Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

A kisvárosi festőlét buktatóit választja

Mosonmagyaróvár - Sárközy Anikó, dacolva a korszellemmel, a nagyvárosi helyett a kisvárosi festőlétet választja. Szűkebb régiója a Szigetköz, a víz és a természet művészetének ihletői.
A mosonmagyaróvári Sárközy Anikó a győri művészeti középiskola elvégzése után – bár addig grafika szakon képezte magát – a pécsi egyetemen festészetet tanult.

Már egészen kicsi gyerekként szeretett és tudott rajzolni, ezért pályaválasztását inkább eleve elrendelésnek tartja, semmint választásnak. Kedvenc művészeti stílusa az impresszionizmus. Képeit még az útkeresés jellemzi, de egyre inkább úgy érzi, megtalálta már saját stílusát.

Korábban az emberi arc, a szemek határozták meg témáit, remek portrékat készített. Művészete jelenleg a természetből töltekezik. Kedvenc témája a víz. Az első meghatározó vízélmény természetesen a Duna volt. A sodró folyóvíz, amely az erőt szimbolizálta. Ezután érdeklődése a tenger felé fordult, melynek áttetszősége és a víz alatt megbúvó formák érintették meg. Mostanában a tükröződések ragadják meg, így elsősorban a tavak vize. Az első vízképe még az egyetemi évek alatt született, amely egy erdélyi utazás során az Olthoz kapcsolódott. Feltöltődés és élményszerzés szempontjából meghatározóak az utazásai.
Anikó, amint fogalmazott, „kisvárosi festőként" különösen nehéz helyzetben van. Míg egy fővárosi kapcsolatrendszerrel rendelkező alkotó előtt ezernyi lehetőség áll, szűkebb pátriánkban nem ilyen egyszerű a helyzet. Gyakorta hallja, neki is el kellene mennie. A fővárosba vagy külföldre küldenék, de ő inkább marad. Szeretné, ha szűkebb hazája lehetne a kiindulópont művészete kibontakoztatásához.

Diplomáját két esztendeje kapta kézhez. Azóta kiállított már a Flesch Károly Kulturális Központban, és egy bank galériájában, amely országszerte céljául tűzte ki a helyi festők támogatását. Legutóbb Anikó is meghívást kapott az Art Flexum művésztelepre. Az itt készült képek még láthatók a Hansági Múzeumban szeptember végéig.

Zimmerer Anita

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőszerarzenál Mosonszolnokon

Mosonszolnok - Több mint ezeregyszáz darab lőszert találtak a rendőrök egy mosonszolnoki férfi… Tovább olvasom