Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A kitelepítésekre emlékeznek

Mosonszolnok - Mosonszolnok önkormányzata a Felvidékről érkezett magyarság tiszteletére emlékévet szervez, melynek szentmisével, köszöntőkkel és koszorúzással egybekötött nyitóprogramja ma lesz a településen.
Mosonszolnok történelmében a II. világháborút követő események nagy jelentőségűek. 1946-ban kitelepítették a német ajkú őslakosságot német területekre, majd 1947–49 között a Benes-dekrétum következtében számtalan család érkezett Felvidékről Mosonszolnokra.

A község vezetése és lakossága az akkori sorsfordító események és emberi sorsok előtt fejet hajtva méltóképpen emlékezett meg a kitelepítés 60. évfordulójáról 2006-ban. A Felvidékről érkezettek tiszteletére emlékévet szerveznek, melynek nyitónapja ma lesz. Emlékbeszédek hangzanak el a templomban délután fél 2-től, megemlékezést tart Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, a felvidéki magyarság nevében pedig Búcs polgármestere, Szigeti János.

A szentmise után a templomnál elhelyezett emléktáblánál koszorúkat helyeznek el. A parókián történeti kiállítás nyílik, majd a művelődési házban délután 4 órakor a helyi általános iskola tanulóinak műsora színesíti a programot.

A tervek szerint 2008 januárjában sportnap, februárjában kulturális nap, 2008. május 17-én az emlékévet záró rendezvény lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél év után jött az első bérlő

Hegyeshalom - Hamarosan beköltözik az első bérlő a Hegyeshalomban év elején elkészült és azóta… Tovább olvasom