyan készítik fel erre önöket?
– Erre minden párt hangsúlyt fektet. Az MSZP-frakciótagoknak például lehetőségük van kommunikációs tréningekre. Legutóbb én is részt vettem egy egyhetes képzésen, ahol médiaszakemberek, ismert publicisták oktattak minket. A retorika szabályait például Hegedűs D. Géza színész-tanár Kossuth beszédein keresztül példázta. Konfliktuskezelő szerepjátékokat is tanultunk, videóról elemeztük vitáinkat. Mondhatom, sokat okultam belőle.

– Nem sajátos az, hogy azok oktatják önöket, akik újságíróként legközelebb a másik oldalon ülnek majd?
– Nem.

Gyurcsány és a Motim

– A kormányátalakítás kapcsán mosonmagyaróvári szempontból igen érdekes lehet Gyurcsány Ferenc személye, hiszen ő többségi tulajdonosa például a Motim Rt.-nek, azon túl helyi párttag is.
– A világ minden baloldali pártja új stratégiákat, irányokat keres. Az MSZP részben már túl van a megújuláson. Ezt igazolja nagy társadalmi támogatottsága is. Ezt az elfogadottságot azonban stabilizálni kell. Ezt jól szolgálja Gyurcsány Ferenc miniszteri jelölése a párton belüli kisebb ellenkezés dacára is. A miniszter úr több éve helyi párttagunk, sokan ismerik és a mi javaslatunkra, többek meglepetésére nemrégiben került az MSZP választmányába. Többen megkérdőjelezték, hogy egy jómódú üzletember, aki az Altus Rt. révén a Motim többségi tulajdonosa is, képes-e baloldali értékek mentén gondolkodni. Mi őt jól ismerjük és tudjuk, hogy elkötelezett baloldali érzelmű ember.

– Jelenthet-e valamilyen előnyt Mosonmagyaróvárnak Gyurcsány miniszteri kinevezése?
– A miniszter úr eddig is kellő empátiával viseltetett a város iránt, és sokat tett azért, hogy a Motim megtarthassa korábbi gazdasági súlyát. Így a gyár ma is a város legnagyobb foglalkoztatója és adófizetője. Elvtelen előnyöket nem várhatunk tőle, hiszen azonnal ki is kezdenék ezért. Ám eltökélten kérjük támogatását abban, amit már elődje is határozottan megígért, hogy a megfelelő városi feltételek esetén támogatni fogják legfontosabb ügyeinket, így a sportcsarnok megépítését. Nyugodt vagyok, mert most úgy fordult a politikai szituáció, hogy a feltételek a korábbiaknál kedvezőbbek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pihenőpark a remetei hajóállomásnál

Dunaremete költségvetése ugyan forráshiányos, mégis mozgásba lendülőben a falu: felújították az… Tovább olvasom