Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A kitáblázás elvezeti az utast az üzletektől?

Hegyeshalom - A hegyeshalmi határátkelő forgalmi rendjének újabb átalakítása teljesen ellehetetlenítette az ott működő üzleteket. Az ottani zsúfoltság tényleg megszűnt, mivel óránként alig néhány autó hajt be a parkolóba – az egyesek szerint szándékos – rossz kitáblázás miatt.

A vignetta már az országhatártól kötelező


Közel egy évvel hazánk schengeni csatlakozása után sem látszik rendeződni a helyzet a hegyeshalmi határátkelőn, sőt, úgy tűnik, egyre lehetetlenebb állapotokat teremtenek ott. Lapunkban több alkalommal beszámoltunk már az átkelőn működő, autópálya-matrica árusításával foglalkozó cégek kálváriájáról. Első körben a schengeni csatlakozás sújtotta őket, amikor több üzletet is egyszerűen elzártak a forgalom elől. Ezt követően rendeződött némileg a helyzet, ám folyamatosan adódtak gondok a nem megfelelő körülmények miatt. Jött aztán az az augusztusi hétvége, amikor az év legnagyobb forgalma zúdul az átkelőre. Ekkor kezdődött itt a sztrádafelújítás, ami miatt a matricaárusok szerint jelentős forgalomtól estek el, és ekkor derült ki az is, hogy a meglévő parkoló nem képes kiszolgálni ekkora forgalmat. Ezt követően az autópálya-kezelő több bejárást is tartott a területen, hogy megoldást találjanak a problémára. A megoldás a közelmúltban meg is született, majd az elmúlt napokban öltött testet az átkelő forgalmi rendjének megváltoztatásában. Az átalakítás az alapproblémát kezelte is, hiszen a parkoló nagyobb lett, a pihenőhely bejáratát arrébb helyezték, a korábbit pedig betonelemekkel lezárták. Az új forgalmi rend kitáblázása azonban vélhetően félreérthető, azóta ugyanis a korábban mindig zsúfolt parkolóba alig néhány autó téved be. Ezt tegnap ottjártunkkor magunk is megtapasztaltuk. Az átkelőre kihelyeztek továbbá egy táblát, miszerint 9 és 14 kilométerre lehet sztrádamatricát vásárolni, noha a jogszabály szerint a vignetta már az országhatártól kötelező.

Matricát vennének: A rossz kitáblázás miatt az autósok későn észlelik a parkoló bejáratát, ezért a sztráda mentén parkolnak le.
Matricát vennének: A rossz kitáblázás miatt az autósok későn észlelik a parkoló bejáratát, ezért a sztráda mentén parkolnak le.

Az új bejáratot rosszul táblázták ki

Szerda délután – az új forgalmi rend bevezetése – óta az átkelőn lévő tucatnyi matricaárusító üzlet, az étterem és az egyéb egységek teljesen üresek, óránként néhány autó hajt be a parkolóba. Sokan szabálytalanul, az autópálya leállósávjában állnak meg, majd másznak át a kerítésen, hogy matricához jussanak. A problémát tetézi, hogy most kezdődik a hétvégi ünnep miatti csúcsforgalom. Az átkelőn lévő üzletek tulajdonosai joggal félnek attól, hogy rövid időn belül lehúzhatják a redőnyt.

– Az előzetes egyeztetésekből ismét kihagytak bennünket, csupán ismertették az új forgalmi rendet – mondja Molnár Tamás, az üzlettulajdonosok egyike. – Kértük, hogy maradjon meg a parkoló korábbi bejárata is, ám ezt elvetették. Az új bejáratot rosszul táblázták ki, ezért az utazók későn veszik észre, hogy itt matricát lehet vásárolni. Ugyanakkor egy másik táblán azt jelzik az utasoknak, hogy 9 és 14 kilométerrel odébb tudnak matricát venni. Az autósok eddig jogkövetők voltak és megvették a vignettát, ami már az átkelőtől kötelező, ezzel a táblával azonban arra ösztönzik őket, hogy matrica nélkül haladjanak a fizetős szakaszon. Ezzel az átalakítással teljesen ellehetetlenítették az itt működő cégeket – hangsúlyozta Molnár Tamás.

A forgalmirend-változás drasztikusan érintette az itt működő Határ étterem forgalmát is. Szabó László tulajdonos elmondta, már a schengeni csatlakozás után több mint ötven százalékkal esett vissza a forgalmuk, most azonban szinte egyetlen vendég sem jön be a korábban többnyire állandóan zsúfolt étterembe. A tulajdonos a korábbi átalakítások miatt már perben áll a vám- és pénzügyőrséggel.


Az egész átkelőnek nincs gazdája

– Szerdán délután két órakor vezették be az új forgalmi rendet. Azt követően azon a napon összesen két vendég jött be az étterembe. Az itt működő nyilvános illemhelyet egy éjszaka alatt átlagosan több mint 300 ember használja. Az elmúlt éjszaka tizenketten voltak. Amennyiben nem történik valami változás, félek, hogy be kell zárni az éttermet. Jelenleg 26 alkalmazottat foglalkoztatok, az ő munkahelyük is veszélybe került – mondta Szabó László.

– Az alapvető probléma, hogy az egész átkelőnek nincs gazdája, a területen megoldatlan a takarítás, a közvilágítás, a szükséges és megfelelő illemhelyek – veszi át a szót Molnár Sándor, az egyik itt működő cég tulajdonosa. – Az éttermen kívül tisztálkodási lehetőség nincs, az átkelő épületét lezárták. Az országba érkezők elé először ez a kép tárul, ami nagyon rossz országimázs.

A cégtulajdonosok most közösen szeretnék elérni, hogy megváltozzon a forgalmi rend az átkelőn és újra biztosított legyen a működésük. A vállalkozók együttesen vélelmezik: a jelenlegi kialakítást talán az is vezérelte, hogy elvigyék a forgalmat más matricaárusító helyekre.

Olvasóink írták

 • 4. six666 2008. november 02. 20:31
  „Verbálisom... hogy a francba jön most ide a LESZ-Vegas ??? Egyszerűen vége a kaszálásnak. Ezt MINDENKI megéri előbb-utóbb. Nézd a Sunyi-Sanyinkat. Nála akkor is lesz a helyiekből állandó forgalom, ha lezárják a bejárót. A magyarka + osztrákocska mindig megtalálja a jó helyeket.”
 • 3. Lacikó 2008. november 01. 18:32
  „Tegyék újra ingyenessé móvárig,akkor majd meg fog állni,mert nem kell elmennije falura,ahol az út rosszabb,de olcsóbb a kaja.De ha így marad azon sem lepődnék meg,mivel ez így rossz.”
 • 2. gudbáj 2008. november 01. 14:57
  „Ennek is vége, a nagy lehetőségből nagy bukás, de szerintem ez teljesen normális.”
 • 1. Verbális 2008. október 31. 22:38
  „Lehet, hogy a Bezenyei Vegas keze van a dologban???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszéves állóháború a fővárosi zöldekkel

Budapest - Bár a fővárosi zöldek „dorgáló" levele ellenére a környezetvédelmi miniszter elment… Tovább olvasom